Pinot Chardonnay Spumante Brut Batasiolo. Blend szczepów Pinot Bianco i Chardonnay. Blado słomkowożółty kolor, klarowny i jasny. Intensywne aromaty kwiatów i owoców z wyraźną nutą drożdży i chrupiącego chleba. W ustach wytrawne, świeże, pełne z delikatną goryczką. Ciekawa, bardziej szlachetna alternatywa dla Prosecco. Propozycja rekomendowana jako aperitif, antipasti, ryb i owoców morza. Idealne na spotkanie z koleżankami, toast urodzinowy czy na wieczorny relaks latem na tarasie.
Pomarańczowe wino wytrawne. Wina pomarańczowe zawdzięczają swój kolor długiej maceracji (kontakt skórek z moszczem). Proces produkcji jest podobny do produkcji win czerwonych – z tą różnicą, że z białych odmian winogron. Wino dojrzewało w beczkach przez 12 miesięcy. W nosie wyraźne aromaty jabłka, kandyzowanych owoców, skórki pomarańczy, suszonej śliwki i moreli. W ustach o dobrej strukturze i średniej kwasowości. Podawać z całą gamą dań kuchni wegeteriańskiej oraz wegańskiej. Wspaniałe z wszelkiego rodzaju kaszami oraz roślinami strączkowymi. Odkryj (mało nadal znaną), cudowną Słowenię – zdecydowanie warto! Wino wegańskie.
Carmen Insigne Sauvignon Blanc. Dobre chilijskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Kolor jasnozielono-żółty. Bardzo wyrazisty, mineralny nos oferuje cytrusowe aromaty przypominające grejpfruta i skórkę cytryny. Podniebienie jest bardzo świeże, a wyraźna kwasowość prowadzi do cudownie soczystego i trwałego finiszu. Doskonałe jako aperitif, do skorupiaków (zwłaszcza ostryg i krewetek), dań warzywnych (zwłaszcza pomidorów), sałatek, koziego sera. Niezobowiązujące wino na wszelkiego rodzaju spotkania.
Carmen Reserve Carmenere. Viña Carmen to pierwsza i najstarsza winnica w Chile. Nazwa „Premier 1850” odnosi się do historii winnicy i podkreśla szerokie doświadczenie, składające się na końcowy efekt – oferowane przez nas wyjątkowe wino. Carménère jest reprezentatywnym winem tej charakterystycznej odmiany Chile, aromatycznie zdominowanej przez czerwone i czarne owoce oraz przyprawy. Jest bardzo łatwe do picia, a jednocześnie bardzo wszechstronne w łączeniu z potrawami. Idealne zwłaszcza do jagnięciny, makaronów, gulaszy, dojrzałych serów.
Carmen Insigne Carmenere. Dobre chilijskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Bardzo reprezentatywny przykład emblematycznej odmiany winogron z Chile – Carmenere. Intensywna i głęboka rubinowo-czerwona barwa z fioletowymi refleksami. Aromat zdominowany przez bukiet czerwonych i czarnych owoców, takich jak truskawki, wiśnie i jagody z nutą wanilii, cassis i przypraw. Wino uniwersalne, dobrze się komponuje z szeroką gamą potraw. Dobry wybór „w ciemno” gdy odwiedzamy znajomych lub gościmy ich u siebie.
Martin Berdugo Joven. Wino pochodzące z bardzo znanego z produkcji wspaniałych, pełnych win czerwonych (drugiego po Rioja) hiszpańskiego regionu Ribera del Duero. Termin „JOVEN” oznacza wino młode, które nie dojrzewało w ogóle w beczce. Martin Berdugo Joven to propozycja lekkiego, świeżego wina o aromatach czerwonych owoców, truskawek, wiśni, malin. Polecamy do każdego rodzaju mięsa.
