WINA GRUZINSKIE

ABC najpopularniejszych szczepów

Najpopularniejsze szczepy win

Najpopularniejsze szczepy win. Dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z winami? Fantastycznie! Koniecznie przeczytaj nasz krótki przewodnik po najbardziej popularnych międzynarodowych odmianach winogron dzięki czemu zyskasz już wstępne rozeznania w winach. Oto nasz przewodnik po szczepach win. Do dzieła!

Chardonnay

Chardonnay jest najbardziej popularną białą odmianą winorośli na świecie. Pochodzi z francuskiego regionu Burgundia, okolic Chablis. Odmiana ta uprawiana jest w większości krajów winiarskich, w różnym klimacie. Powoduje to niezliczoną mnogość stylów – od lekkich, niestarzonych w beczce o aromatach jabłka, gruszki, cytrusów po pełne, ciężkie, złożone o aromatach owoców tropikalnych, pestkowców, masła. Stanowi obok Pinot Noir podstawowy szczep w produkcji szampana. Jest szczepem, który zdecydowanie nadaje się do dojrzewania w dębie. W zależności od stylu, Chardonnay będzie pasowało do bardzo różnych dań – od aperitif, przez pieczony drób, tłuste ryby po pikantne dania kuchni azjatyckiej czy grzybowe risotto. Najpopularniejsze szczepy win.

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Carmen Insigne Chardonnay. Dobre chilijskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Jasna, złocistożółta barwa. W nosie świeże z aromatami miodu, brzoskwini, bananów, z lekką nutą cytrusów, elegancko uzupełnione delikatnymi słodkimi nutami wanilii i karmelu pochodzącymi z beczki. Dobrze zbalansowane, niezwykle uniwersalne wino. Idealne do tłustszych ryb, takich jak łosoś czy halibut a także do skorupiaków. Dobrze komponuje się również z makaronami, białymi mięsami, sałatkami i łagodnymi serami. Klasyczny przykład dobrego nowoświatowego Chardonnay.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc jest drugim najbardziej rozpowszechnionym na świecie pod kątem wielkości upraw białym szczepem, pochodzącym prawdopodobnie z Francji, regionu Bordeaux. Produkuje się z nich wytrawne wina, które są bardzo aromatyczne, świeże, rześkie, wyraziste, o wysokiej kwasowości. Ale Sauvignon Blanc to nie tylko wina wytrawne, gdyż także…deserowe! We francuskich apelacjach Sauternes i Barsac produkuje się z tego szczepu wytworne, eleganckie wina deserowe, które nadają się idealnie do podania z intensywnymi serami pleśniowymi. Obok Francji (Dolina Loary, Bordeaux), uprawia się ten szczep w dużej ilości w Nowej Zelandii (Malborough), Chile, Australii, Kalifornii, Kanadzie czy RPA. Główne aromaty tej odmiany winorosli to cytrusy, agrest, świeża trawa, pokrzywa, liść pomidora, po aromaty owoców tropikalnych – w zależności oczywiście od miejsca uprawy krzewów. Sauvignon Blanc smakuje świetnie z daniami na bazie pomidorów i koziego sera, tart warzywnych, szparagów, sushi. Najpopularniejsze szczepy win.

Najpopularniejsze szczepy win

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Villa Maria Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc wyprodukowany przez Villa Maria – najczęściej nagradzaną nowozelandzką winnicę na świecie. Winogrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z regionu Marlborough. Kwintesencja dobrego, nowozelandzkiego Sauvignon Blanc. Aromaty dojrzałego agrestu, passiflory, limonki, marakui, kiwi, jabłek, cytrsów, egzotycznych ziół i świeżo skoszonej trawy. Rześkie, orzeźwiające, stworzone aby cieszyć się życiem w sezonie wiosenno-letnim. To wino będzie doskonałym wyborem dla miłośników białych win o wyrazistym charakterze, którzy cenią sobie świeżość i naturalne pochodzenie produktów. Pij samo, z owocami morza, kozim serem, warzywnym risotto, sałatkami, makaronami z pesto, chudym białym mięsem.

Riesling

Riesling jest białym szczepem winorośli, który pochodzi z Niemiec. Do dziś stanowi zresztą wizytówkę niemieckiego winiarstwa, chociaż jest z powodzeniem uprawiany również w innych chłodniejszych regionach – we francuskiej Alzacji, w Austrii, północnych Włoszech, Nowej Zelandii, Australii, a także w Kanadzie oraz Stanach Zjednoczonych. Produkuje się z niego zarówno wina wytrawne, półsłodkie jak i słodkie. Jest to bardzo aromatyczna odmiana o wysokiej kwasowości i kwiatowo-mineralnych aromatach.

