Secret Coast Sauvignon Blanc. Absolutny bestseller. Znakomite, jakościowe, nowozelandzkie Sauvignon Blanc z winnic regionu Malborough. Fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino posiadające wszystkie cechy nowozelandzkiego Sauvignon Blanc: orzeźwiające, żywe, niezwykle aromatyczne. Aromaty owoców tropikalnych, ananasa, mango, papai, marakui, cytrusów, agrestu i białej porzeczki. Przyjemnie mineralne. Sauvignon Blanc, które stanie się winem, do którego wracasz, po które sięgniesz ponownie zawsze gdy będziesz niezdecydowany, a będziesz chciał się napić czegoś dobrego.
Val Saint Pierre Viognier. Dobre białe francuskie wino czyli takie, które znakomicie wypada w relacji jakość-cena. Bardzo przyjemne wino wyprodukowane w 100% ze szczepu Viognier. Aromaty owoców pestkowych (morela, brzoskwinia), tropikalnych (mango, ananas, marakauja) oraz wiosennych kwiatów. Wyraźna kwasowość. Niezwykle orzeźwiające. Wino, które Cię zachwyci. Pij je solo lub w towarzystwie dań z rybą, białym mięsem, lekkich dań kuchni azjatyckiej.
Lo Tengo Torrontes. Czy wiesz, żeargentyńska Mendoza to nie tylko Malbeck i wina czerwone? Poznaj białą argentyńską odmianę – Torrontés. Niezwykle intensynwy nos o aromatach kwiatów i owoców egzotycznych, a zwłaszcza rózy i jasminu. Średnio zbudowane. Ciesz się jego smakiem podczas grilla z przyjaciółmi, romantycznego wieczory czy podczas „wieczórów z Netflixem”. Ze względu na swój mocno aromatyczny charakter dobrze do łączyć z daniami kuchni azjatyckiej takimu jak curry, pad thai czy aromatyczny stir-fry.
Castel Firmian Gewurztraminer. Dobry Gewürztraminer czyli charakteryzujący się świetną relacją jakość-cena. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolimty to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponującyh win. Wino niezwykle aromatyczne, „perfumowe”, o zapachu dzikich kwiatów (zwłaszcza dzikiej róży), mango, czerwonych porzeczek, liczi i kwiatu pomarańczy. Świetny partner do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej takich jak curry, pad thai czy aromatyczny stir-fry.
Estate Chenin Blanc Rheboksloof. Chenin Blanc wyprodukowane w RPA. Chenin Blanc jest najczęściej uprawianym szczepem w Południowej Afryce. Aromaty cytrusów, gujawy, ananasa, mango. Lekko mineralne. Świetna propozycja wina ze średniej półki o wysokiej jakości, gdy je spróbujesz to z pewnością będziesz chciał wypić ponownie. Propozycja na sezon wiosenno-letni do lunchu, gdzie zaserwujesz sałtkę (np. nicejską), warzywa z ryżem, owoce morza, ceviche, tatary z ryb i owoców morza, warzywne zupy, dania na bazie koziego sera, wędzonego łososia czy sushi.
Feudo Arancio Chardonnay. Wspaniała biała Sycylia, w której się zakochasz. Wino będące synonimem dobrej relacji jakość-cena wyprodukowane ze szczepu Chardonnay. Wspaniały bogaty nos o aromatach ananasa, owoców tropikalnych, akacji i wanilii. Wino harmonijne, wyważone o subtelnej kwasowości. Wino, które rekomendujemy mieć zawsze w zanadrzu w domowych zasobach, bowiem jest jakościowe, przyjemne, niezobowiązujące, zrównoważone i niezwykle uniwersalne. Piękna etykieta z motywem arabeski jest tylko dodatkowym argumentem, aby podarować je bliskiej osobie na prezent.
