3 wiosenne (zielone) koktajle z Prosecco

Prosecco jest podstawą popularnego włoskiego Aperol Spritz. Jednak z tym wspaniałym, orzeźwiającym winem musującym możemy stworzyć całą gamę cudownych, wiosennych drinków. Weźmy dziś na warsztat kolor zielony!

PRIMROSE FIZZ

Składniki: 4 listki mięty, kostki lodu, 4 łyżeczki likieru z czarnego bzu, 1 miarka soku jabłkowego, 4 miarki schłodzonego Prosecco, 1 plasterek jabłka do dekoracji

Przygotowanie:

Zmiażdż liście mięty, a następnie umieść je w kieliszku do wina. Napełnij szklankę kostkami lodu, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, udekoruj plasterkiem jabłka i podawaj.

ZAN LA CAY

Składniki: 5 cm kawałek ogórka, 1 zielony strąk kardamonu, 3 łyżeczki crème de Peche, 2 łyżeczki syropu cukrowego, Kostki lodu, 4 miarki schłodzonego Prosecco, 1 plasterek ogórka do dekoracji.

Przygotowanie:

Zmiksuj strąk ogórka i kardamonu na dnie shakera, a następnie dodaj crème de Peche i syrop cukrowy. Dodaj kilka kostek lodu, wlej Prosecco i wymieszaj przed przelaniem do kieliszka typu flute. Udekoruj plasterkiem ogórka i podawaj.

CUCUMBER RANGOON

Składniki:

1 miarka Likieru Pimm’s No.1, 2 miarki soku z ogórka, 2 łyżeczki soku imbirowego, 2 łyżeczki syropu cukrowego, Prosecco, do samego końca kielszka (uzupełnienie), ogórek, do dekoracji

Przygotowanie:

Dodaj wszystkie składniki do kieliszka wypełnionego lodem. Uzupełnij koktajl schłodzonym Prosecco i dodaj pokrojone kawałki ogórka do dekoracji. Viola!

Jak zrobić syropy do drinków?

Zasada jest prosta. Przeważnie używa się 1:1 wody i cukru. Tak więc jeśli chcecie przygotować około 350 ml syropu cukrowego, musicie użyć 200 g cukru i 240 ml wody. Jeszcze prościej obrazując, potrzebny jest jeden kubek wody i jeden kubek cukru.

Jakich Prosecco użyć jako baza do drinków?

Spróbuj koniecznie poniższe produkty, które idealnie nadadzą się do drinków.

Tak proste, a jak wyborne! Z pewnością zachwycisz tymi drinkami swoich gości na każdym wiosennym przyjęciu!