SZAMPAN
inne MUSUJĄCE, które mogą ciĘ zainteresować
Szampan (champagne) jest szczególnym rodzajem wina musującego wytwarzanego metodą tradycyjną, którego nazwa pochodzi od miejsca jego produkcji – regionu Szampania w północno-wschodniej Francji. Powszechnie uznany za symbol celebracji i luksusu. Winogrona użyte do produkcji Szampana muszą pochodzić z terenu apelacji AOC Champagne i należeć do jednego z trzech szczepów: Chardonnay, Pinot Noir lub Pinot Meunier. Zazwyczaj szampan to mieszanka tych trzech szczepów, jednak produkuje się również szampany z jednej odmiany, dla których przyjęto oddzielne nazwy. Blanc de blanc (białe z białego) to szampan wyprodukowany jedynie z gron Chardonnay. Blanc de noirs (białe z czarnych) oznacza, wino wykonane z ciemnych gron, zazwyczaj wykonany w 100% z winogron Pinot Noir. Szampan może także występować w formie wina rose i jest to jedyny przypadek, kiedy wino różowe powstaje poprzez zmieszanie wina białego i czerwonego. Szampany możemy podzielić na te rocznikowe – rocznik umieszczony jest wówczas na etykiecie (tylko w przypadku bardzo udanych zbiorów). Z reguły szampan nie posiada jednak rocznika (tzw. non vintage), stanowi mieszankę win bazowych z dwóch lub więcej lat dzięki czemu domy szampana są w stanie utrzymać jakość i indywidualny charakter wina na podobnym poziomie, a konsument wie czego może się spodziewać sięgając po konkretny produkt.