sauvignon blanc
inne szczepy, które mogą ciĘ zainteresować
Sauvignon Blanc jest drugim najbardziej rozpowszechnionym na świecie pod kątem wielkości upraw białym szczepem, pochodzącym prawdopodobnie z Francji, regionu Bordeaux. Produkuje się z nich wytrawne wina, które są bardzo aromatyczne, świeże, rześkie, wyraziste, o wysokiej kwasowości. Ale Sauvignon Blanc to nie tylko wina wytrawne, gdyż także…deserowe! We francuskich apelacjach Sauternes i Barsac produkuje się z tego szczepu wytworne, eleganckie wina deserowe, które nadają się idealnie do podania z intensywnymi serami pleśniowymi. Obok Francji (Dolina Loary, Bordeaux), uprawia się ten szczep w dużej ilości w Nowej Zelandii (Malborough), Chile, Australii, Kalifornii, Kanadzie czy RPA. Główne aromaty tej odmiany winorosli to cytrusy, agrest, świeża trawa, pokrzywa, liść pomidora, po aromaty owoców tropikalnych – w zależności oczywiście od miejsca uprawy krzewów. Sauvignon Blanc smakuje świetnie z daniami na bazie pomidorów i koziego sera, tart warzywnych, szparagów, sushi.