Wino i jedzenie. Nasze ulubione świąteczne połączenia.
Wino i jedzenie. Nasze ulubione świąteczne połączenia.
Wino i jedzenie. Stół zastawiony pysznym jedzeniem jest centralnym punktem każdej świątecznej uroczystości, a my mamy kilka fantastycznych rekomendacji, które ułatwią zaimponowanie gościom idealnym połączeniem win.
Od pikantnego Sauvignon Blanc wydobywającego subtelne smaki z doskonale upieczonego kurczaka, po owocowe Pinot Noir wydobywające ziemiste smaki z każdej potrawy z grzybów, te pomysły na parowanie podniosą rangę imprezy i rozprzestrzenią świąteczny nastrój.
Musujące Blanc de Blancs Rotari
Rozpocznij świętowanie od naszego oszałamiającego musującego Rotari Blanc de Blancs Extra Brut. Chrupiący i orzeźwiający z subtelnymi nutami brioszki, stanowi idealny aperitif. Naprawdę pyszny i świetny dodatek do wszelkich przekąsek przed kolacją.
Sauvignon Blanc
Wino Villa Maria Sauvignon Blanc Organic nadaje świątecznym uroczystościom odrobinę pikanterii dzięki aromatom cytrusów, trawy cytrynowej i marakui. Kieliszek Sauvignon Blanc, najbardziej wszechstronnego wina do parowania, podkreśli subtelne smaki, przebije się przez bogate dania i uwydatni świeże owoce morza.
Sugestie połączenia z Sauvignon Blanc:
Pieczony kurczak/indyk: rześkość tego wina przełamuje pikantne bogactwo tego dania, nie przytłaczając jego smaku.
Kanapki z owocami morza: wędzony łosoś, koktajl z krewetek lub ostrygi, niezależnie od tego, jakie owoce morza chcesz podać, skorzystają na kwasowości naszego Sauvignon Blanc, pozwalając owocom morza zabłysnąć.
Kozi ser: Czy to na desce wędlin, czy w sałatce, kozi ser i Sauvignon Blanc to idealne połączenie, które pomoże wydobyć ziemiste smaki tego wspaniałego sera.
Pinot Noir
Nasz Villa Maria Pinot Noir doskonale oddaje istotę chłodnego klimatu Marlborough, prezentując aromaty i smaki dojrzałej wiśni, dzikich jagód i subtelnych przypraw, dostarczane na bogatym podniebieniu z jedwabistymi taninami i miękkimi teksturami. Wino to doskonale komponuje się z szeregiem pieczonych warzyw i dań mięsnych, dzięki czemu jest klasycznym wyborem na obfite świąteczne posiłki.
Sugestie półączenia z Pinot Noir:
Pieczona jagnięcina: Pinot Noir z pieczoną jagnięciną w ziołowej panierce to klasyczne połączenie, które pozwala kwasowości i nutom owocowym Pinot Noir podkreślić i wydobyć bogatą ziemistość jagnięciny.
Grzyby: Czy to w farszu, risotto, czy jako danie główne, ziemistość grzybów pięknie łączy się z tym stylem czerwieni. Owocowe smaki naszego Pinot Noir dodadzą grzybom odrobinę świeżości, która sprawi, że bogate smaki nabiorą blasku.
Sos żurawinowy: Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez sosu żurawinowego – cierpkość tego dodatku stanowi wspaniałą równowagę dla owocowych nut pysznego Pinot Noir.
Rosé
Świeże Rosé z aromatami truskawek, różowego grejpfruta i delikatnych kwiatów, jakie jest nasze Villa Maria Blush Sauvignon Blanc doskonale skomponuje się z niektórymi lżejszymi potrawami, które także goszczą na naszych stołach w okresie świątecznym.
Sugestie półączenia z Blush Rose:
Glazurowana szynka: Owocowy smak tego wina doskonale komponuje się z glazurowaną szynką, która uwydatnia pikantne smaki i dodaje szynce idealnego smaku umami.
Deska serów: Rosé jest idealne do podawania przy desce serów, szczególnie dobrze komponując się z miękkimi serami, takimi jak Brie, owocowość i mineralność wina tworzy świetny kontrast z kremową konsystencją sera.
Coś pikantnego: Lekka słodycz tego różowego wina świetnie pasuje, jeśli w tym sezonie skłaniasz się ku ostrym potrawom, z których każda wydobywa i wzmacnia subtelne smaki, tworząc posiłek, który ma moc.
Chardonnay
Nieskazitelny, owocowy wyraz Chardonnay z aromatami dojrzałych owoców orchidei, kwiatów cytrusowych i subtelnymi nutami suszonej figi, Villa Maria Reserve Chardonnay Hawkes Bay jest bardzo wszechstronny, jeśli chodzi o parowanie z jedzeniem. Wino o średnim ciele dobrze komponuje się z bogatszymi potrawami, które uwielbiamy o tej porze roku.
Sugestie połączenia z Chardonnay:
Kremowe potrawy: Kremowe puree ziemniaczane, zapiekanki na bazie śmietany lub sosy do makaronu na bazie śmietany są wzbogacone delikatnym dębem w tym Chardonnay, tworząc złożony i kremowy posiłek, który jest naprawdę pyszny.
Pieczona wieprzowina: Niezależnie od tego, czy jest pieczona, czy grillowana na grillu, Chardonnay uzupełnia subtelne smaki wieprzowiny, zwłaszcza gdy jest przygotowywana z ziołami lub kremowymi sosami.
Półmisek antipasti: To wszechstronne wino jest świetną opcją do łączenia z różnymi mięsami, owocami morza, warzywami i serami na półmisku. Aromaty dębu w tym fantastycznym winie dodadzą głębi i złożoności każdej potrawie i doskonale komponują się z wędlinami.