Czerwone wino wytrawne. Blend Sangiovese i Syrah. Czerwone włoskie, przyjemne wino. Aromaty owoców, śliwki, wiśni i delikatnych przypraw. Świetne wino do typowych dań kuchni włoskiej – pizzy, makaronów, risotto czy antipasti. Polecamy na wszelkiego rodzaju, luźne spotkania w gronie przyjaciół czy na wieczorną kolację z partnerem.
Castel Firmian Gewurztraminer. Dobry Gewürztraminer czyli charakteryzujący się świetną relacją jakość-cena. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolimty to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponującyh win. Wino niezwykle aromatyczne, „perfumowe”, o zapachu dzikich kwiatów (zwłaszcza dzikiej róży), mango, czerwonych porzeczek, liczi i kwiatu pomarańczy. Świetny partner do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej takich jak curry, pad thai czy aromatyczny stir-fry.
Feudo Arancio Grillo. Wspaniała biała Sycylia, w której się zakochasz zamknieta w małej, praktycznej buteleczce. Wino będące synonimem dobrej relacji jakość-cena wyprodukowane ze szczepu Grillo. Wspaniały bogaty nos o aromatach tropikalnych owoców z wyraźną nuta mango i papaja, jaśminu i białych kwiatów. Wino harmonijne, wyważone o subtelnej kwasowości. Mała wielkość jest świetnym rozwiązaniem, kiedy chcesz się napić kieliszek wina lub dwa wieczorem w domowym zaciszu, jak również kiedy wybierasz się na piknik czy do kina!
Grand Arte Alvarino. Białe wino wytrawne. Dobre portugalskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Świeże Alvarhino o aromatach cytrusów, jabłka, melona z delikatną kremową nutą i o perfekcyjnej kwasowości. Pozostawia długi finisz. Idealne do pesto, grillowanych ryb, skorupiaków, dań warzywnych. Saúde!
Terre Di Mario Montepulciano D’Abruzzo. Włoski klasyk z regionu Abruzji (Montepulciano). Wino o wyrazistym kolorze i niewysokiej kwasowości. Aromaty czerwonych owoców z dominująca wiśnią i śliwką. Warto dopełniać nim wszystkie dania bazujące na makaronach. Montepulciano jest także idealnym dopełnieniem prawdziwej włoskiej pizzy. Pij to Montepulciano także do burgerów wołowych bądź burgerów z czerwonej fasoli.
Casa Lunardi Pinot Grigio. Włoskie niezobowiązujące Pinot Grigio. Aromaty jabłek, gruszek, cytrusów, kiwi w połączeniu z aromatami kwiatowymi takimi jak biała róża, akacja, wiciokrzew czy kwiat pomarańczy. Słodkawy, landrynkowy styl Pinoit Grigio. Umiarkowana kwasowość. Wino kończy się świeżym finiszem pozostawiającym w ustach przyjemny owocowy posmak. Podawaj do lekkich dań. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań w plenerze w sezonie wiosenno-letnim.
Estate Chenin Blanc Rheboksloof. Chenin Blanc wyprodukowane w RPA. Chenin Blanc jest najczęściej uprawianym szczepem w Południowej Afryce. Aromaty cytrusów, gujawy, ananasa, mango. Lekko mineralne. Świetna propozycja wina ze średniej półki o wysokiej jakości, gdy je spróbujesz to z pewnością będziesz chciał wypić ponownie. Propozycja na sezon wiosenno-letni do lunchu, gdzie zaserwujesz sałtkę (np. nicejską), warzywa z ryżem, owoce morza, ceviche, tatary z ryb i owoców morza, warzywne zupy, dania na bazie koziego sera, wędzonego łososia czy sushi.
Estate Pinotage Rheboksloof. Wspaniały przykład eleganckiego Pinotage za rozsądną cenę. Nos bogaty z aromatami dojrzałych śliwek, wiśni o ziemisto-mineralnych nutach. Niezwykle trwały finisz. Wino nadaje się świetnie do picia teraz, posiadając jednocześnie duży potencjał do starzenia. Jesteśmy zdania, że Pinotage zasługuje na więcej uznania i zainteresowania, bo wiem jest to szczep wspaniały, a w Polsce nadal mało popularny. Pij go w towarzystwie dań z grilla, serów o mocnych aromatach, dojrzewających szynek, czerwonych mięs. Pinotage jest zaskakująco dobre z aromatycznym curry. Pasuje również do bogatych dań wegetariańskich, zwłaszcza grillowanych bakłażanów, grzybów, papryki i buraków.
Prosecco Oro Brut Val D’Oca. Wysokiej jakości Prosecco. Wielokrotnie nagradzane w międzynarodowych konkursach (m.in. Mondus Vini, International Wine &Spirit Competition). Aromaty kwiatów, jabłka, gruszki, moreli. Świetnie zbalansowane. Idealne na letnie wieczory we dwoje, jako aperitif, do wznoszenia toastów. Przykład dobrego Prosecco, które będziesz chciał powtórzyć. I to nie raz.
