Feudo Arancio Nero D’Avola. Wspaniała czerwona Sycylia, w której się zakochasz. Wino będące synonimem dobrej relacji jakość-cena. Wino wyprodukowane ze szczepu Nero d’Avola dojrzewające przez 6 miesięcy w beczce. W nosie aromaty odzwierciedlające sycylijski słoneczny klimat – dojrzałe czarne porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, jagody uzupełnione delikatnymi nutami dębu, wanilii, czekolady. Wino, które rekomendujemy mieć zawsze w zanadrzu w domowych zasobach, bowiem jest przyjemne, niezobowiązujące, zrównoważone i niezwykle uniwersalne. Piękna etykieta z motywem arabeski jest tylko dodatkowym argumentem, aby podarować je bliskiej osobie na prezent.
Val Saint Pierre Viognier. Dobre białe francuskie wino czyli takie, które znakomicie wypada w relacji jakość-cena. Bardzo przyjemne wino wyprodukowane w 100% ze szczepu Viognier. Aromaty owoców pestkowych (morela, brzoskwinia), tropikalnych (mango, ananas, marakauja) oraz wiosennych kwiatów. Wyraźna kwasowość. Niezwykle orzeźwiające. Wino, które Cię zachwyci. Pij je solo lub w towarzystwie dań z rybą, białym mięsem, lekkich dań kuchni azjatyckiej.
Carmen Insigne Sauvignon Blanc. Dobre chilijskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Kolor jasnozielono-żółty. Bardzo wyrazisty, mineralny nos oferuje cytrusowe aromaty przypominające grejpfruta i skórkę cytryny. Podniebienie jest bardzo świeże, a wyraźna kwasowość prowadzi do cudownie soczystego i trwałego finiszu. Doskonałe jako aperitif, do skorupiaków (zwłaszcza ostryg i krewetek), dań warzywnych (zwłaszcza pomidorów), sałatek, koziego sera. Niezobowiązujące wino na wszelkiego rodzaju spotkania.
Collezione Falceri Riondo Prosecco Brut. Znakomite, świeże Prosecco o aromatach soczystego jabłka, gruszki, moreli i kwiatu akacji. W smaku jest rześkie i orzeźwiające, z dobrze zrównoważoną kwasowością. Pij je podczas spotkań z przyjaciółmi lub partnerem samo, w towarzystwie przekąsek, grillowanego drobiu bądź ryb czy owoców morza. Wysokojakościowe Prosecco to doskonałe wino na wiele okazji, takie jak imprezy, romantyczne wieczory czy spotkania rodzinne. Wino to świetnie sprawdzi się jako aperitif czy do lekkich dań, takich jak sałatki, dania na bazie delikatnych warzyw, ryb, owoców morza, owoce morza, sushi czy miękkich serów.
Casa Lunardi Pinot Grigio. Włoskie niezobowiązujące Pinot Grigio. Aromaty jabłek, gruszek, cytrusów, kiwi w połączeniu z aromatami kwiatowymi takimi jak biała róża, akacja, wiciokrzew czy kwiat pomarańczy. Słodkawy, landrynkowy styl Pinoit Grigio. Umiarkowana kwasowość. Wino kończy się świeżym finiszem pozostawiającym w ustach przyjemny owocowy posmak. Podawaj do lekkich dań. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań w plenerze w sezonie wiosenno-letnim.
Castel Firmian Teroldego Rotaliano Riserva. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Wino wyprodukowane w całości z endemicznego szczepu winorośli Teroldego Rotaliano. Nos bogaty w aromaty owoców leśnych, jeżyn, malin. Wspaniałe do mięs, lasagne, spaghetti bolognese, makaronów z pesto, pizzy. Idealna propozycja dla tych, którym znudziły się już międzynarodowe, popularne szczepy i szuka czegoś „nieodkrytego” na rynku win.
Lo Tengo Torrontes. Czy wiesz, żeargentyńska Mendoza to nie tylko Malbeck i wina czerwone? Poznaj białą argentyńską odmianę – Torrontés. Niezwykle intensynwy nos o aromatach kwiatów i owoców egzotycznych, a zwłaszcza rózy i jasminu. Średnio zbudowane. Ciesz się jego smakiem podczas grilla z przyjaciółmi, romantycznego wieczory czy podczas „wieczórów z Netflixem”. Ze względu na swój mocno aromatyczny charakter dobrze do łączyć z daniami kuchni azjatyckiej takimu jak curry, pad thai czy aromatyczny stir-fry.
Estate Chenin Blanc Rheboksloof. Chenin Blanc wyprodukowane w RPA. Chenin Blanc jest najczęściej uprawianym szczepem w Południowej Afryce. Aromaty cytrusów, gujawy, ananasa, mango. Lekko mineralne. Świetna propozycja wina ze średniej półki o wysokiej jakości, gdy je spróbujesz to z pewnością będziesz chciał wypić ponownie. Propozycja na sezon wiosenno-letni do lunchu, gdzie zaserwujesz sałtkę (np. nicejską), warzywa z ryżem, owoce morza, ceviche, tatary z ryb i owoców morza, warzywne zupy, dania na bazie koziego sera, wędzonego łososia czy sushi.
