Kuchnia wietnamska. Jak łączyć z winem?

Kuchnia wietnamska. Jak łączyć z winem?

Dania wietnamskie to często artystyczna symetria pięciu podstawowych smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i pikantnego. Potrawy wietnamskie to zazwyczaj zawiera żywa mieszanka wyrazistych ziół i świeżych warzyw, ułożonych w kolorowe kompozycje. A ponieważ kuchnia wietnamska ma na celu zrównoważenie smaków i jest mniej pikantna niż inne azjatyckie kuchnie, chociażby tajska czy chińska to doskonale komponuje…

Jakie wino do kaczki?

Jakie wino do kaczki?

Kaczka to prawdziwy rarytas w kuchni – pełna wyrazistego smaku, nieco tłusta, a jednocześnie delikatna i krucha. Niezależnie od tego, czy przyrządzasz ją w domu według tradycyjnych przepisów, czy zamawiasz w restauracji, warto zadbać o odpowiedni dobór wina. Dzięki niemu smak kaczki zyska nowy wymiar, a Ty stworzysz niezapomnianą kulinarną kompozycję. Ale jakie wino do…

Jakie wino do ryby?

Jakie wino do ryby?

Jakie wino do ryby. Od sushi, przez ceviche, pieczonego łososia, wędzonego pstrąga, „fish & chips” , po steka z tuńczyka – odkryj uniwersalne zasady łączenia win z rybami, dzięki którym będziesz w stanie samodzielnie dobrać odpowiednie wino do ulubionych rybnych potraw. Istotne elementy, na które powinieneś zwrócić uwagę to po pierwsze konsystencja, struktura, smak konkretnej…

wino i pączki jak dopasować

Tłusty czwartek – 5 wskazówek jak łączyć wino z pączkami

Pączki i wino? Wine not? Tłusty czwartek. Poniżej znajdziesz 5 naszych propozycji jak parować najbardziej popularne pączki i wino. Wszyscy są z pewnością zgodni, że pączki i kawa to mariaż doskonały, ale są również pewne połączenia potraw, które są równie dobre, ale mniej oczywiste. Odkryj nasze propozycje i zrelaksuj się wieczorem z ulubionym serialem lub…