Mottura Negroamaro Del Salento. Wino pochodzące z włoskiego regionu Apulia („obcasik” na rzucie mapy Włoch). Region znany głównie z produkcji Pirmitivo, ale warto wiedzieć, że Primitivo nie ma monopolu na produkcje wina w tym regionie. Poznaj brata tego szczepu – wspaniałe Negroamaro. Grono o podobnej do Primitivo charakterystyce, ale posiadające trochę niższą kwasowość. Wino dojrzewające przez 6 mięsięcy w beczce z dębu francuskiego. Wyraźne aromaty dojrzałych owoców (rozgotowana konfitura), dymu tytoniowego, czekolady, wanilii, orzechów laskowych. Ciesz się tym winem w towarzystwie dań kuchni włoskiej – lasagne, risotto, wszelkich makaronów, serów czy pizzy.
Grantino Doc Vinho Verde. Orzeźwiające, niezobowiązujące wino na lato z portugalskiego regionu Vinho Verde. Lekkie, delikatne o subtelnym aromacie cytrusów i białych kwiatów. Kwintesencja letniego wina idealnego na piknik, taras, przyjęcie plenerowe czy grilla. Vinho verde to po prostu wino na lato! Produkt, który na stałe zagości w twojej „ścisłej liście” comfort wines czyli win, do których wracasz aby mieć pewność, że wypijesz coś co lubisz.
La Vieille Ferme Blanc. Białe wino wyprodukowane przez uznaną rodzinę winiarską Perrin. Cuvée winifikowane z odmian Bourboulenc, Grenache Blanc, Ugni Blanc i Vermentino. Urzeka aromatem nektarynki, brzoskwini, kwiatu pomarańczy i wiciokrzewu. La Vieille Ferme Vin De France Blanc marki Famille Perrin to właściwy wybór dla każdego, kto lubi jak najmniej słodyczy w winie. Jednocześnie wino nie jest „płaskie”, co nie jest oczywistością w przypadku win z zakresu podstawowego. To lekkie białe wino jest zrównoważone i złożone, z trwałym finiszem. Doskonale sprawdzi się jako wino towarzyszące do kokosowego curry z limonką, zapiekanki ziemniaczanej z łososiem czy tortilla española (omlet) z porem.
Primitivo La Casada. Wino wyprodukowane ze szczepu Primitivo – posiadające wszystkie typowe dla tego szczepu cechy. W kolorze rubinowym z fioletowymi refleksami. Aromatyczne wino o zapachu konfitur, zwłaszcza wyczuwalne aromaty wiśni i śliwki. Niezbyt wysoka kwasowość. Dobry kompan do spaghetti, lasagne czy pizzy.
Czerwone wino wytrawne. Włoskie wino wyprodukowane ze szczepu Montepulciano o intensywnym aromacie wiśni, czereśni, dojrzałych śliwek, owoców leśnych z lekką nutą balsamiczną. Dobra zrównoważona kwasowość. Wino dojrzewało przez 18 miesięcy w butelce. Z czym serwować? Sangiovese to absolutnie powalające wino z wszystkim, co włoskie! Pizza i wszelkiego rodzaju makarony, sosy na bazie pomidorów i ziół. Grzyby będą również idealnym wyborem — kremowe risotto z grzybami i Sangiovese to wprost niebiańskie połączenie.
Wino wytrawne. Czerwone wino ze szczepu Sangiovese. Sangiovese daje zwykle wina niezbyt ciężki, soczyste, owocowe z dominacją czerwonych owoców. Z wiekem wino traci owoc, a pojawiają się aromaty ziemiste, balsamiczne, grzybowe. Wino od producenta Murola zachwyca intensywnym aromatem dojrzałych jeżyn, jagód, wiśni oraz nutami kwiatu róży, czarnego pieprzu i innych przypraw. Wino dojrzewało 10-12 miesięcy w drewnianych beczkach z dębu włoskiego oraz 16 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Idealne do picia teraz, z potencjałem na dalsze dojrzewanie. Sprawdzi się idealnie m.in. jako elegancki prezent.
Castel Firmian Nerofino Rosso. Bardzo przyjemny blend szczepów Teroldego i Lagrein pochodzący z północnych Włoch. Wino dojrzewało 12 miesięcy w dębowej beczce. Żywy bukiet o aromatach porzeczki, jeżyny i jagód w połączeniu z nutami kakao i czerwonej marmolady. Bardzo zrównoważone, pełne, niezwykle przyjemne. Idealne do podania podczas luźnych spotkań z przyjaciółmi lub do kolacji we dwoje, w towarzystwie dań kuchni włoskiej. Saluti!
