wino czerwone

inne WINA, które mogą cIĘ zainteresować

Wino czerwone produkuje się z ciemnych winogron zwanych niekiedy czarnymi. Kolor powstaje w procesie maceracji (poprzez kontakt moszczu ze skórkami winogron), gdyż w skórkach znajdują się antocyjany, czyli naturalne barwniki. W trakcie maceracji w winie wytwarzają się substancje z grupy polifenoli, które zapobiegają chorobie wieńcowej i chorobom serca, stąd też słyszy się, że regularne spożywanie małych ilości czerwonego wina ma prozdrowotny wpływ. To wino ma zazwyczaj wyższą zawartość alkoholu, niż większość win białych, ponieważ ciemne winogrona wolniej dojrzewają, gromadząc w sobie odpowiednio więcej cukru. To wino zmienia swój kolor w procesie starzenia, młode są zazwyczaj intensywne, purpurowe, a dojrzalsze uzyskują kolor ceglasto-rudawy. Nie wszystkie wina czerwone nadają się (wbrew powszechnej opinii) do starzenia. Większość win czerwonych na świecie produkowana jest do bezpośredniej, świeżej konsumpcji.

WSKOCZ DO NEWSLETTERA I ODBIERZ DARMOWY E-BOOK
Cześć! Miło Cię poznać👋

Dołącz do naszego newslettera aby być na bieżąco z nowinkami ze świata win oraz promocjami i odbierz e-book "JAK KUPOWAĆ WINO ONLINE? Praktyczny przewodnik". Dowiesz się z niego m.in. co możemy wyczytać z etykiety wina, dlaczego zakupy wina online są takie proste oraz ABC szczepów winiarskich. PSSST! Jako EXTRA BONUS dostajesz kod rabatowy na kwotę 20 pln*

*Rabat 20 pln na pierwsze zakupy powyżej 100 pln.

Klikając w przycisk „Pozostańmy w kontakcie”, oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych w zgodzie i według zasad określonych w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu przez WINE.COM.PL ROCKS Sp. z o.o. Wiem, że w każdej chwili mogę odwołać zgodę.