wino bezalkoholowe
Mindful drinking
inne kategorie, które mogą ciĘ zainteresować
Wino bezalkoholowe są to wina, które przechodzą wszystkie standardowe etapy wytwarzania win, w tym także właściwą fermentacją alkoholową. Następnie poddawane są procesowi dealkoholizacji. W taki sposób wytwarzane są pełnoprawne wina, w których zawartość w winie zostaje zredukowana praktycznie do 0,0%. Wina bezalkoholowe można wyprodukować z absolutnie każdego rodzaju winorośli. Chodź ich smak niestety nie będzie tak wyrazisty, jak w przypadku tradycyjnych win (alkohol jest głównym nośnikiem związków aromatycznych), to warto je próbować i wyrobić swoją własną opinię. Wina bezalkoholowe są bezpieczne dla kobiet w ciąży i mam karmiących.
Często zadawane pytania
Wino bezalkoholowe jest to tradycyjnie rozumiane wino czyli napój powstający w wyniku fermentacji winogron, który został następnie poddany procesowi dezalkoholizacji – usunięcia lub zredukowania alkoholu do poziomu poniżej 0,5%. Jedną z najpowszechniej używanych technik produkcyjnych jest metoda odparowania, w której wino jest delikatnie podgrzewane, aby umożliwić odparowanie alkoholu. Następnie para alkoholowa jest schładzana i kondensowana, aby oddzielić ją od reszty cieczy. Często stosowaną techniką jest również odwodnienie membranowe, gdzie wino przepuszczane jest przez membrany o specjalnej budowie, które zatrzymują cząsteczki alkoholu, ale pozwalają na przejście pozostałych składników. W rezultacie powstaje wino bezalkoholowe. Wina bezalkoholowe są więc idealnym uzupełnieniem zdrowego trybu życia, mogą urozmaicać posiłki z przyjaciółmi lub pozwolić wrócić samochodem z imprezy.
Potocznie szampanem nazywa się wina musujące, mimo że szampanem nazwać możemy jedynie wina musujące produkowane metodą tradycyjną w Szampanii (regionie Francji). Nie ma przeszkód do produkcji bezalkoholowych win musujących. Bezalkoholowe wino musujące zostanie wyprodukowane w klasyczny sposób czyli poprzez fermentację winogron, a następnie zostanie poddane procesowi usunięcia alkoholu. Wynik końcowy? Możesz wznosić toasty, celebrować każdą chwilę i cieszyć się rześkością bezalkoholowego mina musującego bez żadnych skutków ubocznych.
Białe wino bezalkoholowe produkuje się w na pierwszym etapie tak samo jak wszystkie klasyczne wina białe. Zbierane są winogrona, następnie prasowane, fermentowane. Dopiero następnie wino zostaje poddane procesowi dealkoholizacji. Jeśli ktoś zastanawia się, czym jest dealkoholizacja wina, odpowiedź jest prosta – to nowatorski proces, umożliwiający usunięcie alkoholu w zaledwie kilka minut. Jak przebiega dealkoholizacja wina? Gdy wino zaczyna wrzeć, alkohol odparowuje. Ekstrakcja w ściśle kontrolowanych warunkach pozwala na redukcję poziomu alkoholu nawet do 0,0%. Warto zauważyć, że proces dealkoholizacji nie wpływa na utratę cząsteczek odpowiedzialnych za działanie prozdrowotne, takich jak taniny, flawonoidy czy polifenole. Jeśli ktoś zastanawia się, jak powstają wina bezalkoholowe i czy jest to złożony proces, to wyjaśniamy, że dealkoholizacja to dość skomplikowany zabieg, jeśli zależy nam na uzyskaniu wina najwyższej jakości. Dlatego całą pracę najlepiej powierzyć doświadczonym specjalistom, którzy zadbają o każdy aspekt produkcji. Co więcej, metody dealkoholizacji są chronione patentami ze względu na innowacyjność wybranych metod.
Wina bezalkoholowe powstają w wyniku dezalkoholizacji. jedyną różnicą pomiędzy winami bezalkoholowymi, a klasycznymi winami jest brak zawartości alkoholu. Należy zauważyć, że proces dealkoholizacji nie wpływa na utratę cząsteczek odpowiedzialnych za działanie prozdrowotne, takich jak taniny, flawonoidy czy polifenole. Wino nie traci różnieć swoich walorów zapachowych i smakowych. Wina bezalkoholowe naprawdę potrafią być bardzo dobre. Są więc idealnym uzupełnieniem zdrowego trybu życia, mogą urozmaicać posiłki z przyjaciółmi lub pozwolić wrócić samochodem z imprezy.
Rynek wina bezalkoholowego w ostatnich latach dynamicznie się rozwija. Oczywiście jest możliwe znalezienie dobrego, taniego wina bezalkoholowego. Jeżeli szukasz takiego trunku, spróbuj wina MURVIEDRO ARTS DE LUNA VEGAN 0% BEZALKOHOLOWE HISZPANIA 0,75L, które ma naprawdę świetną relację jakość-cena.
Zapoznaj się z naszym subiektywnym rankingiem win bezalkoholowych dostępnych w naszej ofercie: 1. FRANC LIZER BLANC DE BLANCVINO SPUMANTE 0,0% VOL BEZALKOHOLOWE MUSUJĄCE WŁOCHY 0,75L – jest to najlepsze wino bezalkoholowe jakie kiedykolwiek próbowali nasi eksperci, którzy zadecydowali o wprowadzeniu tego produktu na rynek Polski. jest to wino, które zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wyrafinowanych podniebień. 2. FRANC LIZER VINO SPUMANTE ROSE 0,0% VOL BEZALKOHOLOWE MUSUJĄCE WŁOCHY 0,75L – najlepsze wino bezalkoholowe różowe. 3. MURVIEDRO ARTS DE LUNA VEGAN 0% BEZALKOHOLOWE HISZPANIA 0,75L – najlepsza relacja jakość-cena spośród win bezalkoholowych. 4. MICHEL SCHNEIDER CHARDONNAY WINO BEZALKOHOLOWE NIEMCY 0,75L – najlepsze wino bezalkoholowe odzwierciedlające unikatowy charakter szczepu Chardonnay. 5. MICHEL SCHNEIDER CABERNET SAUVIGNON WINO BEZALKOHOLOWE NIEMCY 0,75L – najlepsze czerwone wino bezalkoholowe odzwierciedlające unikatowy charakter szczepu Cabernet Sauvignon.
Najlepsze wina bezalkoholowe powstają od renomowanych producentów i zdobywają międzyanrodopwe uznanie i nagrody. Jeżeli szukasz wysokojakościowego wina musującego to spróbuj wina FRANC LIZER BLANC DE BLANCVINO SPUMANTE 0,0% VOL BEZALKOHOLOWE MUSUJĄCE WŁOCHY 0,75L, które zdobyło m. in. Brązowy Medal w konkursie IWSC 2023, srebrny medal w konkursie Mundus Vini Non Alcoholic Competition 2024 oraz złoty medal w konkursie Gilbert & Gallard 2023.