kolor wina
NASZE kategorie
inne kategorie, które mogą ciĘ zainteresować
W WINE.COM.PL znajdziesz wina białe, czerwone, różowe, a nawet pomarańczowe. Wpływ na kolor wina mają barwniki i taniny zawarte w skórkach winogron uwalniane podczas maceracji (kontaktu skórki z sokiem z winogron przez określony czas). Im dłuższa maceracja – tym intensywniejszy kolor (która może trwać od kilku godzin do kilku miesięcy). Kolor wina zależy także od użytych gron – przykładowo winogrona o grubszej skórce takie jak Cabernet Sauvignon dadzą nam intensywniejszy kolor od takich z cienką skórką jak Pinot Noir. Na intensywność barwy wpływa również długość leżakowania – im czerwone wina starsze tym bardziej tracą pigment i nabierają „ceglastych” odcieni. Zasadniczo białe wina powstają z białych winogron – jednak zdarza się, że wino białe zostaje wyprodukowane z ciemnych winogron. Wszystko za sprawą maceracji – jeżeli jej nie zastosujemy (od razu oddzielimy skórki winogron od moszczu) sok z winogron nie zdąży się zabarwić. A czy wino różowe to blend wina białego z czerwonym? Czasem tak bywa, ale w zasadzie w Europie takie mieszanie jest wręcz zakazane (z wyjątkiem Szampana). Najczęściej wino różowe powstaje z tych samych winogron co wino czerwone tylko jest poddane bardzo krótkiej maceracji. Pomarańczowy kolor wina powstaje z białych gron na skutek pozostawienia skórek winogron i nasion w kontakcie z sokiem. Skórki nie są tu od razu usuwane z moszczu, ale macerują się w nim. Różni się to od sposobu produkcji wina białego, w której sok jest od razu tłoczony i poddawany fermentacji już bez skórek.