Manuel Manzaneque Nuestra Seleccion. Wino pochodzące z winniocy El Bonillo położonej 1080 metrów n.p.m. w Fica Elez posiadającej status Vino de Pago – najwyższej klasy hiszpańskich apelacji zarezerwowana dla pojedynczej winnicy. Charakterystyczny mikroklimat ma wpływ na wyjątkowość tego wina. Blend szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Tempranillo dojrzewający 18 miesięcy w dębowej beczce. Aromaty dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, wiśni, tostów z mineralnymi nutami. Bardzo długi finisz. Rewelacyjnie zachowana kwasowość. Dobre do wszelkiego rodzaju czerwonych mięs czy bardziej „mięsistych warzyw”. Dobrze będzie komponowało się również z twardymi serami. Idealne na prezent.
Villa Maria Reserve Pinot Noir. Nowozelandzkie, eleganckie Pinot Noir, które dojrzewało w beczce około 14 miesięcy. Do produkcji tego wina wykorzystano jedynie winogrona z ręcznych zbiorów. Złożony nos o aromatach wiśni, czereśni, leśnych owoców, malin i przypraw. Doskonale będzie się parować z takimi potrawami jak dziczyzna, risotto z grzybami, gulasze mięsne lub warzywne, grillowane mięso lub warzywa. Rekomendujemy do wspaniałej kolacji we dwoje lub w większym gronie.
Vette Di San Leonardo Sauvignon Blanc. Niezwykle eleganckie Sauvignon Blanc wyprodukowane w północnych Włoszech, regionie Vigneti delle Dolomiti przez cenionego na całym świecie producenta San Leonardo. Wino dojrzewało przez 5 miesięcy na osadzie (sur lie). Nos o zapachu białej brzoskwini, zielonej papryki, cytrusów, zielonej herbaty, trawy cytrynowej z tchnieniem szałwii. Typowy europejski styl Sauvignon Blanc z wyraźnymi „zielono-ziołowymi” akcentami. Świetny aperitif, ale również w połączeniu z wiosennymi sałatkami, serami kozimi, sushi, makaronami na bazie pesto, ravioli z ziołowym sosem pomidorowym, proste dania makaronowe z oliwą z oliwek, cytryną, świeżymi pomidorami i ziołami. Ostrygi, małże, homary, kraby, krewetki i przegrzebki także tworzą wspaniałe połączenie z Sauvignon Blanc.
Villa Maria Reserve Chardonnay. Elegancki przykład nowoświatowego Chardonnay wyprodukowanego przez Villa Maria – najczęściej nagradzaną nowozelandzką winnicę na świecie. Aromaty owoców pestkowych, gruszek, skórek cytrusów, białych kwiatów, herbatników, biszkoptów, orzechów laskowych. W smaku wino jest pełne, o kremowej fakturze i wyraźnej kwasowości, z nutami dojrzałych owoców tropikalnych, migdałów i orzechów. Pij je solo lub w towarzystwie tłustszych ryb, owoców morza czy drobiu.
Il Grigio Chianti Classico Riserva. Wino wyprodukowane jedynie z najlepszych gron Sangiovese zebranych z winnic Chianti Classico od znakomitego producenta San Felice. Wino dojrzewa 24 miesiące w beczce z dębu slawońskiego, a następnie rok w butelce. Złożone aromaty z dominacją leśnych owoców jagodowych, malin, wiśni, fiołków, drewna dębowego, tytoniu i skóry. Znakomite Chianti Classico Riserva, które jest wysoko oceniane zarówno przez ekspertów (Wine Enthusiast, James Suckling, Wine Spectator, Robert Parker, Wine Advocate, Decanter) jak i konsumentów (Vivino).
Domaines Schlumberger Gewurztraminer. Znakomity przykład alzackiego Gewürztraminera, który był wielokrotnie nagradzany przez ekspertów (Wine Spectator, New Zealand Award, Geault&Millau Guide, Bettane&Desseauve Guide). Dojrzewał na osadzie od 6 do 8 miesięcy. Nos o ożywionych aromatach róży, liczi, piżma, kwiatów pomarańczy i orientalnych przypraw. Złożony, wyrafinowany. Dobry wybór dla miłośników win o bogatej strukturze i subtelnych nutach smakowych. Sprawdzi się idealnie w towarzystwie aromatycznych dań kuchni azjatyckiej.
