Wino różowe: różowy szampan, różowe Prosecco i prowansalskie rosé
Jeszcze do niedawna wino różowe traktowane było z przymrużeniem oka. Kojarzyło się z sezonowym napojem na lato, lekkim, słodkim winem bez większych ambicji. Dziś róż, który zresztą staje się kolorem dekady (w modzie, designie, architekturze wnętrz), jest jednym z najbardziej pożądanych stylów wina. Rosé powstaje w najważniejszych regionach świata, także tych z najwyższej półki jak Szampania, Burgundia czy Dolina Napa. Mamy też różowe szampany, różowe prosecco i modne prowansalskie rosé. I jest ono dziś częściej wybierane nie tylko latem, ale przez cały rok.


Jak powstaje różowe wino?
Wino różowe można uzyskać na trzy sposoby, ale w każdym przypadku kluczowe jest to, że musi być produkowane z ciemnych odmian winogron. Za kolor wina odpowiadają skórki winogron, dlatego bardzo istotny jest kontakt soku z owoców (który jest przezroczysty) z pigmentem zawartym w skórkach.
Co ciekawe, choć rosé w zdecydowanej większości powstaje z czerwonych odmian, możliwe jest również uzyskanie delikatnie różowego wina z białych gron – wyjątek stanowi tu szczep Pinot Grigio, którego skórki mają różowy pigment. Przykładem takiego wina jest subtelne i eleganckie Fildirose od włoskiego producenta Castel Firmian, produkowane właśnie z białego szczepu Pinot Grigio.
Maceracja – delikatny kontakt skórek z moszczem
Najpopularniejsza metoda. Owoce ciemnych winogron są miażdżone, a następnie pozostawione na kilkanaście godzin, by sok z winogron miał kontakt ze skórkami. Im dłuższy kontakt, tym głębszy kolor. Po uzyskaniu odpowiedniego odcienia, sok jest oddzielany i fermentowany jak wino białe.
CASTEL FIRMIAN FILDIROSE PINOT GRIGIO DOC WŁOCHY 0,75L
Castel Firmian Fildirose Pinot Grigio. Winogrona szczepu Pinot Grigio mają szaro-różowy kolor, stąd też przy dłuższej maceracji możemy z tego szczepu uzyskać wino różowe. Wino, które polecamy jest tego wspaniałym przykładem. W nosie wyczuwalne armaty czerwonych owoców, grejpfruta, delikatnych kwiatów oraz nut mineralnych. Bardzo przyjemne wino. Idealne do wiosenno-letniego lunchu jak również umili każdy ciepły wieczór.

Metoda saignée – metoda krwawienia
Z języka francuskiego „saignée” oznacza krwawienie. To metoda stosowana głównie w przypadku win czerwonych – część soku odciąga się z kadzi fermentacyjnej w początkowej fazie maceracji. Ten sok ma różowy odcień i trafia do osobnej fermentacji. Zaletą tej metody jest bardziej skoncentrowany smak i aromat. To ulubiona metoda wielu producentów w regionach znanych z pełnych czerwonych win, np. w Ribera del Duero czy Napa Valley.
Kupażowanie – mieszanie wina białego z czerwonym
To najmniej szlachetna metoda, stosowana rzadko i niedozwolona w przypadku win spokojnych w UE. Wyjątek stanowi Szampania – tam dozwolone jest łączenie win białych i czerwonych w celu uzyskania różowego szampana.
Jednak w ostatnim czasie wielu producentów wina eksperymentuje z tą metodą. Dowodem na to jest Villa Maria Blush z Nowej Zelandii – różowe wino stworzone właśnie poprzez kupaż białego Sauvignon Blanc z czerwonym Merlot. Powstało jako eksperyment, który… niespodziewanie zyskał wiernych fanów, bo efekt jest niezwykle udany!