Najpopularniejsze szczepy win

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Villa Huesgen Riesling By The Glass. Niemiecki Riesling z Doliny Mozeli. Aromaty grejpfruta, limonki, brzoskwini, moreli, zielonego jabłka, melona z delikatną mineralnością. Bardzo świeże, dobrze zbalansowane z zaznaczoną kwasowością. Jak informuje nas producent na kontretykiecie „made by happy people”. Wyprodukowany by uszczęśliwiać, będzie cieszył jeszcze bardziej z daniami warzywnymi (szparagi, buraki), rybami (pstrąg), sałatkami (komosa ryżowa), owocami morza (krewetki), makarony (z jogurtowym pesto). Do picia także solo!

Pinot Grigio

Pinot Grigio to biały szczep uprawiany głównie we Włoszech, chociaż ostatnio zdobywa coraz większą popularność w Stanach Zjednoczonych. Wywodzi się z Francji (tutaj znany jako Pinot Gris), jest średnio wydajny, a gron posiadają charkaterystyczny szaro-różowy kolor, stąd też przy dłuższej maceracji możemy z tego szczepu uzyskać wino różowe. Z Pinot Grigio powstają wina o średniej kwasowości, o intensywnym aromacie jabłek, cytrusów, miodu, kwiatów, a nawet migdałów. Wino będzie idealnym kompanem do sałatek, dań warzywnych, rybnych czy też krewetek. Najpopularniejsze szczepy win.

Najpopularniejsze szczepy win

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Castel Firmian Pinot Grigio. Dobre Pinot Grigio czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolimty to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponującyh win. Nos subtelny o aromatach jabłek, gruszek, białych kwiatów, rumianku. W smaku wytrawne i eleganckie. Świetne do picia samo jako aperitif czy do uzupełnienia dań na bazie warzyw, ryb, owoców morza. To Pinot Grigio, które stanie się winem, do którego wracasz, po które sięgniesz ponownie zawsze gdy będziesz niezdecydowany, a będziesz chciał się napić czegoś dobrego w rozsądnej cenie.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to chyba najbardziej znana na świecie odmiana czerwonej winorośli. Nic dziwnego – jest ona bowiem z powodzeniem uprawiana w zasadzie w każdym większym kraju winiarskim, w różnym klimacie. Pochodzi z francuskiego regionu Bordeaux, gdzie jest kupażowany z Merlot i Cabernet Franc. Jego uprawa jest stosunkowo prosta – ma grubą skórkę, krzewy są odporne i późno pączkuje co naturalnie chroni grona przez wiosennymi przymrozkami. Typowe wino tego szczepu jest mocno garbnikowe, o pełnej strukturze i intensywnej barwie. Charakteryzuje się aromatami czarnej porzeczki, która jest esencją szczepu. Dodatkowo wyczuwalne są aromaty innych czarnych owoców, jak również mogą pojawić się aromaty mięty, zielonej papryki, oliwki czy cedru. Z Cabernet Sauvignon powstają jedne z najlepszych i długowiecznych win świata. Najpopularniejsze szczepy win.

Najpopularniejsze szczepy win

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Carmen Insigne Cabernet Sauvignon. Dobre chilijskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Bardzo jasna i żywa czerwień z fioletowymi refleksami. Intensywne aromaty czarnych i czerwonych owoców takich jak porzeczka, wiśnia, jeżyna, śliwka, malina z lekką nutą wanilii, toffi i karmelu, rozwiniętych podczas starzenia we francuskim i amerykańskim dębie. Na podniebieniu taniny są zarówno przyjazne, jak i mocne, a finisz jest długi, świeży i trwały. Idealne do serów, wszelkiego rodzaju makaronów, pieczonych mięs.

Primitivo

Czym jest słynne Primitivo robiące spektakularną karierę na winiarskim rynku w Polsce? To czerwony szczep winorośli uprawiany w południowych Włoszech, w regionie Apulia („obcasik” na mapie Włoch). W Kalifornii nazywany jest Zinfandel, a w Chorwacji Crljenak. Uprawia się go świetnie w gorących regionach, ale nie nadmiernie tropikalnych. Wina ze szczepu Primitivo charakteryzują się dosyć niską kwasowością, wysoką zawartością cukru resztkowego, dużą koncentracją aromatów i smaków – zwłaszcza czerwonych i czarnych rozgotowanych owoców (aromaty „dżemowe), waniliowe czekoladowe. Wina wyprodukowane z tego szczepu posiadają bardzo intensywny, rubinowy kolor. Nada się idealnie do dań kuchni włoskiej – antipasti, makaronami, lasagne, risotto czy pizzą. Primitivo dobrze łączyć także z czerwonym mięsem.