Manuel Manzaneque Nuestra Seleccion. Wino pochodzące z winniocy El Bonillo położonej 1080 metrów n.p.m. w Fica Elez posiadającej status Vino de Pago – najwyższej klasy hiszpańskich apelacji zarezerwowana dla pojedynczej winnicy. Charakterystyczny mikroklimat ma wpływ na wyjątkowość tego wina. Blend szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Tempranillo dojrzewający 18 miesięcy w dębowej beczce. Aromaty dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, wiśni, tostów z mineralnymi nutami. Bardzo długi finisz. Rewelacyjnie zachowana kwasowość. Dobre do wszelkiego rodzaju czerwonych mięs czy bardziej „mięsistych warzyw”. Dobrze będzie komponowało się również z twardymi serami. Idealne na prezent.
Domo Passiamo Primitivo. Wino w limitowanej edycji ze szczepu Primitivo. Poddane w procesie produkcji specjalnej fermentacji poprzez dodanie później zbieranych podsuszonych gron co sprawia, że wino ma bardziej intensywny kolor, bogatszą paletę aromatów i wyraźnie zaznaczoną słodycz. W nosie wyraźny zapach jeżyny, suszonej śliwki, wiśni, czereśni, ciemnej czekolady. Równowaga pomiędzy łagodnymi taninami, kwasowością a przyjemną słodyczą z podsuszanych winogron. Czerwone wino nada się idealnie na kolację ze znajomymi w połączeniu z wołowiną, dziczyzną, wieprzowiną, twardymi serami czy makaronami.
Villa Maria Pinot Noir. Pinot Noir wyprodukowany z gron uprawianych w dolinach Awatere i Wairau, w Marlborough. Wyprodukowany przez Villa Maria – najczęściej nagradzaną nowozelandzką winnicę na świecie. Wino o delikatnej strukturze. Aromaty czerwonych owoców takich jak wiśnie i maliny z delikatnymi aromatami korzenno-ziołowymi. Wyraźna kwasowość. Finezyjne, subtelne, eleganckie. Pinot Noir jest wystarczająco lekki dla łososia lub kurczaka, ale jednocześnie wystarczająco złożony, aby pasował do czerwonych mięs lub dziczyzny. Dobrze idzie również w parze z grzybami czy serami. Lekko schłodzony będzie dobrym wyborem na letnie wieczory.
Feudo Arancio Tinchite Frappato Rose. Szukasz czegoś ciekawego? Spróbuj zatem endemicznego sycylijskiego szczepu Frappato! Różowe wino wyprodukowane z jednej z najstarszych odmian winorośli na Sycylii. Aromaty malin, jeżyn, truskawek, poziomek, pelargonii i owocu granatu. Dosyć intensywna barwa. Pij jak aperitif, jak również jako uzupełnienie dań rybnych, na bazie owoców morza, miękkich serów, sałatek, delikatnych dań warzywnych czy pizzy.
Castel Firmian Pinot Grigio. Dobre Pinot Grigio czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolimty to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponującyh win. Nos subtelny o aromatach jabłek, gruszek, białych kwiatów, rumianku. W smaku wytrawne i eleganckie. Świetne do picia samo jako aperitif czy do uzupełnienia dań na bazie warzyw, ryb, owoców morza. To Pinot Grigio, które stanie się winem, do którego wracasz, po które sięgniesz ponownie zawsze gdy będziesz niezdecydowany, a będziesz chciał się napić czegoś dobrego w rozsądnej cenie.
Estrella Frizzante Blanco. Wino ze słonecznej Hiszpanii z regionu Valencia. Wyprodukowane ze szczepu Muskat. Naturalna słodycz o aromatach owoców gruszki, jabłka, pestowców i z charakterystycznym zapachem skórki pomarańczy i owocu lychee. Pełne, złożone. Podawać mocno schłodzone. Przyjemnie orzeźwiające. Polecamy podawać z deserami i świeżymi owocami. Wino stworzone z myślą o letnich wieczorach spędzonych na świeżym powietrzu.
Estrella Vino Dulce Rosado. Wino ze słonecznej Hiszpanii z regionu Valencia. Wyprodukowane ze szczepu Muskat z dodatkiem odmiany Garnacha. Naturalna słodycz o aromatach truskawek, malin z charakterystycznym zapachem skórki pomarańczy i owocu lychee. Pełne, złożone. Podawać mocno schłodzone. Przyjemnie orzeźwiające. Polecamy podawać z deserami i świeżymi owocami. Wino stworzone z myślą o letnich wieczorach spędzonych na świeżym powietrzu.
Białe wino wytrawne. Włoskie wino wyprodukowane ze szczepy Pecorino. Wino o bardzo ciekawych aromatach takich jak jaśmin, lipa, kwiat pomarańczy, limonki, szałwii czy melona. Świetna propozycja dla tych z Was, którzy poparliby ruch „ABC” – „Anything but Chardonnay” – czyli ruch manifestujący zmęczenie ciągłą promocją tych samych, międzynarodowych szczepów. Świetnie sprawdzi się jako partner do wegetariańskich dań, ryb owoców morza i…sera Pecorino!