La Vieille Ferme Rouge. Czerwone wino wyprodukowane przez uznaną rodzinę winiarską Perrin. To zrównoważone czerwone wino z Francji jest wytwarzane z odmian winogron Carignan, Cinsault, Grenache i Syrah. W nosie cudownie wyraziste aromaty śliwek, jeżyn, czarnej porzeczki i jagód, dopełnione wanilią, cynamonem i ziarnem kakao. Ciesz się tym czerwonym winem z Francji w temperaturze 15 – 18°C jako wino towarzyszące do dań takich jak faszerowana papryka, smażona wątróbka z jabłkami, cebulą i sosem z octu balsamicznego czy wszelkiego rodzaju gulasz.
La Vieille Ferme Blanc. Białe wino wyprodukowane przez uznaną rodzinę winiarską Perrin. Cuvée winifikowane z odmian Bourboulenc, Grenache Blanc, Ugni Blanc i Vermentino. Urzeka aromatem nektarynki, brzoskwini, kwiatu pomarańczy i wiciokrzewu. La Vieille Ferme Vin De France Blanc marki Famille Perrin to właściwy wybór dla każdego, kto lubi jak najmniej słodyczy w winie. Jednocześnie wino nie jest „płaskie”, co nie jest oczywistością w przypadku win z zakresu podstawowego. To lekkie białe wino jest zrównoważone i złożone, z trwałym finiszem. Doskonale sprawdzi się jako wino towarzyszące do kokosowego curry z limonką, zapiekanki ziemniaczanej z łososiem czy tortilla española (omlet) z porem.
Cotes Du Rhone Reserve-Perrin. Klasyczne Côtes du Rhône od bardzo uznanego producenta – rodziny Perrin. Blend szczepów Grenache, Mourvèdre, Syrah.Aromaty ciemnych owoców, jagód, wiśni, karmelu, przypraw, dymu, tchnienie zapachu skóry. Owocowe i mięsiste z przyjemnymi taninami i dobrym, trwałym zakończeniem. Podawać z grillowanym, pieczonym lub duszonym mięsem lub twardymi serami. Znakomite wino, które zawsze powinieneś mieć pod ręką!
Vernaccia Di San Gimignano Strozzi. Znakomity przykład białej Toskanii. Wino wyprodukowane z endemicznego szczepu Vernaccia di San Giminiano. Aromat cytrusów, limonki, jabłka, miodu, zielonej herbaty uzupełnione przyjemną mineralnością. W smaku charakterystyczne migdałowe zakończenie. Nada się idealnie na aperitif jak również jako uzupełnienie dań rybych, warzywnych i z owocami morza. Ciesz się nim całe lato!
Gruner Veltliner Lossterrassen. Elegancki, świeży Grüner Veltliner pochodzący z austriackiego regionu Kremstal. Aromaty ananasa, grejpfruta, cytryny, jabłka, miodu z mineralnymi nutami. Dodatkowo wyczuwalny aromat białego pieprzu, tak typowy dla tego szczepu. Ciesz się tym winem w towarzystwie szparagów, karczochów, kalafiora, wędzonych lub surowych ryb, sushi, świeżych serów, dań na bazie ziół (zwłaszcza koperku, estragonu, mięty i pietruszki), pikantnych (ale niezbyt ostrych) dań kuchni Azji Południowo-Wschodniej (zwłaszcza kuchni wietnamskiej!). Grüner Veltliner możesz pić również klasycznie w połącznie ze sznyclem (i innymi daniami smażonymi jak fish & chips, a nawet smażony kurczak).
Zestaw prezentowy SoGood. Zestaw stworzony z myślą, o miłośnikach bąbelków. W skład zestawu wchodzi koreańska maseczka do twarzy, ciasteczka cynamonowo imbirowe, wegańska pomadka z Prosecco, wytrawne Prosecco Treviso Val d’Oca oraz półwytrawne wino musujące Jean Remi Demi Sec Vin Mousseux Blanc. Wszystko zapakowane w minimalistyczny karton eko i wypełnione papierowym wypełaniaczem.
Villa Maria Reserve Chardonnay. Elegancki przykład nowoświatowego Chardonnay wyprodukowanego przez Villa Maria – najczęściej nagradzaną nowozelandzką winnicę na świecie. Aromaty owoców pestkowych, gruszek, skórek cytrusów, białych kwiatów, herbatników, biszkoptów, orzechów laskowych. W smaku wino jest pełne, o kremowej fakturze i wyraźnej kwasowości, z nutami dojrzałych owoców tropikalnych, migdałów i orzechów. Pij je solo lub w towarzystwie tłustszych ryb, owoców morza czy drobiu.
