Villa Maria Blush Sauvignon. Nowatorskie podejście do Sauvignon Blanc – poprzez zarumienienie go (blush) kupażując z odrobiną Merlot. Zatem jest to wino różowe, które nie powstaje w sposób tradycyjny z czerwonych gron na skutek maceracji (kontaktu ze skórkami dzięki czemu nabiera różowej barwy), ale poprzez zmieszanie Sauvignon Blanc z Merlot. W efekcie uzyskujemy bardzo ciekawy produkt. Wino jest pełene świeżych aromatów cytrusów, owoców egzotycznych, agrestu w połączeniu z czerwonymi owocami takimi jak poziomki, truskawki i żurawina. Niesamowity aperitif oraz wspaniały towarzysz do wielu letnich potraw m.in. do białych mięs, ryb, sałat, warzyw, dań wegańskich.
Fado Friendship Reserva D’Amizade. Wspaniałe portugalskie wino pochodzące z regionu Lisboa. Blend szczepów regionalnych: Castelao, Tinta Roriz i Alicante Bouchet. Dojrzewało 8 miesięcy we francuskiej dębowej beczce. Aromaty ciemnych owoców, sliwki, wiśni, wanilii z delikatną wanilią i odrobioną przypraw. Wino oddaje klimat portugalskich wieczorów z muzyką Fado w tle – prawdziwy smak Portugalii! Pij je z grillowanymi mięsami i warzywami, delikatnymi serami, włoskimi makaronami.
Estate Pinotage Rheboksloof. Wspaniały przykład eleganckiego Pinotage za rozsądną cenę. Nos bogaty z aromatami dojrzałych śliwek, wiśni o ziemisto-mineralnych nutach. Niezwykle trwały finisz. Wino nadaje się świetnie do picia teraz, posiadając jednocześnie duży potencjał do starzenia. Jesteśmy zdania, że Pinotage zasługuje na więcej uznania i zainteresowania, bo wiem jest to szczep wspaniały, a w Polsce nadal mało popularny. Pij go w towarzystwie dań z grilla, serów o mocnych aromatach, dojrzewających szynek, czerwonych mięs. Pinotage jest zaskakująco dobre z aromatycznym curry. Pasuje również do bogatych dań wegetariańskich, zwłaszcza grillowanych bakłażanów, grzybów, papryki i buraków.
Białe wino wytrawne. Orzeźwiające wino wyprodukowane ze szczepu Verdejo, które dojrzewało przez 8 miesiący na osadzie (sur lie) co nadaje winu elegancką, delikatną, kremową teksturę. Aromaty cytrusowo-ziołowe typowe dla odmiany. Doskonale pasuje do dań z owocami morza, ryb i dań kuchni wegetariańskiej. Przyjemne, lekkie, eleganckie – kwintesencja dobrego białego wina!
Cotes Du Rhone Reserve-Perrin. Klasyczne Côtes du Rhône od bardzo uznanego producenta – rodziny Perrin. Blend szczepów Grenache, Mourvèdre, Syrah.Aromaty ciemnych owoców, jagód, wiśni, karmelu, przypraw, dymu, tchnienie zapachu skóry. Owocowe i mięsiste z przyjemnymi taninami i dobrym, trwałym zakończeniem. Podawać z grillowanym, pieczonym lub duszonym mięsem lub twardymi serami. Znakomite wino, które zawsze powinieneś mieć pod ręką!
Czerwone wino wytrawne. Wspaniałe portugalskie wino pochodzące z regionu Lisboa. Blend regionalnych szczepów: Tinto Roriz, Syrah i Alicante Bouschet. Starzone w beczce z dębu amerykańskiego przez 6 miesięcy. Nos z wyczuwalnymi nutami wiśni, owoców leśnych, ciemnej czekolady, tytoniu, dymu i cygara, przeplecione aromatami przypraw i kwiatów. W ustach zrównoważone, ze średnią kwasowością i miękkimi taninami, trwałe, z harmonijnym finiszem. Doskonale komponujące się z cięższymi potrawami mięsnymi, ciemnymi sosami i warzywami z grilla. Idealne na kolację ze znajomymi lub na uniwersalny prezent.
