wino z rpa
inne KRAJE, które mogą ciĘ zainteresować
Wino z RPA pochodzą z terenów winiarskich rozciągających się wzdłuż wybrzeża Zachodniego Przylądka (Western Cape) na północ i wschód od Kapsztadu. Różnorodność gleby, wysokości, kierunków i kątów nachylenia stoków pozwalają producentom win na uprawę wielu odmian winogron oraz wytwarzanie win w różnych stylach – od białych do czerwonych, od wytrawnych po słodkie. Najczęściej uprawianym w RPA szczepem jest Cabernet Sauvignon. Jednak wina z RPA kojarzą się najczęściej z odmianą Pinotage. Szczep, będący krzyżówką Pinot noir i Cinsault, uznawany jest za dobro narodowe. Robi się z niego wina w różnych stylach – bywa kupażowany z innymi szczepami międzynarodowymi tzw. „Cape blend”, jak również w wersji jednodmianowej. Typowe wino z Pinotage jest lekkie, z aromatami i smakiem czerwonych owoców, jeżyn, śliwek, malin i wysoką kwasowością. Owoce ze starszych krzewów są bardziej złożone, mają więcej ciała oraz dodatkowo korzenno-pieprzne nuty. Pinotage potrafi mieć intensywny aromat kawy lub czekolady.