La Calla Appassimento Rosso to czerwone, skoncentrowane, wytrawne wino włoskie wyprodukowane z odmian Negroamaro, Merlot, Primitivo. Odpowiednio późne zbiory winogron nadają charakterystyczne nuty dojrzałych i suszonych owoców, zwłaszcza takich jak śliwki i rodzynki. Dodatkowo lekkie starzenie wina w dębowych beczkach uzupełnia nos o przyjemne nuty czekolady i przypraw, które czynią to wino harmonijnym i zrównoważonym, przyjemnym i dojrzałym.
La Catedral Rioja Crianza. Przyjemna Rioja wyprodukowana ze szczepów Graciano, Mazuelo, Tempranillo. Nos z aromatami czerwonych owoców. W smaku wyczuwalne śliwki, wiśnia, czekolada i wanilia. Świetne z tapas, dojrzewającymi wędlinami hiszpańskimi (jamón serrano), oliwkami, patatas bravas, jagnięciną, wieprzowiną, tuńczykiem, daniami na bazie grzybów, serami. Relaksuj się w towarzystwie tej Rioja i znajomych.
Bodega Norton Coleccion Malbec. Czerwone wino wytrawne. Kwiatowe i owocowe aromaty żurawiny, dojrzałych wiśni z nutami lukrecji i gruszki. Wino krągłe o delikatnych taninach. Długie zakończenie pozostawiające posmak dojrzałych owoców oraz przypraw. Uniwersalne wino do codziennej konsumpcji. Idealne do przekąsek, talerza szynek, serów, nachos – po prostu do zaserwowania przy każdym spotkaniu towarzyskim. [NAGRODY] – 88 pkt Wine&Spirits, 85 pkt Wine Spectator, 85 pkt Wine Enthusiast.
Castel Firmian Gewurztraminer. Dobry Gewürztraminer czyli charakteryzujący się świetną relacją jakość-cena. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolimty to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponującyh win. Wino niezwykle aromatyczne, „perfumowe”, o zapachu dzikich kwiatów (zwłaszcza dzikiej róży), mango, czerwonych porzeczek, liczi i kwiatu pomarańczy. Świetny partner do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej takich jak curry, pad thai czy aromatyczny stir-fry.
Domaines Schlumberger Riesling. Domaines Schlumberger Riesling. Znakomity przykład alzackiego Rieslinga, który był wielokrotnie nagradzany przez ekspertów (Wine Enthusiast, Wine Spectator). Dojrzewał na osadzie od 6 do 8 miesięcy. Nos o aromatach grejpfruta, limonki, jabłka, moreli z bardzo wyraźnymi nutami mineralnymi wręcz „ropnymi/benzynowymi” nutami. Złożony, wyrafinowany. Dobry wybór dla miłośników win o bogatej strukturze i subtelnych nutach smakowych. Sprawdzi się dobrze zaserwowany do dań kuchni alzackiej (choucroute garnie czy tarte flambée), marynowanych, pieczonych i smażonych ryb, owoców morza.
Estate Chenin Blanc Rheboksloof. Chenin Blanc wyprodukowane w RPA. Chenin Blanc jest najczęściej uprawianym szczepem w Południowej Afryce. Aromaty cytrusów, gujawy, ananasa, mango. Lekko mineralne. Świetna propozycja wina ze średniej półki o wysokiej jakości, gdy je spróbujesz to z pewnością będziesz chciał wypić ponownie. Propozycja na sezon wiosenno-letni do lunchu, gdzie zaserwujesz sałtkę (np. nicejską), warzywa z ryżem, owoce morza, ceviche, tatary z ryb i owoców morza, warzywne zupy, dania na bazie koziego sera, wędzonego łososia czy sushi.
