Kuchnia wietnamska. Jak łączyć z winem?
Dania wietnamskie to często artystyczna symetria pięciu podstawowych smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i pikantnego. Potrawy wietnamskie to zazwyczaj zawiera żywa mieszanka wyrazistych ziół i świeżych warzyw, ułożonych w kolorowe kompozycje. A ponieważ kuchnia wietnamska ma na celu zrównoważenie smaków i jest mniej pikantna niż inne azjatyckie kuchnie, chociażby tajska czy chińska to doskonale komponuje się z większością stylów wina.
Kuchnia wietnamska – jakie białe wino najbardziej uniwersalne?
Wino, które ogólnie rzecz biorąc sprawdzi się najlepiej w połączeniu z kuchnią wietnamską to austriacki Grüner Veltliner. Jego własny lekko ziołowy charakter w połączeniu z wyraźną nutą białego bądź zielonego pieprzu wydaje się idealnie uzupełniać ziołowe nuty w wielu wietnamskich potrawach. Dobrym wyborem będą również inne białe wina o „zielono-ziołowym” charakterze jak Sauvignon Blanc czy Verdejo. Inny styl win, który również można śmiało połączyć z kuchnią wietnamską to wytrawne wina, o kwiatowych aromatach jak Riesling, Muscat czy Gewürztraminer. Doskonałym wyborem będą też mineralne wina jak np. Rieslingi. Co do zasady do łączenia z potrawami o smaku umami najlepiej wybierać wina o wysokiej kwasowości. Raczej odradza się serwując tradycyjne potrawy wietnamskie sięganie po białe, złożone, beczkowe wina, zwłaszcza Chardonnay z Nowego Świata ze względu na ich wysoką zawartość alkoholu i przytłaczający dębowy charakter.
WEINGUT STADT KREMS GRUNER VELTLINER LOSSTERRASSEN AUSTRIA 0,75L
Kuchnia wietnamska – jakie czerwone wino będzie najbardziej uniwersalne?
Jeżeli chodzi o wina czerwone to ogólnie rzecz biorąc z pewnością najlepszym pairingiem będzie połączenie kuchni wietnamskiej z lżejszymi, łagodniejszymi winami jak np. dobre Gamay, Pinot Noir czy lżejsze wina z Doliny Rodanu. Wina te uzupełnią i wzmocnią niuanse w wietnamskich daniach, takie jak ziołowy smak, zamiast je przytłaczać. Z kolei wyraźne taniny zawarte w niektórych cięższych czerwonych win mogą kłócić się z wieloma powszechnymi wietnamskimi składnikami, takimi jak chociażby sos rybny. Oczywiście istnieją w tradycyjnych wietnamskich potrawach cięższe dania m.in. gdzie dominującym składnikiem jest ciężka smażona wołowina i do takich dań można podać cięższe wina, ale większość dań ma jednak lżejszy charakter.

LOUIS JADOT CHATEAU DES JACQUES MOULIN A VENT AC FRANCJA 0,75L

Jakie wino do PHO z wołowiną?
Jeżeli chodzi o dania wietnamskie to Pho jest prawdopodobnie najsłynniejszą potrawą z tego kraju, zawiera rozgrzewający bulion idealny zarówno na chłodne dni, jak i upalne lata. Wietnamska zupa z makaronem z kości wołowych, imbiru, limonki, zielonej cebuli i aromatycznych ziół, w tym bazylii i kolendry. W Hanoi, stolicy Wietnamu często jada się je na śniadanie, ale wszechstronność dania sprawia, że można je jeść o każdej porze dnia — i jest idealnym partnerem zarówno do czerwonego, jak i białego wina. Dobrym wyborem będzie wytrawne białe wino, takie jak świeże Sauvignon Blanc lub Verdejo, aby odświeżyć podniebienie po słonych i umami smakach zupy. Jeśli zdecydujesz się na czerwone wino, wybierz lekkie wino o niskiej zawartości tanin np. Beaujolais.
