wino pomarańczowe

inne WINA, które mogą cIĘ zainteresować

Wino pomarańczowe to nie wina produkowane z pomarańczy. Nazwa wina pomarańczowe wynika z jego barwy będącej skutkiem metody produkcji. Są to wina wytwarzane z białych winogron w sposób naturalny. Kolor pomarańczowy uzyskuje się poprzez kontakt moszczu winogronowego z jasnymi skórkami. To w nich zawarte są barwniki, taniny, witaminy i polifenole. Proces ten nazywamy maceracją. Jest on charakterystyczny dla produkcji win czerwonych i rzadko dotyczy białych. Nie jest jednoznacznie uregulowane, kiedy macerowane białe wino przestaje być białe, a zaczyna być pomarańczowe. Proces maceracji skórek i naturalnej fermentacji nadaje tym winom unikalne aromaty herbaciano-orzechowe, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz nuty przejrzałego jabłka. Koniecznie odkryj czym są wina pomarańczowe!

WSKOCZ DO NEWSLETTERA I ODBIERZ DARMOWY E-BOOK
Cześć! Miło Cię poznać👋

Dołącz do naszego newslettera aby być na bieżąco z nowinkami ze świata win oraz promocjami i odbierz e-book "JAK KUPOWAĆ WINO ONLINE? Praktyczny przewodnik". Dowiesz się z niego m.in. co możemy wyczytać z etykiety wina, dlaczego zakupy wina online są takie proste oraz ABC szczepów winiarskich. PSSST! Jako EXTRA BONUS dostajesz kod rabatowy na kwotę 20 pln*

*Rabat 20 pln na pierwsze zakupy powyżej 100 pln.

Klikając w przycisk „Pozostańmy w kontakcie”, oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych w zgodzie i według zasad określonych w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu przez WINE.COM.PL ROCKS Sp. z o.o. Wiem, że w każdej chwili mogę odwołać zgodę.