VILLA MARIA BLUSH SAUVIGNON NOWA ZELANDIA 0,75L
Villa Maria Blush Sauvignon. Nowatorskie podejście do Sauvignon Blanc – poprzez zarumienienie go (blush) kupażując z odrobiną Merlot. Zatem jest to wino różowe, które nie powstaje w sposób tradycyjny z czerwonych gron na skutek maceracji (kontaktu ze skórkami dzięki czemu nabiera różowej barwy), ale poprzez zmieszanie Sauvignon Blanc z Merlot. W efekcie uzyskujemy bardzo ciekawy produkt. Wino jest pełene świeżych aromatów cytrusów, owoców egzotycznych, agrestu w połączeniu z czerwonymi owocami takimi jak poziomki, truskawki i żurawina. Niesamowity aperitif oraz wspaniały towarzysz do wielu letnich potraw m.in. do białych mięs, ryb, sałat, warzyw, dań wegańskich.

Różowe szampany – luksusowa interpretacja różu
Różowe szampany są jednymi z najbardziej prestiżowych win musujących świata. Produkowane z tych samych odmian co klasyczny szampan – Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier – wyróżniają się jednak nie tylko kolorem, ale też większą strukturą i często wyższą ceną.
W odróżnieniu od tradycyjnych szampanów, różowe wersje zawierają większy udział win czerwonych – głównie Pinot Noir – dzięki czemu wina te nabierają bardziej owocowego charakteru i pięknej, łososiowej lub malinowej barwy.
Wśród najlepszych różowych szampanów warto wymienić:
- Louis Roederer Brut Rosé Vintage – kultowy róż z Szampanii, o aromatach malin, czerwonych porzeczek i świeżego pieczywa. Świetnie łączy świeżość z elegancją.
- Cristal Rosé Millésimé – jedna z najrzadszych i najbardziej pożądanych etykiet na świecie. Powstaje tylko w wyjątkowych rocznikach z winnic uprawianych biodynamicznie. W smaku: dzikie truskawki, migdały, nuty mineralne i kremowe
LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER VINTAGE ROSE ’15 CHAMPAGNE AC FRANCJA 0,75L + OPAKOWANIE
Louis Roederer Brut Premier Vintage Rose 15 W Kartoniku. Szampan pochodzący z jednego z najbardziej prestiżowych domów winiarskich świata Maison Louis Roederer, którego szampany w tym kultowy Cristal, są uważane za symbole luksusu i wyrafinowania. Louis Roederer ma niezwykle bogatą historię (produkował szampany dla rosyjskich carów), będąc obecnie firmą innowacyjną technologicznie, promującą zrównoważony rozwój rolnictwa i stosującą ekologiczne praktyki w uprawie winorośli. Vintage oznacza, że szampan został wyprodukowany z konkretnego rocznika, a nie z mieszanki różnych roczników, jak ma to miejsce w przypadku standardowej produkcji szampana. Dzięki temu, możemy doświadczyć unikatowych aromatów i smaków tego wybitnego szampana rosé – poziomek, borówek, cytrusów, kwiatu pomarańczy, suszonych owoców, kakao, przypraw korzennych i nut mineralnych. Szampan absolutnie najwyższej jakości. Do medytacji, celebracji i posiłków. Zapakowany w piękny oryginalny kartonik będzie stawił cudowny prezent.

Prowansalskie rosé – klasyka stylu i lekkości
To właśnie Prowansja, najbardziej słoneczny region Francji, uznawana jest dziś za światową stolicę różu. Ponad 80% produkcji w tym regionie stanowi właśnie wino różowe. Tutejsze rosé charakteryzuje się bladym kolorem, świeżością i subtelnością – dominują w nim aromaty truskawek, cytrusów, białych kwiatów i prowansalskich ziół.
Najbardziej cenione rosé z Prowansji:
- Domaine Ott – uznawane za jedno z najbardziej prestiżowych rosé świata. Bardzo mineralne, eleganckie, z nutami brzoskwiń i melonów.
- Château Miraval – produkowane na ekologicznej posiadłości należącej niegdyś do Angeliny Jolie i Brada Pitta. To rosé o wyjątkowo czystym stylu: subtelne czerwone owoce, zioła, lekka słoność.

