Sassicaia
Sassicaia – wszystko co musisz wiedzieć o pierwszym i najlepszym włoskim Supertoscanie
Sassicaia: włoskie wino, które złamało wszelkie zasady i stało się legendą włoskiego winiarstwa. Absolutna ikona, której pożąda w swojej kolekcji każdy koneser wina. Supertoscan, który sprawił, że wina włoskie osiągnęły zupełnie nowy poziom. Każdy rocznik tego kultowego wina zbiera ogromne pochwały, wielkie notowania i trafia do piwniczek kolekcjonerów. Według portalu Wine-Searcher jest to szóste najczęściej poszukiwane wino świata i jedyne włoskie w zestawieniu 25 najlepszych win świata. Jest też jednym z najczęściej podrabianych win przez fałszerzy. Wino, które warto pić i w nie inwestować. Skąd ta popularność i tak wysoka cena? O co chodzi z tym toskańskim winem od producenta Tenuta San Guido?
To, co dziś kojarzymy z wiodącą, toskańską posiadłością Tenuta San Guido, było kiedyś eksperymentalnym projektem poprowadzonym przez włoskiego winiarza markiza Mario Incisa della Rochetta. Właściciel winnicy dostrzegł bowiem podobieństwo klimatu Bolgherii do klimatu panującego we francuskim Bordeaux, gdzie tworzono, jak uważano wówczas, najlepsze wina świata. Mario Incisa della Rochetta zauważył potencjał regionu do stworzenia wyjątkowego, długowiecznego wina ze szczepu Cabernet Sauvignon. Mając to na uwadze, skierował swoje wysiłki na sukces tego słynnego szczepu w toskańskim Bolgheri, zaczynając od sadzenia francuskich klonów tego szczepu. Produkcja wina z Cabernet Sauvignon była w owym czasie mocno kontrowersyjna, gdyż tradycją w regionie była produkcja wysokiej jakości win z rodzimych odmian, w szczególności z Sangiovese. Lokalny rynek, przyzwyczajony do lżejszych, lokalnych win, nie był zbyt przychylny pierwszym rocznikom Sassicaia. Posiadłość zyskała uznanie dopiero w połowie lat 70-tych, kiedy winorośle i wina zdążyły odpowiednio dojrzeć.
Na marginesie warto wspomnieć, że sama nazwa winnicy jest inspirowana swoim unikatowym terroir. Położona 200 metrów poniżej winnicy Castiglioncello, Sassicaia jest posadzona na 30-hektarowej działce żwirowej gleby. Tłumacząc dosłownie na „miejscu wielu kamieni”. Sassicaia odzwierciedla region Graves w Bordeaux także przez wzgląd na rodzaj gleby (Graves również zyskało swoją nazwę od gleb bogatych w żwir).
Punkty zwrotne w karierze Sassicai
Istnieją dwa istotne punkty zwrotne w rozwoju reputacji Sassicaia. Po pierwsze wino to zwyciężyło w 1978 roku w degustacji w ciemno organizowanej przez prestiżowy magazyn Decanter w zestawieniu z 33 innymi mieszankami „Bordeaux” z całego świata. Drugim punktem zwrotnym był fakt przyznania winnicy własnej apelacji statusu DOC w latach 90-tych, a dokładnie Bolgheri Sassicaia DOC. Było to niezwykłe osiągnięcie dla wina, które było wcześniej klasyfikowane jedynie jako podstawowe wino kategorii IGT. Wina IGT raczej kojarzone są z podstawowymi winami regionalnymi i raczej nie bywają gwarancją wina wybitnego.
Warto wiedzieć, że był to powód, dla którego powstało w ogóle określenie „supertoscan” – nazywano tak toskańskie wina wyprodukowane w latach 70-tych XX wieku, które świadomie łamały surowe zasady apelacji Chianti (a nie powstała jeszcze w tym okresie apelacja Bolgheri). W przypadku Sassicai wystąpienie przeciwko regułom apelacji było oczywiste – wino nie posiadało nawet kropli miejscowej odmiany Sangiovese, za to było produkowane przy użyciu surowo zabronionych francuskich odmian: Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Traciło tym samym prawo do używania nazwy apelacji i sprzedawane było przez lata jako… wino kategorii IGT czyli de facto „stołowe”.