Val Saint Pierre Grenache. Dobre czerwone francuskie wino czyli takie, które znakomicie wypada w relacji jakość-cena. Bardzo przyjemne wino wyprodukowane w 100% ze szczepu Grenache. Wino dojrzewało przez 3 lata w dębowej beczce. Aromaty jeżyn, ciemnej śliwki, czarnych owoców z odrobiną pikantnych nut (zwłaszcza pieprzu). Wyraźnie wyczuwalna mineralność pochodząca z wapiennego terroir. Pije je w towarzystwie dobrze przyprawionych dań mięsnych, dymionymi i zwęglonymi smakami grilla. Zaserwowanie tego wina z orientalnymi daniami z dodatkiem kolendry, kardamonu, garam masala, białego pieprzu czy ziela angielskiego będzie strzałem w dziesiątkę.
Duas Quintas Douro. Świetne portugalskie wino pochodzące z regionu Douro. Blend portugalskich szczepów Touriga Francesa, Tinta Roriz i Touriga Nacional. 25% wina dojrzewaja przez 12 miesięcy w dębowej beczce, a pozostała część w kadziach ze stali nierdzewnej. Żywy aromat czerwonych owoców, jagód, czereśni, suszonych śliwek, figi, wanilii i ciemnej czekolady. Znakomita propozycja do codziennych posiłków, które chcemy spożyć w towarzystwie jakościowego wina.
Rotari Reserva D’Oro Brut. To wino jest argumentem za tym, aby przestać ograniczać się jedynie do picia Prosecco, gdyż włosi z Północy oferują całe spektrum innych, niezwykle atrakcyjnych win musujących. Rotari Brut Riserva to wino wyprodukowane w 100% z gron Chardonnay i wytworzone metodą tradycyjną – z drugą fermentacją w butelce, dojrzewając na osadzie co najmniej 36 miesięcy. Niezwykle eleganckie, orzeźwiające. Dominujące aromaty świeżego zielonego jabłka, cytrusów, gruszki z nutami mineralnymi i delikatną nutą brioche oraz tostów. Nada się idealnie na wszelkiego rodzaju toasty i długie letnie wieczory z przyjaciółmi lub partnerem na tarasie czy balkonie.
Barbera D’Alba Batasiolo. Wino pochodzące z regionu Piemont, winorośli uprawianych na wzgórzach miasta Alba ze szczepu Barbera. Intensywny aromat czarnych i czerwonych owoców, z dominująca wiśnią oraz delikatnym aromatem przypraw. Wysoka kwasowość i świeżość. Podawać z daniami kuchni włoskiej (makarony, risotto, duszone i grillowane potrawki bądź mięsa). Barbera uwielbia się z czosnkiem, pomidorami i oliwkami.
Grand Arte Touriga Nacional. Przykład świetnego czerwonego wina portugalskiego wyprodukowanego ze szczepu Touriga Nacional – czerwonej odmiany winorośli uważanej za najszlachetniejszą z miejscowych odmian. Wino dojrzewające 6 miesięcy we francuskim dębie, następnie 6 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Bogata, żywa i intensywnie owocowa czerwień z soczystymi czarnymi owocami i pikantnymi smakami. Świetne wino, idealne do mocno aromatyzowanych serów oraz grillowanych czerwonych mięs. Świetny partner do spotkań w gronie najbliższych znajomych.
Wspaniałe portugalskie wino pochodzące z regionu Lisboa. Blend szczepów regionalnych: Castelao, Tinta Roriz i Alicante Bouchet. Dojrzewało 8 miesięcy we francuskiej dębowej beczce. Aromaty ciemnych owoców, śliwki, wiśni, wanilii z delikatną wanilią i odrobioną przypraw. Wino oddaje klimat portugalskich wieczorów z muzyką Fado w tle – prawdziwy smak Portugalii! Pij je z grillowanymi mięsami i warzywami, delikatnymi serami, włoskimi makaronami. Tutaj w wersji magnum 1,5l – idealnie się sprawdzi podczas spotkań ze znajomymi. Super wielkość, świetna relacja jakość-cena.
Sancerre Skin Mmxix. Wino naturalne zawdzięczają swój kolor długiej maceracji (kontaktu skórek z moszczem). Proces produkcji jest podobny do produkcji win czerwonych – z tą różnicą, że z białych odmian winogron. Wino SKIN zostało wyprodukowane 100% z gron Sauvignon Blanc fermentowanych w całości przez 11 miesięcy w amforach z terrakoty toskańskiej bez dodatku siarczynów. Wino żywe i autentyczne. Posiada certyfikat wina organicznego i biodynamicznego.
Castel Firmian Pinot Grigio Riserva. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolomity to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponujących win. 60% wina dojrzewa przez 6-8 miesięcy w dębowych beczkach. Aromaty dojrzałych gruszek, białej brzoskwini, rumianku, akacji uzupełnione aromatem brioche i wanilii. Idealne do posiłku, gdzie zaserwujesz rybę, drób, sałatki, grillowane warzywa, delikatne dania na bazie ryżu.