CARMEN INSIGNE SAUVIGNON BLANC CENTRAL VALLEY CHILE 0,75L
Jakie wino do świeżych spring rolls w papierze ryżowym?
Do kategorii „tradycyjne potrawy wietnamskie” zalicza się również z pewnością spring rolls. To świeże danie składające się z papieru ryżowego nadziewanego sałatką i krewetkami, wieprzowiną czy tofu w połączeniu z sosem orzechowym to klasyka wszech czasów. Wybierz aromatyczne, wytrawne i lekkie białe wino. Spróbuj je np. z Entre-Deux-Mers z regionu Bordeaux. Mieszanka Sauvignon Blanc/Semillon idealnie pasuje do tego dania. Dzięki delikatnemu podniebieniu, bardzo dobrze zrównoważonemu ze świeżością cytrusów, kwiatów i nut mineralnych. Wytrawny Riesling lub lekkie różowe wino również będą świetnymi opcjami.
CHATEAU BONNET BLANC BORDEAUX AC FRANCJA 0,75L
Jakie wino do smażonych spring rollsów („sajgonek”)?
Dania wietnamskie to także bardzo słynne spring rollsy, potocznie zwane „sajgonkami”. Szampan i wina musujące robione metoda tradycyjną będą doskonałym uzupełnieniem tych dań. Świeża kwasowość, musująca tekstura dobrze zrównoważona z owocowością i kremowością, będą idealne, aby odciąć tłusty, oleisty styl smażonego jedzenia.
ROTARI BLANC DE BLANCS EXTRA BRUT METODO CLASISSICO DOC WŁOCHY 0,75L
Psst…Pomyśl także o winie musującym, gdy chcesz jeść wietnamskie owoce. Upewnij się tylko, że owoce nie są o wiele słodsze od wina. Np. wytrawny szampan idealnie pasuje do wietnamskiego pomelo, a półwytrawne prosecco do bananów, liczi lub dojrzałych mango.
Jakie wino do BANH MI?
W Wietnamie bánh mì jest tradycyjnie podawane jako uniwersalne, przenośne i sycące śniadanie oraz szybka przekąska dla osób pędzących po mieście w drodze do pracy, szkoły i na zakupy. Nadzienia są inne w każdym regionie kraju. Nieważne czy w środku znajdzie się mięso, tofu czy krewetki. Uzupełnieniem tego dania wietnamskiego zawsze są składniki takie jak marynowane marchewki, ogórek, szczypiorek, kolendra i posiekana papryczka chili. Jeśli chodzi o wino, które najlepiej pasuje do bánh mì to sprawdzi się zarówno Riesling, jak Sauvignon Blanc, wytrawne Rosé lub Grüner Veltliner.
VILLA HUESGEN BY THE GLASS RIESLING MOSEL NIEMCY 0,75L
Jakie wino do sałatki z papai?
Potrawy wietnamskie to także zdrowe sałatki jak np. ta z papai. Papaja jest soczysta i bardzo orzeźwiająca. Sałatka na jej bazie jest pełna chrupiących surowych warzyw, prażonych orzeszków ziemnych, szalotki, świeżych ziół a do tego polana jasnym i cytrusowym dressingiem limonkowym. Lekko pikantna, niezwykle orzeźwiająca. Idealnym kompanem będzie znów Sauvignon Blanc, Verdejo lub Grüner Veltliner.
CANTAL VERDEJO RUEDA DO HISZPANIA 0,75L
Jakie wino do hot-pot?
Kuchnia wietnamska to nie tylko słynne pho, ale także hot -pot. To prawdopodobnie najbardziej towarzyskie danie w Wietnamie. Pełne faktur i smaków (zioła, słone i kwaśne nuty) to ciekawe danie do połączenia. Będzie ono świetnie komponować się z wytrawnymi, aromatycznymi, kwiatowymi białymi winami. Spróbuj hot pota z argentyńskim Torrontes, sycylijskim Grillo lub alzackim Gewurztraminerem. Mieszanka Sauvignon Blanc/Semillon również będzie do niego pasować.