Najpopularniejsze szczepy win

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Domo Passiamo Primitivo. Wino w limitowanej edycji ze szczepu Primitivo. Poddane w procesie produkcji specjalnej fermentacji poprzez dodanie później zbieranych podsuszonych gron co sprawia, że wino ma bardziej intensywny kolor, bogatszą paletę aromatów i wyraźnie zaznaczoną słodycz. W nosie wyraźny zapach jeżyny, suszonej śliwki, wiśni, czereśni, ciemnej czekolady. Równowaga pomiędzy łagodnymi taninami, kwasowością a przyjemną słodyczą z podsuszanych winogron. Czerwone wino nada się idealnie na kolację ze znajomymi w połączeniu z wołowiną, dziczyzną, wieprzowiną, twardymi serami czy makaronami.

Pinot Noir

Pinot Noir to czerwona odmiana winorośli, uznawana za jedną z najszlachetniejszych i najbardziej finezyjnych. Jest to główny szczep czerwony uprawiany w Burgundii i Szampanii, szeroko również uprawiany w innych regionach i krajach na świecie. Pinot Noir znany jest jako uprawa trudna i kapryśna – lubi wapienne gleby, raczej chłodny klimat, chociaż wymaga odpowiedniego nasłonecznienia, jest mało odporna na choroby i słabo wydajna. Skórka grona jest cienka, zatem wina produkowane z tego szczepu są bardzo jasne, mało intensywne. Powstają z nich bardzo zróżnicowane wina od lekkich owocowych win do wczesnej konsumpcji (Nowy Świat), po wina złożone, eteryczne, poważne, z potencjałem do starzenia (Burgundia np. Pommard). W zależności od miejsca uprawy, wieku może dawać zupełnie różne bukiety, stąd tak istotne jest tzw. terroir. Z Pinot Noir to jednocześnie główny szczep czerwony używany do produkcji szampana. Te najlepsze osiągają najwyższe ceny wśród wszystkich win świata.

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Bourgogne Pinot Noir Louis Jadot. Lekkie Bourgogne Pinot Noir Couvent des Jacobins od Maison Louisa Jadot – jednego z najsłynniejszych i najlepszych producentów win z Burgundii. Wino odmianowe wyprodukowane w 100% z gron Pinot Noir. Typowe wino dla regionu o aromatach czerwonych owoców, które wraz z dojrzewaniem uzupełnione zostają pikantno-leśnymi nutami. Idealne wino do grillowanych czerwonych mięs, gulaszy, dania na bazie grzybów. Klasycznym paringiem jest Beef Bourguignon. Jako że jest fascynująco lekkie będzie idealne również lekko schłodzone latem na tarasie, dla tych którzy są spragnieni czerwieni.

Malbec

Malbec jest to francuski szczep pochodzący z Cahors, ale to w Argentynie znalazł swój drugi dom, gdzie obecnie uprawia się go najwięcej na świecie (głównie w regionie Mendoza). Grona mają dosyć grubą skórkę, potrzebują więc sporo słońca i ciepła aby mogły w pełni dojrzeć. Ze szczepu Malbec powstają bardzo intensywne, ciemne wina z wyraźnymi fioletowymi akcentami o aromatach czarnych owoców, porzeczki, jagód, śliwki, wiśni lukrecji, tytoniu, dymu. Argentyński Malbec można pić solo, ale najlepiej będzie smakował jako kompan do mięsa (zwłaszcza wołowiny), ale także wieprzowiny, ziemniaków, dyni, fasoli.

To wino najlepiej reprezentuje osobowość tej odmiany winogron:

Bodega Norton Malbec Estate Reserve. Dobry Malbec czyli taki, który ma świetną relację jakość-cena. Wino od renomowanego producenta Bodega Norton znajdujące się w prestiżowym zestawieniu TOP 100 najlepszych win świata wg. magazynu Wine Spectator. Wyprodukowane z krzewów starszych niż 30 lat. Dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowej beczce oraz dodatkowo 10 miesięcy w butelce. Bardzo przyjemny nos o aromatach jeżyn, jagód, śliwki, czarnej wiśni, dymu, tytoniu, wanilii, skóry z delikatnymi niuansami mineralnymi. Gdy spróbujesz wino Norton Reserva Malbec to z bardzo dużym prawdopodobieństwem zostanie ono Twoim ulubionym wyborem na wiele okazji!