Sassicaia – ranking roczników
Rocznik 1985 był kolejnym kamieniem milowym w historii wina, kiedy to po raz pierwszy Sassicaia osiągnęła słynne 100 punktów przyznane przez Roberta Parkera – jednego z najbardziej wpływowych krytyków winiarskich na świecie. Robert Parker, w wywiadzie udzielonym włoskiej prasie w 2015 roku opisał Sassicaia z rocznika 1985 jako „najbardziej imponujące wino, jakie spotkał w całej swojej 37-letniej karierze”. Rocznik Sassicaia z 1985 roku otrzymał 100 punktów nie tylko od Parkera, ale także od Moniki Larner.
Nadal uchodzi za wzorcowe i wyjątkowe dla tego wina i zachowuje znaczny potencjał, dzięki czemu można je pić przez co najmniej następną dekadę. Sassicaia rozwinęła się i stała się niezbędną częścią sceny winiarskiej światowych elit. W listopadzie 2018 roku Sassicaia z rocznika 2015 została uznana przez współczesną „biblię wina”, magazyn Wine Spectator za Wino Roku, a zaledwie trzy miesiące później Robert Parker ponownie ocenił Sassicaię z rocznika 2016 na maksymalne 100 punktów. Monica Larner również dała mu „setkę”, zwracając uwagę na wyjątkową jakość tego rocznika, porównywalną z legendarnym rocznikiem 1985.
Sassicaia na stałe awansowała do najlepszych win światowej sławy, stając się jedną z najbardziej rozpoznawalnych i poszukiwanych pozycji. A że zainteresowanie i popyt ma oczywiste przełożenie na cenę, obecnie Sassicaia jest jednym z najdroższych win na świecie.
Piłeś Sassicaię? Masz okazję kupić na rynku wtórnym „stary rocznik”? Zastanawiasz się czy lepsza będzie Sassicaia 2006? 2009? A może 2015?
Odkryj poniżej oceny najlepszych roczników Sassicaia od 1968 do dziś, korzystając z tabeli ocen roczników oznaczonej gwiazdkami. Klasyfikacja rocznika wykresu Sassicaia waha się od maksymalnej doskonałości pięciu gwiazdek, przypisywanych wyłącznie najlepszym rocznikom, do minimum jednej gwiazdki dla najgorszych roczników.
1968✭✭✭✭✭
1970✭✭✭
1971✭✭✭
1972✭✭✭✭
1973✭✭✭✭
1974✭
1975✭✭✭✭
1976✭
1977✭✭✭✭
1978✭✭✭✭✭
1979✭✭✭✭
1980✭✭✭✭
1981✭✭✭
1982✭✭✭✭
1983✭✭✭✭
1984✭
1985✭✭✭✭✭(+)
1986✭✭✭
1987✭✭✭
1988✭✭✭✭✭(+)
1989✭✭
1990✭✭✭✭✭(+)
1991✭✭✭
1992✭✭
1993✭✭✭✭
1994✭✭✭✭
1995✭✭✭✭✭
1996✭✭✭✭
1997✭✭✭✭✭
1998✭✭✭✭✭(+)
1999✭✭✭✭
2000✭✭✭✭
2001✭✭✭✭✭
2002✭✭✭
2003✭✭✭
2004✭✭✭✭✭
2005✭✭✭✭
2006✭✭✭✭
2007✭✭✭
2008✭✭✭✭✭
2009✭✭✭✭
2010✭✭✭✭
2011✭✭✭✭
2012✭✭✭✭
2013✭✭✭✭✭
2014✭✭✭
2015✭✭✭✭✭(+)
2016✭✭✭✭✭
2017✭✭✭1/2
2018✭✭✭✭
2019 ✭✭✭✭✭
Należy mieć jednak „z tyłu głowy”, że polowanie na „doskonałe lata” w przypadku najsłynniejszego wina z toskańskiego Bolgheri, ma raczej charakter spekulacyjny. W przeciwieństwie do Francji, gdzie pogoda jest bardzo podatna na kapryśne cyklony atlantyckie, stały klimat śródziemnomorski Toskanii nie ma takiej amplitudy klimatycznej, a zatem nie ma tak znaczącej różnicy między „nieudanymi” a „dobrymi” latami. Spośród wszystkich toskańskich regionów winiarskich ta stabilność klimatu jest najbardziej charakterystyczna dla Bolgheri, dzięki czemu Sassicaia zyskała reputację jednego z najbardziej spójnych pod względem jakości win na świecie.