Białe wino wytrawne. Szczep Furmint. Wino naturalne, niefiltrowane, dojrzewające na osadzie w beczkach barrique przez 6 miesięcy. Nos aromatyczny, bogaty w nuty mineralne oraz cytrusowe, z zaznaczonym jabłkiem, sianem i lekką nutą pieprzu. W ustach niezwykle świeże, rześkie, o średniej kwasowości, mineralne. Podawać z rybami, drobiem czy pikantnymi potrawami. Odkryj (mało nadal znaną), cudowną Słowenię – zdecydowanie warto!
Barbera D’Alba Batasiolo. Wino pochodzące z regionu Piemont, winorośli uprawianych na wzgórzach miasta Alba ze szczepu Barbera. Intensywny aromat czarnych i czerwonych owoców, z dominująca wiśnią oraz delikatnym aromatem przypraw. Wysoka kwasowość i świeżość. Podawać z daniami kuchni włoskiej (makarony, risotto, duszone i grillowane potrawki bądź mięsa). Barbera uwielbia się z czosnkiem, pomidorami i oliwkami.
Czerwone wino wytrawne wyprodukowane ze szczepu Tinta del Toro (Tempranillo). Umiejętność cieszenia się każdą chwilą życia jest esencją młodości. Wino wyprodukowane dla młodych, przez młodych. Żywy, amarantowy kolor z fioletowymi refleksami. Wino wyprodukowane ze szczepu Tinta del Toro o aromatach czerwonych jagód, z nutą słodyczy, tchnieniem przypraw i palonymi akcentami. Idealna równowaga między świeżością, a dojrzewaniem w dębowej beczce (4 miesiące). Idealna propozycja do czerwonych mięs, jak również makaronów. Wino jest gotowe do picia już teraz, ale spokojnie może poczekać na otwarcie przez najbliższe 4-5 lat.
Soave Lepiga Tenuta Santa Maria. Wysokiej jakości Soave od producenta Tenuta Santa Maria. Wino wyprodukowane z gron Garganega Veronese, które zostały ręcznie zebrane na trzech różnych poziomach dojrzałości. Złożone aromaty owoców egzotycznych, gruszek, brzoskwiń, jabłek, ziół, migdałów z wyraźnymi mineralnymi nutami. Intrygująca głębia, wyważona sruktura. Pij je w towarzystwie lekkich dań kuchni włoskiej jak risotto czy gnocchi z owocami morza, małże, linguini z atramentem kałamarnicy, przegrzebki. Owoce morza i Soave to dopasowanie idealne!
Prosecco Rose Millesimato’20 Extra Dry Val D’Oca. Różowe Prosecco od renomowanego producenta Val d’Oca. Wino wyprodukowane ze szczepów Glera i Pinot Noir. Lekkie, półwytrawne o aromatach truskawek, poziomek, malin i białych kwiatów. Wspaniała propozycja na romantyczną kolację we dwoje, walentynkowy wieczór czy upominek. Must have na lato!
Malluso Rosso Puglia Appassimento. Mocne wino pochodzące z regionu Apuglia we Włoszech („obcasik” na mapie Włoch). Blend selektwynie dobranych gron Primitivo i Negroamaro poddany appassimento czyli procesowi podsuszania winogron w celu większej koncentracji smaku i aromatu. Wino dojrzewało przez 3-4 miesiące w dębowej beczce. Aromat bardzo dojrzałych owoców, śliwek, rodzynek, kakao, przypraw i wanilii. Długi, intensywny finisz pozostawiający na podniebieniu nuty czekolady i kawy. Partner do czerwonych mięs (wołowina, dziczyzna, baranina), pikantnych serów, grillowanych warzyw. Doskonała propozycja na prezent, randkę bądź wyborną kolację.