Estate Pinotage Rheboksloof. Wspaniały przykład eleganckiego Pinotage za rozsądną cenę. Nos bogaty z aromatami dojrzałych śliwek, wiśni o ziemisto-mineralnych nutach. Niezwykle trwały finisz. Wino nadaje się świetnie do picia teraz, posiadając jednocześnie duży potencjał do starzenia. Jesteśmy zdania, że Pinotage zasługuje na więcej uznania i zainteresowania, bo wiem jest to szczep wspaniały, a w Polsce nadal mało popularny. Pij go w towarzystwie dań z grilla, serów o mocnych aromatach, dojrzewających szynek, czerwonych mięs. Pinotage jest zaskakująco dobre z aromatycznym curry. Pasuje również do bogatych dań wegetariańskich, zwłaszcza grillowanych bakłażanów, grzybów, papryki i buraków.
Czerwone wino wytrawne. Włoskie wino wyprodukowane ze szczepu Montepulciano o intensywnym aromacie wiśni, czereśni, dojrzałych śliwek, owoców leśnych z lekką nutą balsamiczną. Dobra zrównoważona kwasowość. Wino dojrzewało przez 18 miesięcy w butelce. Z czym serwować? Sangiovese to absolutnie powalające wino z wszystkim, co włoskie! Pizza i wszelkiego rodzaju makarony, sosy na bazie pomidorów i ziół. Grzyby będą również idealnym wyborem — kremowe risotto z grzybami i Sangiovese to wprost niebiańskie połączenie.
Wino wytrawne. Czerwone wino ze szczepu Sangiovese. Sangiovese daje zwykle wina niezbyt ciężki, soczyste, owocowe z dominacją czerwonych owoców. Z wiekem wino traci owoc, a pojawiają się aromaty ziemiste, balsamiczne, grzybowe. Wino od producenta Murola zachwyca intensywnym aromatem dojrzałych jeżyn, jagód, wiśni oraz nutami kwiatu róży, czarnego pieprzu i innych przypraw. Wino dojrzewało 10-12 miesięcy w drewnianych beczkach z dębu włoskiego oraz 16 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Idealne do picia teraz, z potencjałem na dalsze dojrzewanie. Sprawdzi się idealnie m.in. jako elegancki prezent.
Chianti Pattini. Włoskie klasyczne Chianti wytwarzane z gron Sangiovese z dodatkiem Canaiolo. Wspaniały aromat wiśni, czarnej porzeczki z delikatną nutą przypraw. Doskonale sprawdzi się jako towarzysz różnorodnych dań kuchni włoskiej – antipasti, makaronów, risotto, pizzy, caponaty, arancini, bruschetty czy serów. Pij je podczas wieczornych spotkań z rodziną lub przyjaciółmi.
Castel Firmian Nerofino Rosso. Bardzo przyjemny blend szczepów Teroldego i Lagrein pochodzący z północnych Włoch. Wino dojrzewało 12 miesięcy w dębowej beczce. Żywy bukiet o aromatach porzeczki, jeżyny i jagód w połączeniu z nutami kakao i czerwonej marmolady. Bardzo zrównoważone, pełne, niezwykle przyjemne. Idealne do podania podczas luźnych spotkań z przyjaciółmi lub do kolacji we dwoje, w towarzystwie dań kuchni włoskiej. Saluti!
Manuel Manzaneque Nuestra Seleccion. Wino pochodzące z winniocy El Bonillo położonej 1080 metrów n.p.m. w Fica Elez posiadającej status Vino de Pago – najwyższej klasy hiszpańskich apelacji zarezerwowana dla pojedynczej winnicy. Charakterystyczny mikroklimat ma wpływ na wyjątkowość tego wina. Blend szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Tempranillo dojrzewający 18 miesięcy w dębowej beczce. Aromaty dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, wiśni, tostów z mineralnymi nutami. Bardzo długi finisz. Rewelacyjnie zachowana kwasowość. Dobre do wszelkiego rodzaju czerwonych mięs czy bardziej „mięsistych warzyw”. Dobrze będzie komponowało się również z twardymi serami. Idealne na prezent.
