cabernet sauvignon

inne szczepy które mogą ciĘ zainteresować

Cabernet Sauvignon to chyba najbardziej znana na świecie odmiana czerwonej winorośli. Nic dziwnego – jest ona bowiem z powodzeniem uprawiana w zasadzie w każdym większym kraju winiarskim, w różnym klimacie. Pochodzi z francuskiego regionu Bordeaux, gdzie jest kupażowany z Merlot i Cabernet Franc. Jego uprawa jest stosunkowo prosta – ma grubą skórkę, krzewy są odporne i późno pączkuje co naturalnie chroni grona przez wiosennymi przymrozkami. Typowe wino tego szczepu jest mocno garbnikowe, o pełnej strukturze i intensywnej barwie. Charakteryzuje się aromatami czarnej porzeczki, która jest esencją szczepu. Dodatkowo wyczuwalne są aromaty innych czarnych owoców, jak również mogą pojawić się aromaty mięty, zielonej papryki, oliwki czy cedru. Z Cabernet Sauvignon powstają jedne z najlepszych i długowiecznych win świata.

Często zadawane pytania

Cabernet blanc (Cabernet biały) to biała niemiecko-szwajcarska odmiana winorośli będąca skrzyżowaniem francuskich winogron Cabernet Sauvignon i Regent. Winogrono zostało wyhodowane po raz pierwszy w 1991roku przez szwajcarskiego hodowcę winogron Valentina Blattnera. W winie charaterystyczne są aromaty m.in. agrestu, czarnego bzu i zielonego jabłka. Obecnie hodowla tego szczepu ma bardziej eksperymentalny niż komercyjny charakter.

Prawidłowa nazwa szczepu to Cabernet Sauvignon, jednak wiele osób potocznie skraca jegi nazwę i mówi „Cabernet”. Cabernet Sauvignon to jeden z najbardziej popularnych czerwonych szczepów winorośli. Wina wyprodukowane z tego szczepu są zazywczaj mocno garbnikowe, cieżkie, mocno zbudowane. Charakterystyczne aromaty tego szczepu to czarne owoce, a zwłaszcza czarna porzeczka, mięta, zielona papryka, cedr, liść czerwonej porzeczki. Wina ze szczepu Cabernet Sauvignon mają wspaniały potencjał starzenia i dają jedne z najlepszych i długowiecznych win świata.

Cabernet Sauvignon jest najbardziej popularną czerwoną odmianą winorośli na świecie. Wino z tego szczepu będzie zatem dostępne w większości miejsc, gdzie sprzedaje się wino, w tym w marketach. Jeżeli szukasz jakościowego wina z tego szczepu, warto skorzystać z asortymentu specjalistycznego sklepu.

Cabernet Sauvignon jest najbardziej popularną czerwoną odmianą winorośli na świecie. Typowe wino tego szczepu jest mocno garbnikowe, o pełnej strukturze i intensywnej barwie. Charakteryzuje się aromatami czarnej porzeczki, która jest esencją szczepu. Dodatkowo wyczuwalne są aromaty innych czarnych owoców, jak również mogą pojawić się aromaty mięty, zielonej papryki, oliwki czy cedru. Z Cabernet Sauvignon powstają jedne z najlepszych i długowiecznych win świata.

Nie istnieje szczep o takiej nazwie. Nazwa własna szczepu to Cabernet Sauvignon. Cabernet de Sauvignon to stosunkowo częsty błąd osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z winem.

Typowe wino wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon charakteryzuje się nutami czarnych owoców, w tym zwłaszcza czarnej porzeczki. Dodatkowo często wyczuwalne są nuty mięty, czekolady, zielonej papryki czy ziół. Wino jest pełne w smaku, dosyć mocno garbnikowe.

Cabernet Sauvignon jest nie bez powodu najbardziej popularną czerwoną odmianą winorośli na świecie. Jej popularność wynika m.in. z tego, że jest dobrze odbierana przez rynek – jej miłośników znajdziemy na całym świecie.