wino czerwone

Wszystkie produkty

Sortuj według

inne WINA, które mogą cIĘ zainteresować

Wino czerwone produkuje się z ciemnych winogron zwanych niekiedy czarnymi. Kolor powstaje w procesie maceracji (poprzez kontakt moszczu ze skórkami winogron), gdyż w skórkach znajdują się antocyjany, czyli naturalne barwniki. W trakcie maceracji w winie wytwarzają się substancje z grupy polifenoli, które zapobiegają chorobie wieńcowej i chorobom serca, stąd też słyszy się, że regularne spożywanie małych ilości czerwonego wina ma prozdrowotny wpływ. To wino ma zazwyczaj wyższą zawartość alkoholu, niż większość win białych, ponieważ ciemne winogrona wolniej dojrzewają, gromadząc w sobie odpowiednio więcej cukru. To wino zmienia swój kolor w procesie starzenia, młode są zazwyczaj intensywne, purpurowe, a dojrzalsze uzyskują kolor ceglasto-rudawy. Nie wszystkie wina czerwone nadają się (wbrew powszechnej opinii) do starzenia. Większość win czerwonych na świecie produkowana jest do bezpośredniej, świeżej konsumpcji.