vinho verde

inne szczepy, które mogą ciĘ zainteresować

Vinho verde oznacza po portugalsku dosłownie tłumacząc „wino zielone”. Nie jest to ani szczep winorośli, ani blend określonych szczepów. Terminem tym określamy portugalskie wina produkowane w apelacji Vinho Verde w północno zachodniej części kraju (nad Lizboną). Nazwa ta ma odzwierciedlać nie barwę, a młodość i świeżość produkowanych tam win – zaleca się ich spożycie w okresie 9-18 miesięcy od daty produkcji. Stanowi ono aż 15% całej portugalskiej produkcji wina. Do produkcji Verde używa się wielu różnych lokalnych odmian na czele z Alvarinho, Arinto czy Batoca. To wino wakacyjne, idealne na piknik w słońcu. Wina z tego regionu są orzeźwiające, lekkie, z wyraźnie zaznaczoną kwasowością, lekkim ciałem, niezbyt wysoką zawartością alkoholu, cytrusowo-jabłkowe, delikatnie musujące „pracujące”. Pić jak najświeższe, mocno schłodzone.