PROSECCO
inne MUSUJĄCE, które mogą ciĘ zainteresować
Wino Prosecco jest winem musującym, które wyróżniają zasadniczo trzy elementy: miejsce pochodzenia (północno-wschodnie Włochy), szczep z jakiego jest wyprodukowane (Glera) oraz metoda produkcji (metoda Charmat). Metoda Charmat różni się od metody tradycyjnej (szampańskiej) tym, że powtórna fermentacja nie jest przeprowadzona w butelce, tylko w dużym zbiorniku. Odmienna metoda produkcji powoduje, że Prosecco ma odmienne walory smakowe i zapachowe (kwiatowo-owocowe aromaty). Metoda Charmat jest znacznie mniej kosztowna od produkcji win musujących metodą tradycyjną, stąd też wynika różnica cen m.in. między Szampanem a Prosecco. Jakość tego wina potrafi być bardzo różna, najlepsze wina musujące tego typu powstają w sercu regionu Wenecja Euganejska, miejscowości Valdobbiadene. Istnieją różne poziomy wytrawności (często mylone przez konsumentów), o których powinieneś wiedzieć wybierając Prosecco: – Extra Brut / Brut nature: najbardziej wytrawne – Brut: wytrawne – Extra Dry: półwytrawne, oznaczenie “extra” może być nieco mylące, ponieważ można je zrozumieć jako wino „bardzo wytrawne” – Dry: półsłodkie.