DOMAINES OTT ROSE CLOS MIREILLE COTES DE PROVENCE AOC FRANCJA 0,75L
Domaines Ott Rose Clos Mireille . Bardzo eleganckie białe wino pochodzące od prestiżowego, francuskiego producenta Domaines Ott. Prowansalski blend szczepów Grenache, Cinsault, Syrah w najlepszym wydaniu. Wino o delikatnym, subtelnym odcieniu różu będącego skutkiem krótkiej maceracji. Aromaty skórki grejpfruta, limonki, kwiatu pomarańczy, truskawek, brzoskwini, melona, migdałów, mango z mineralnymi nutami. Oddaje terroir, gdzie dominują łupki z gliną. Eteryczne, elegancie, trwałe. Idealne na Walentynki, kolację we dwoje, na czas spędzany latem nna świeżym powietrzu. Podawaj jako aperitif lub z warzywnym risotto, łososiem, tuńczykiem, makaronami z delikatnymi sosami (np. na bazie pomidorów lub owoców morza), carpaccio, gazpacho, pierożkami dim sum, libańskimi mezze, kozimi serami, daniami kuchni marokańskiej, wietnamskimi spring rolls, pesto, delikatnym drobiem i cielęciną.

MIRAVAL ROSE STUDIO IGP MEDITERRANEE FRANCJA 0,75L
Miraval Rose Studio to wytrawne wino różowe, które jest blendem szczepów takich jak Cinsault, Grenache, Rolle, Tibouren. Wino zachyca swym jasnoróżowym kolor z pastelowymi refleksami. Przyjemny nos ukazujący bukiet aromatów czerwonych jagód i kwiatu wiśni. Na podniebieniu pełne, żywe, z wyraźnym posmakiem czerwonej pomarańczy i czerwonej porzeczki oraz z doskonale zrównoważoną mineralnością i lekką nutą goryczy. Długi, soczysty finisz jest pięknym dopełnieniem tego niezwykle eleganckiego wina. Będzie to idealne wino w sezonie wiosenno letnim.

Różowe Prosecco – świeża włoska alternatywa
Włoskie prosecco długo pozostawało tylko białe. Dopiero od 2020 roku, po zmianie przepisów apelacji DOC, dopuszczono możliwość produkcji różowego prosecco, co natychmiast podbiło serca konsumentów.


Jak smakuje różowe Prosecco?
Bazą wciąż jest winogrono Glera, do którego dodaje się niewielką ilość Pinot Noir, by uzyskać różowy kolor. W smaku: świeże truskawki, poziomki, różowy grejpfrut. To wino idealne na aperitif, ale też świetnie sprawdza się do lekkich potraw – owoców morza, sałatek czy sushi.
PROSECCO ROSE MILLESIMATO EXTRA DRY DOC VAL D’OCA WŁOCHY 0,75L
Prosecco Rose Millesimato’20 Extra Dry Val D’Oca. Różowe Prosecco od renomowanego producenta Val d’Oca. Wino wyprodukowane ze szczepów Glera i Pinot Noir. Lekkie, półwytrawne o aromatach truskawek, poziomek, malin i białych kwiatów. Wspaniała propozycja na romantyczną kolację we dwoje, walentynkowy wieczór czy upominek. Must have na lato!

Różowe wino przeszło długą drogę – od wakacyjnego dodatku po jedną z najbardziej stylowych kategorii w świecie wina. Niezależnie, czy wybierzesz różowy szampan na wielką okazję, prowansalskie rosé do kolacji na tarasie czy prosecco rosé na wieczór z przyjaciółmi – możesz być pewien, że różowy kolor w kieliszku to dziś synonim smaku, świeżości i klasy.