Dzięki temu mikroklimatowi Sassicaia produkuje każdego roku swoje wino, co nie jest oczywistością wśród win tej klasy (zazwyczaj produkuje się wina tylko z „udanych roczników”). Sassicaię wyprodukowano zarówno w 2014 i 2017 roku, podczas gdy wina wyprodukowane w tych latach w pozostałej części Toskanii uznane zostały za rozczarowujące. W tej materii warto przywołać opinię najsłynniejszego włoskiego krytyka wina Daniele Cernilli, który stwierdził kilka lat temu: „Lepsze lata? Nikomu nie mów, ale wolę rocznik 1988 niż 1985, co stało się prawdziwym mitem. Następnie jest 1998, 2001, wśród starszych lat 1977-1978. Wśród nowszych 2009, „magiczna triada” 2011, 2012, 2013 i potężny 2015.”
Najnowszy rocznik – Sassicaia 2020 – już u nas
Jak ocenić najnowszy rocznik, który właśnie do nas dotarł prosto z winnicy producenta Tenuta San Guido? Krótko: to kolejny wspaniały rocznik! Sassicaia 2020 to 85% Cabernet Sauvignon 15% Cabernet Franc. Wino zostało ocenione na 97 punktów przez magazyn Decanter. „Rocznik 2020 jest zrównoważony i lekki z bardzo świeżą kwasowością i drobnoziarnistą, prawie niezauważalną strukturą garbników. Dojrzałe i pikantne owoce malin i jagód utrzymują się na podniebieniu, prowadząc do długiego, świeżego finiszu z nutami śmietanki i czekolady. Wino wynagrodzi Ci przechowywanie w piwnicy do lat 50-tych XXI wieku (2050 roku), ale będziesz również czerpać z niego mnóstwo przyjemności w młodości”.
James Suckling, kolejny bardzo szanowany i znany na całym świecie krytyk winiarski, ocenił wino z najnowszego rocznika również na 97 punktów, komentując: „W nosie bardzo perfumowana Sassicaia o aromatach ściółki leśnej, cytrusów i ciemnych owoców. Czarna porzeczka. Herbata cedrowa i czarna. Trochę balsamicznych nut. Igły sosnowe. Wino pełne i bardzo soczyste. Naprawdę długie, uporządkowane i kompletne. Pikantne i energetyczne ze świeżymi taninami i kwasowością. Bardzo „Sassicaia” przez cały czas. 85% Cabernet Sauvignon, reszta to Cabernet Franc. Wino bardzo atrakcyjne teraz w młodzieńczy i żywy sposób, ale będzie jeszcze lepsze za trzy do czterech lat. Spróbuj po 2027 roku”.
Krytycy byli dość zgodni co do tego rocznika, gdyż Magazyn Vinous ocenił wino również na 97 punktów, konkludując: „Sassicaia 2020 to odważne, entuzjastyczne wino. Ciemne, mięsiste i ekspansywne na podniebieniu, rocznik 2020 oferuje zapach dżemu jeżynowego, żwiru, przypraw, nowej skóry, lukrecji i crème de cassis. Mocne taniny są prawie zasypane przez samą intensywność owoców. Sassicaia nigdy nie jest bardzo mocnym winem, 2020 wydaje się mieć dodatkowy wymiar intensywności tekstury. To intensywność, która jest niezwykle atrakcyjna.”
The Wine Advocate ocenił natomiast Sassicaię 2020 na 96 punktów, wskazując: „Tenuta San Guido 2020 Bolgheri Sassicaia przemawia do tych, którzy szukają bardziej zmysłowego, bogatego i ostatecznie bardziej przystępnego wina. Ten rocznik jest dokładnym odzwierciedleniem wybrzeża Toskanii, w przeciwieństwie do bardziej ogólnego „Toskańskiego” wina z innych zakątków tego rozległego środkowowłoskiego regionu. Poczujesz dojrzałość i miękką masę owoców, które pochodzą z nadmorskiej apelacji, ze szczególnie ciepłymi śródziemnomorskimi powiewami morskiej bryzy. Sassicaia z chłodnych roczników jest słynną winem powściągliwym lub powstrzymującym jego najwcześniejsze lata, wymaga długiego czasu oczekiwania, zanim stanie się idealnym oknem do picia.
