La Vieille Ferme Rose to wino, które stało się viralem!
Jest to wspaniały blend szczepów Cinsault, Grenache i Syrah wyprodukowany przez bardzo znaną rodzinę wianirską Perrin. Wino o pastelowej barwie i świeżym aromacie owocowym z niuansami truskawek, brzoskwiń i liczi. Na podniebieniu świetnie zrównoważone z wyczuwalnymi czerwonymi owocami i delikatną goryczką na finiszu. Bardzo eleganckie, zrównoważone. „Chicken Wine” to wino świeże i żywe, bez przepychu i zbędnych dodatków. „Da Vinci zwykł mawiać: «Prostota jest szczytem wyrafinowania»” – mówi Perrin. „Nie zawsze chodzi o to, by wybierać najbardziej wyrafinowane rzeczy. Czasami po prostu chcemy prostoty i jakości — i to właśnie jest La Vieille Ferme”.
W ciągu ostatnich 12 miesięcy marka osiągnęła sprzedaż miliona skrzynek w Wielkiej Brytanii i jest na dobrej drodze, aby osiągnąć ten sam wynik w USA, przy minimalnym nakładzie działań marketingowych i reklamowych. Sommelierzy, wymagający znawcy win, zwykli konsumenci, przedstawiciele pokolenia „Z” – wszyscy są zachwyceni tzw. „Chicken Wine”.
Przewiń tag „chicken wine” na TikToku czy Instagramie, a znajdziesz dziesiątki osób wychwalających swoją miłość do tego różowego wina.
Famille Perrin — rodzinny konglomerat winiarski, który jest właścicielem La Vieille Ferme i innych luksusowych marek, takich jak Château de Beaucastel i Château Miraval — sprzedaje La Vieille Ferme od 1970 roku. New York Times pisał o nim nawet w 1976 roku, nazywając je „doskonałym zakupem” w cenie 25 dolarów za skrzynkę. „Pomysł był taki: robimy haute couture, ale robimy też odzież prêt-à-porter (gotową do noszenia)” – mówi Perrin.
Co do zasady raczej tańsze wina mają tendencję do smaku, cóż, taniego, z nutą słodyczy sugerującą nadchodzącego kaca. Ale w przypadku Chicken Wine „nie masz wrażenia, że pijesz tanie wino”.
Chicken Wine to wino świeże i żywe, bez przepychu i zbędnych dodatków.
Perrin wyjaśnia, że rodzina przyjęła rozpoznawalną etykietę marki z rysunkiem kurczaka na początku XXI wieku w ramach odświeżenia marki (na etykiecie przedstawiono farmę jego rodziców). Ta rozpoznawalność, w połączeniu z lenistwem ogółu społeczeństwa w wymawianiu nazwy La Vieille Ferme, doprowadziła do powszechnie przyjętego pseudonimu Chicken Wine, przezwiska, które rozpaliło internetową rzeszę fanów.
Prostota i uniwersalność „dwóch kurczaków” sprawia, że La Vieille Ferme Rose wydaje się znajome i komfortowe.
Nie bez powodu w Wielkiej Brytanii oraz w USA jest to najbardziej popularne wino różowe!