Carmen Insigne Merlot. Dobre chilijskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Wino o intensywnym i głębokim rubinowym kolorze z delikatnymi fioletowymi tonami. Dominujące aromaty czarnych owoców, takich jak jeżyny i śliwki uzupełnione subtelnymi nutami korzennymi, wanilii i karmelu pochodzącymi z dojrzewania w beczce. Wino o wspaniałym, owocowym, intensywnym i świeżym finiszu. Wino uniwersalne, dobrze się komponuje z szeroką gamą potraw. Dobry wybór „w ciemno” gdy odwiedzamy znajomych lub gościmy ich u siebie.
Vette Di San Leonardo Sauvignon Blanc. Niezwykle eleganckie Sauvignon Blanc wyprodukowane w północnych Włoszech, regionie Vigneti delle Dolomiti przez cenionego na całym świecie producenta San Leonardo. Wino dojrzewało przez 5 miesięcy na osadzie (sur lie). Nos o zapachu białej brzoskwini, zielonej papryki, cytrusów, zielonej herbaty, trawy cytrynowej z tchnieniem szałwii. Typowy europejski styl Sauvignon Blanc z wyraźnymi „zielono-ziołowymi” akcentami. Świetny aperitif, ale również w połączeniu z wiosennymi sałatkami, serami kozimi, sushi, makaronami na bazie pesto, ravioli z ziołowym sosem pomidorowym, proste dania makaronowe z oliwą z oliwek, cytryną, świeżymi pomidorami i ziołami. Ostrygi, małże, homary, kraby, krewetki i przegrzebki także tworzą wspaniałe połączenie z Sauvignon Blanc.
Martin Berdugo Barrica. Umieszczenie terminu „BARRICA” na etykiecie hiszpańskiego wina oznacza, że wino w procesie produkcji dojrzewało w dębowej beczce nie więcej niż 6 miesięcy. Martin Berdugo Barrica to wino pochodzące z rodzinnej, niedużej winnicy wyprodukowane w 100% z ze szczepu Tinto Fino (Tempranillo). Wino nadal świeże o aromatach owoców leśnych, śliwek, jeżyn, ale jednocześnie już z delikatnymi akcentami dymno-waniliowymi. Idealne na kolację gdzie będzie serwowane mięso.
Czerwone wino wytrawne. Wyjątkowe wino, które powstało z winogron pochodzących z winni starszych niż 100 lat (sprzed filoksery – plagi mszyc, która drugiej połowie XIX wieku praktycznie doszczętnie zrujnowała winnice w całej Europie). 100% Tempranillo, starzone przez 8 miesięcy w beczce. W nosie jest intensywne i bogate, podkreślając dojrzałe czerwone i czarne owoce nutami skóry i lukrecji. Nazwa wina nie jest przypadkowa – „Totem reprezentuje filary, tradycję i wartości społeczeństwa, symbolizując ochronę przed złem i zagrożeniami. Jakby to była siła totemiczna, nasze stuletnie winorośle, odporne na najbardziej przerażające szkodniki, dostarczają wina, które przywołuje aromat i smak autentyczności”.
Białe wino wytrawne. Włoskie wino wyprodukowane ze szczepy Pecorino. Wino o bardzo ciekawych aromatach takich jak jaśmin, lipa, kwiat pomarańczy, limonki, szałwii czy melona. Świetna propozycja dla tych z Was, którzy poparliby ruch „ABC” – „Anything but Chardonnay” – czyli ruch manifestujący zmęczenie ciągłą promocją tych samych, międzynarodowych szczepów. Świetnie sprawdzi się jako partner do wegetariańskich dań, ryb owoców morza i…sera Pecorino!
Czerwone wino wytrawne. Winogrona z regionu Riverina, zebrane w optymalnej dojrzałości i poddane fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze celem zachowania świeżych owocowych aromatów. Nos z subtelnymi nutami wanilii, białego pieprzu oraz czerwonych owoców. W ustach wino średnio zbudowane, soczyste, świeże, z akcentami mięty i dojrzałych, likierowych owoców śliwki i wiśni. Dobrej jakości, uniwersalne wino na wszelkie okazje.