Zdecydowanie tak nie jest w tym przypadku. To wino jest piękne i przekonujące od razu po wyjęciu otwarciu, ukazując cudowną mieszankę ciemnych owoców, dębowych przypraw, zrównoważonej świeżości , bogactwo tekstury, miękkie taniny i fachowa zawartość 14% alkoholu. Wino o natychmiastowym charakterze jest tym, co wyróżnia ten rocznik i nie przejmowałbym się przesadnymi ambicjami starzenia w piwnicy. Wino nagradza czystą przyjemnością w swojej obecnej formie”.
Rocznik 2020 już u nas prosto z winnicy Tenuta San Guido. Warto mieć świadomość, że zakupienie tego wina bezpośrednio od producenta nie jest takie proste. Jako że jest to jedno z najbardziej pożądanych win świata, producent prowadzi z dużym wyprzedzeniem alokację na roczniki, które jeszcze nie zostały wyprodukowane, dzieląc je pomiędzy importerów z całego świata.
Polecamy się śpieszyć z zakupami, bo wino to corocznie znika z naszych stoków w zawrotnym tempie.
Sassicaia Tenuta San Guido 2020
Włoskie wino, które złamało wszelkie zasady i stało się legendą włoskiego winiarstwa. Absolutna ikona, której pożąda w swojej kolekcji każdy koneser wina. Supertoscan, który sprawił, że wina włoskie osiągnęły zupełnie nowy poziom.
Sassicaia i Tenuta San Guido dziś
Dziś winnica Tenuta San Guido jest obecnie prowadzona przez syna Mario, Marchese Nicoló Incisa della Rocchetta.
Obdarzony wielkim wyczuciem proporcji Nicolò Incisa zwykł mawiać: „Chcę być producentem tylko jednego wina, Sassicaia!” Ale w połowie lat dziewięćdziesiątych żałował. Merlot zaczął budzić wielką euforię na międzynarodowym rynku winairskim, a region Bolgheri nie był odporny na jego urok – wręcz przeciwnie, stał się jednym z najważniejszych producentów tego szczepu na włoskiej scenie winiarskiej. Wina jednoszczepowe zaczęto produkować z międzynarodowych winogron, a Merlot często towarzyszył Cabernet Sauvignon. Wyczuwając ten trend już na początku lat dziewięćdziesiątych, Nicolò Incisa zaczął sadzić winogrona Merlot na odcinku ziemi biegnącym wzdłuż Viale dei Cipressi, między oratorium San Guido i pod górę, przez Podere Alberto.
Sassicaia to wciąż sztandarowe wino winnicy, ale rodzina założyciela chciała wyprodukować dodatkowo inne wina, które można by pić, czekając, aż Sassicaia odpowiednio dojrzeje. Nowe tysiąclecie powitało debiut nowego wina, Guidalberto zbiorów 2000, będącego mieszanką Cabernet Sauvignon i Merlot. Wraz ze zbiorami z 2002 roku pojawia się również Le Difese ze składnikiem Sangiovese, który wraz z Cabernet podkreśla jego toskański charakter, nie tracąc odcisku winogron Cabernet, który reprezentuje wspólny wątek wśród trzech win Tenuta San Guido.
Guidalberto Tenuta San Guido – nazywane drugim winem Sassicaia, chociaż ma własną tożsamość i styl, wykorzystując Merlot w mieszance z Cabernet Sauvignon. Producent określa je jako wynik 20 lat nieustających eksperymentów. Nie ma podążać śladami Sassicaia, ale raczej być winem, które pokazuje inny wyraz posiadłości Tenuta San Guido. Jest to produkt klasy premium, dojrzewający przez 15 miesięcy we francuskich i amerykańskich barrique. Bardzo intensywna barwa. Aromaty wiśni, śliwki, jagód, róży, cedru, tytoniu, skóry, grzybów. Możesz cieszyć się nim teraz (w oczekiwaniu na dojrzewanie Sassicaia w piwnicy) lub zatrzymać je na specjalną okazję. Możesz odkryć jego walory jako wino stosunkowo młode lub poczekać, gdyż będzie ładnie się starzało. Obecnie w naszej kolekcji znajdziecie rocznik 2021 zarówno w wersji standardowej, jak również w wersji magnum:
Guidalberto Tenuta San Guido 2020
Nazywane drugim winem Sassicaia, chociaż ma własną tożsamość i styl, wykorzystując Merlot w mieszance z Cabernet Sauvignon. Producent określa je jako wynik 20 lat nieustających eksperymentów. Nie ma podążać śladami Sassicaia, ale raczej być winem, które pokazuje inny wyraz posiadłości Tenuta San Guido.