Jean-Marc Brocard Chablis. Chablis – jedno z najsłynniejszych i najlepszych białych win świata. Chablis od Jean-Marc Brocard udowadnia, że ta opinia jest zasadna i nie jest przesadzona. Wino gwarantujące niezapomniane doznania smakowe, odzwierciedlające terroir (siedlisko/podłoże) typowe w regionie i oddające jego mineralność. Wino świeże, o wysokiej kwasowości, a jednocześnie eteryczne i przenikliwe. Aromaty owoców cytrusowych, limonki, zielonego jabłka, gruszki, melona, wyjątkowej mineralności. Znakomite do owoców morza (ostryg!), ryb, kozich serów, warzyw, chudych mięs w sosach kremowych.
Chateau Le Loup. Château Le Loup, położone jest na granicy apelacji Montagne, na północnych zboczach Saint-Emilion. Niezwykły blend złożony z 50% z Merlota i w 50% z Cabernet Sauvignon oddający charakter „prawdziwego Saint-Emilion”. Przepełnione owocowością, eleganckimi taninami, dobrze skoncentrowane. Świetne do wszelkiego rodzaju czerwonych mięs (zwłaszcza jagnięciny) jak również do desek serów. Wysoko oceniane, nada się na prezent, randkę, kolację z przyjaciółmi.
Valpolicella Tenuta Santa Maria. Valpolicella Classico Superiore od znakomitego producenta Tenuta San Maria. Blend rodzimych szczepów Veronese Corvina, Corvinone i Rondinella, z winnic w historycznej posiadłości Arbizzano di Negrar w Weronie. Winogrona są zbierane ręcznie. Wino dojrzewa przez 14 miesięcy w dębowej beczce. Aromaty jagód, wiśni, lukrecji z pięknym akcentem cynamonu i pieprzu. Wielokrotnie nagradzane w prestiżowych międzynarodowych konkursach (James Suckling, Vinous, Decanter, StarWines, Wine Advocate, Berliner Wein Trophy). Podawaj z klasycznymi daniami kuchni włoskiej takimi jak lasagne, makarony na bazie pomidorów, pizze mięsne, Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta czy kurczak z parmezanem – najlepiej w towarzystwie rodziny i przyjaciół.
Gruner Veltliner Weinzierlberg. Elegancki, świeży Grüner Veltliner pochodzący z austriackiego regionu Kremstal. Aromaty niedojrzałego banana, cytryny, jabłka, limonki, miodu, białego pieprzu. Niezwykle mineralne. Subtelne, delikatne wino o trwałym finiszu. Możesz pić je jako aperitif lub podawać z warzywami (szparagi, karczochy, kalafior), wędzonych lub surowych ryb (wędzony łosoś, sushi), świeżych serów (mozzarella, ser kozi), dań na bazie ziół (koperku, estragonu, mięty, pietruszki), pikantnych dań kuchni Azji Południowo-Wschodniej, daniami smażonymi (sznycek, fish & chips).
Livio Felluga Sharis Chardonnay Ribolla Gialla. Wyjątkowe wino pochodzące z włoskiego regionu Friuli od znakomitego producenta Livio Felluga. Wyprodukowane ze szczepów Chardonnay w połączeniu z endemicznym szczepem Ribolla Gialla. Bardzo zrównoważone, o aromatach dojrzałych owoców, cytrusów, pestkowców, kopru włoskiego, przypraw, wanilii, orzechów. Doskonały partner do dań kuchni wegetariańskiej, białego mięsa, ryb, owoców morza. Nietypowa etykieta przedstawia starożytna mapę friulskich wzgórz.
Beaujolais Villages Louis Jadot. Delikatny Beaujolais Villages Combe aux Jacques od Louis Jadot o jasnoczerwonej barwie wyprodukowany z gron Gamay. Po ręcznym zbiorze gron następuje fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, następonie wino leżakuje na osadzie przez kilka miesięcy. Aromaty czarnych porzeczek, fiołków, morwy, róż i jeżyn, jałowca, śródziemnomorskie zioła i ściółki leśnej. Wyjątkowo świeże i żywe, o wysokiej kwasowości i długimi finiszu. Pij lekko schłodzone, aby zachować delikatną owocową świeżość. Doskonałe do picia samo, jak również jako dodatek do omletów z łososiem i koprem włoskim, dań azjatyckich z woka z rybą czy mięsnego gulaszu.