primitivo
inne szczepy, które mogą ciĘ zainteresować
Czym jest słynne Primitivo robiące spektakularną karierę na winiarskim rynku w Polsce? To czerwony szczep winorośli uprawiany w południowych Włoszech, w regionie Apulia („obcasik” na mapie Włoch). W Kalifornii nazywany jest Zinfandel, a w Chorwacji Crljenak. Uprawia się go świetnie w gorących regionach, ale nie nadmiernie tropikalnych. Wina ze szczepu Primitivo charakteryzują się dosyć niską kwasowością, wysoką zawartością cukru resztkowego, dużą koncentracją aromatów i smaków – zwłaszcza czerwonych i czarnych rozgotowanych owoców (aromaty „dżemowe), waniliowe czekoladowe. Wina wyprodukowane z tego szczepu posiadają bardzo intensywny, rubinowy kolor. Nada się idealnie do dań kuchni włoskiej – antipasti, makaronami, lasagne, risotto czy pizzą. Primitivo dobrze łączyć także z czerwonym mięsem.