Le Difese Tenuta San Guido – trzecie wino Sassicaia. Jest to niezwykle przyjemne, gładkie i wszechstronne wino, gdzie Cabernet Sauvignon łączy się z toskańskim charakterem Sangiovese. Blend dojrzewający 12 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie. Wyraziste aromaty jeżyn, jagód, wiśni, malin uzupełnione aromatami pochodzącymi z beczki takimi jak palone drewno, tytoń, cedr. Ma potencjał do leżakowania, ale jest jednocześnie już gotowe do spożycia teraz. Będzie idealnym pomysłem na prezent, na wyjątkową randkę czy eleganckie spotkanie biznesowe. Obecnie oferujemy rocznik 2021tego wina częściowo produkowanego z francuskich winogron, które nie rezygnuje jednak ze swojego „toskańskiego kręgosłupa”:
Le Difese Tenuta San Guido
Trzecie wino Sassicaia. Jest to niezwykle przyjemne, gładkie i wszechstronne wino, gdzie Cabernet Sauvignon łączy się z toskańskim charakterem Sangiovese. Blend dojrzewający 12 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie.
Dlaczego Sassicaia jest obecnie najlepszą inwestycją w wino?
Inflacja szaleje, wartość pieniądza każdego dnia maleje. Jaka jest nasza rada? Bardzo prosta – zainwestuj w Sassicaię. Jeśli myślimy o winach inwestycyjnych, w pierwszym momencie przychodzą nam zapewne na myśl butelki z klasycznych francuskich regionów takich jak Bordeaux, Burgundia czy Szampania. Nic dziwnego, gdyż właściwe inwestycje z tych regionów cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie należy jednak zapominać o tej włoskiej perełce. Dziś wina Sassicaia są również jednymi z najlepiej prosperujących na rynku wtórnym. Wydaje się, że wszyscy chcą teraz Sassicaię. Piją ją politycy, celebryci, gwiazdy (jak m.in. Beyonce, David Beckham, Rihanna, Lebron Jame, czy Państwo Obama).
Sassicaia wyprzedziła pod pewnym względem swoich francuskich konkurentów z jednego prostego powodu – niektóre francuskie wina z najwyższej półki zostały wycenione tak wysoko, że stały się kompletnie niedostępne dla przeciętnego konsumenta. Oczywistym następstwem było znaczne zmniejszenie obrotu tego typu winami. Niektóre topowe burgundy są tak rzadkie, że kolekcjonerzy po prostu nie przenoszą ich zbyt często na rynek wtórny.
Sassicaia produkowana każdego roku, jest spójna i pożądana przez rynek, a stopa zwrotu jest co roku imponująca. Jeśli chodzi o inwestowanie, to zawsze chodzi o jak największe zwroty z inwestycji. W ciągu ostatnich 10 roczników Sassicaia, które są na rynku od co najmniej pięciu lat (rocznik 2004-2013), w ciągu ostatnich pięciu lat dawały średni zwrot na poziomie 106%. Odpowiada to średniej rocznej stopie zwrotu w wysokości 14,9% w tym okresie.
Zwrot wynoszący ponad 100% w ciągu pięciu lat z łatwością przewyższa np. roczną średnią zwrotu z indeksu S&P 500. Sassicaia to wino dobrze się pije teraz i jednocześnie będzie służyło przez dziesięciolecia. W miarę jak ludzie konsumują więcej, podaż i popyt przejmą kontrolę, zwiększając niedobór tego bardzo pożądanego wina. Sassicaia jest korzystna zarówno dla płynności, jak i dla zysków. Istnieje wiele win z najwyższej półki, które są droższe, ale mniej kolekcjonerów może sobie na nie pozwolić, co oznacza, że trudniej jest później sprzedać swoją inwestycję. Sassicaia trafia w punkt, jeśli chodzi także o swoją cenę – sprzedaż nie będzie trudna, gdy nadejdzie właściwy czas.