wino polskie

inne KRAJE, które mogą ciĘ zainteresować

Wino polskie zyskują coraz większe uznanie konsumentów i są obiektem rosnącego zainteresowania. Ożywieniu winiarstwa w Polsce sprzyjają przede wszystkim zmiany warunków klimatycznych, ale również zjawiska społeczne, takie jak trend na lokalną żywność, ruchy „slow food”, wzrost zamożności i częstsze podróże Polaków, a w efekcie zmiana preferencji smakowych. Nawet jeśli nadal jest to duża nisza, to trzeba przyznać, ze wina polskie są obecne na rodzimym rynku i jest o nich coraz głośniej. A potrafią swoją jakością pozytywnie zaskoczyć, zwłaszcza wina białe (Polska to niewątpliwie chłodny region produkcji wina). Ze względu na nadal trudne warunki klimatyczne producenci decydują się zazwyczaj na produkcję odmian hybrydowych (powstałych w wyniku krzyżówek winorośli właściwej z innymi gatunkami) co pozwala winorośli wzmocnić odporność na mrozy i większość chorób. Najbardziej znane to Solaris, Seyval Blanc, Johanniter, Regent, Rondo. Zdarza się, że winiarze uprawiają też klasyczne odmiany międzynarodowe typowe dla chłodnych regionów takie jak Riesling czy Pinot Noir.