Terre Di Mario Pinot Grigio. Włoskie klasyczne Pinot Grigio o aromatach jabłek, gruszek, białych kwiatów, białej brzoskwini i owoców tropikalnych. Dobry partner do grillowanych ryb i warzyw oraz lekkiej wegetariańskiej kuchni. Ciesz się nim podczas wiosenno-letnich spotkań w plenerze.
Perolla Vermentino Igt Toscana San Felice. Wino wyprodukowane z tradycyjnego szczepu we włoskim regionie Maremma – Vermentino. Wino wyprodukowane z ręcznie zbieranych winogron. Wino dojrzewa przez miesiąc na oasadzie (sur lie). Aromaty cytrusów, limonki, gruszki, świeżej trawy i kruszonej skały. Delikatnie mineralne. Perfekcyjna propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Proponujemy także wszystkim, którzy są „znudzeni” piciem ciągle tych samych, międzynarodowych szczepów i szukają nowych doznań.
Casa Lunardi Chardonnay. Włoskie niezobowiązujące Chardonnay. Aromaty moreli, brzoskwini, ananasa, gruszki, jabłka, mango. Umiarkowana kwasowość. Wino kończy się świeżym finiszem pozostawiającym w ustach przyjemny owocowy posmak. Podawaj do lekkich dań. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań w plenerze w sezonie wiosenno-letnim.”
Neblina Chardonnay. Dobre chilijskie wino wyprodukowane ze szczepu Chardonnay. Aromaty ananasa, gruszki, pestkowców. W smaku świeże, dobrze wyważone z ułozonymi taninami. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, tapas, dań rybnych i owoców morza. Świetnie sprawdzi się również jako wino na wesele, bankiet.
Villa Huesgen Riesling By The Glass. Niemiecki Riesling z Doliny Mozeli. Aromaty grejpfruta, limonki, brzoskwini, moreli, zielonego jabłka, melona z delikatną mineralnością. Bardzo świeże, dobrze zbalansowane z zaznaczoną kwasowością. Jak informuje nas producent na kontretykiecie „made by happy people”. Wyprodukowany by uszczęśliwiać, będzie cieszył jeszcze bardziej z daniami warzywnymi (szparagi, buraki), rybami (pstrąg), sałatkami (komosa ryżowa), owocami morza (krewetki), makarony (z jogurtowym pesto). Do picia także solo!
Białe wino wytrawne. Szczep Furmint. Wino naturalne, niefiltrowane, dojrzewające na osadzie w beczkach barrique przez 6 miesięcy. Nos aromatyczny, bogaty w nuty mineralne oraz cytrusowe, z zaznaczonym jabłkiem, sianem i lekką nutą pieprzu. W ustach niezwykle świeże, rześkie, o średniej kwasowości, mineralne. Podawać z rybami, drobiem czy pikantnymi potrawami. Odkryj (mało nadal znaną), cudowną Słowenię – zdecydowanie warto!
Gruner Veltliner Lossterrassen. Elegancki, świeży Grüner Veltliner pochodzący z austriackiego regionu Kremstal. Aromaty ananasa, grejpfruta, cytryny, jabłka, miodu z mineralnymi nutami. Dodatkowo wyczuwalny aromat białego pieprzu, tak typowy dla tego szczepu. Ciesz się tym winem w towarzystwie szparagów, karczochów, kalafiora, wędzonych lub surowych ryb, sushi, świeżych serów, dań na bazie ziół (zwłaszcza koperku, estragonu, mięty i pietruszki), pikantnych (ale niezbyt ostrych) dań kuchni Azji Południowo-Wschodniej (zwłaszcza kuchni wietnamskiej!). Grüner Veltliner możesz pić również klasycznie w połącznie ze sznyclem (i innymi daniami smażonymi jak fish & chips, a nawet smażony kurczak).
Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Sauvignon Blanc. Eleganckie Sauvignon Blanc wyprodukowane z pojedynczej winnicy przez producenta Villa Maria – najczęściej nagradzaną nowozelandzka winnicę na świecie. Wino powstaje tylko w najlepszych rocznikach (zazwyczaj raz na kilka lat). Nos o intensywnym aromacie cytrusów, grejpfruta, limonki i marakui, zielonego groszku, szparagów, agrestu z dodatkiem subtelnych nut trawy cytrynowej. Idealne wino do dań z ryb, owoców morza, sałatek i potraw azjatyckich na bazie limonki i kolendry. Wino, które zachwyci każdego. Pij w sezonie wiosenno-letnim, kiedy chcesz zrobić sobie przyjemność.
Vernaccia Di San Gimignano Strozzi. Znakomity przykład białej Toskanii. Wino wyprodukowane z endemicznego szczepu Vernaccia di San Giminiano. Aromat cytrusów, limonki, jabłka, miodu, zielonej herbaty uzupełnione przyjemną mineralnością. W smaku charakterystyczne migdałowe zakończenie. Nada się idealnie na aperitif jak również jako uzupełnienie dań rybych, warzywnych i z owocami morza. Ciesz się nim całe lato!
Mottura Fiano Del Salento. Czy wiesz, że południe Włoch to nie tylko Primitivo i wina czerwone? Spróbuj wspaniałego Fiano z regionu Apulia, kojarzonego głównie ze szczepem Primitivo. Wino wyprodukowane z winogron z ręcznego zbioru. Aromaty delikatnej brzoskwini, owoców tropikalnych i białych kwatów. Soczyste, odzwierciedlające słoneczny mikroklimat. Ciesz się tym winem podczas lunchu lub kolacji, gdzie zaserwujesz rybę, owoce morza, warzywny gulasz czy kurczaka bądź indyka i zaskocz najbliższych tym wspaniałym połączeniem.
Villa Maria Riesling. Riesling wyprodukowany przez Villa Maria – najczęściej nagradzaną nowozelandzką winnicę na świecie. Świeży, orzeźwiający. Aromaty ctrusów, limonki, brzoskwini, wiosennych kwiatów z delikatną kwasowością. W ustach wyczuwalna delikatna słodycz zbalansowana kwasowością. Wino bardziej w kierunku „off-dry” niż wina bardzo wytrawnego. Finisz jest sługi, przyjemny i mineralny. Idealny produkt do podania w trakcie letniego lunchu w towarzystwie sałatek, dań wegetariańskich, ryb, owoców morza czy białego, chudego mięsa.
Cantal to znakomite wino wykonane z “zielonego” szczepu Verdejo pochodzące z hiszpańskiego regionu Rueda. Średnioi intensywny aromat cytrusów, jabłka, gruszki, białych kwiatów z delikatnymi niuansami zielonych ziół. Dobra kwasowość i przyjemna mineralność w ustach. Długi finisz. Doskonałe wino do świeżych i lekkich dań – sałatek, carapssio z ryb lub owoców morza, lekkie makarony z warzywami, ale tak naprawdę jest to niezwykle uniwersalne wino, które nada się na każdą okazję. Warto mieć je schłodzone w lodówce na wypadek wizyty niespodziewanych gości!
Białe wino wytrawne. Świeże, aromatyczne, australijskie Chardonnay. Subtelne zastosowanie dębu w winifikacji nadało winu złożoności i delikatnej kremowości równoważącej skoncentrowane owocowe aromaty cytrusów i melona. W ustach rześkie, z akcentem jabłka, gruszki, melona, z cytrusowymi, egzotycznymi nutami. Wino idealne do miękkich oraz półtwardych serów, ryb, owoców morza, sałat, dań z białym mięsem i jasnymi sosami. Dobrej jakości, uniwersalne wino na wszelkie okazje.
Castel Firmian Pinot Grigio Riserva. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolomity to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponujących win. 60% wina dojrzewa przez 6-8 miesięcy w dębowych beczkach. Aromaty dojrzałych gruszek, białej brzoskwini, rumianku, akacji uzupełnione aromatem brioche i wanilii. Idealne do posiłku, gdzie zaserwujesz rybę, drób, sałatki, grillowane warzywa, delikatne dania na bazie ryżu.