Primitivo La Casada. Wino wyprodukowane ze szczepu Primitivo – posiadające wszystkie typowe dla tego szczepu cechy. W kolorze rubinowym z fioletowymi refleksami. Aromatyczne wino o zapachu konfitur, zwłaszcza wyczuwalne aromaty wiśni i śliwki. Niezbyt wysoka kwasowość. Dobry kompan do spaghetti, lasagne czy pizzy.
Terre Di Mario Vino Rosso. Dobre włoskie wino czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Świeże wino o aromatach jeżyny, wiśni, śliwki i dębu. Rekomendowane do antipasti, czerwonych mięs, makaronów, lasagne czy pizzy. Sprawdzi się idealnie również jako wino na imprezę czy wesele.
Feudo Arancio Nero D’Avola. Wspaniała czerwona Sycylia, w której się zakochasz. Wino będące synonimem dobrej relacji jakość-cena. Wino wyprodukowane ze szczepu Nero d’Avola dojrzewające przez 6 miesięcy w beczce. W nosie aromaty odzwierciedlające sycylijski słoneczny klimat – dojrzałe czarne porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, jagody uzupełnione delikatnymi nutami dębu, wanilii, czekolady. Wino, które rekomendujemy mieć zawsze w zanadrzu w domowych zasobach, bowiem jest przyjemne, niezobowiązujące, zrównoważone i niezwykle uniwersalne. Piękna etykieta z motywem arabeski jest tylko dodatkowym argumentem, aby podarować je bliskiej osobie na prezent.
Domo Passiamo Primitivo. Wino w limitowanej edycji ze szczepu Primitivo. Poddane w procesie produkcji specjalnej fermentacji poprzez dodanie później zbieranych podsuszonych gron co sprawia, że wino ma bardziej intensywny kolor, bogatszą paletę aromatów i wyraźnie zaznaczoną słodycz. W nosie wyraźny zapach jeżyny, suszonej śliwki, wiśni, czereśni, ciemnej czekolady. Równowaga pomiędzy łagodnymi taninami, kwasowością a przyjemną słodyczą z podsuszanych winogron. Czerwone wino nada się idealnie na kolację ze znajomymi w połączeniu z wołowiną, dziczyzną, wieprzowiną, twardymi serami czy makaronami.
Terre Di Mario Montepulciano D’Abruzzo. Włoski klasyk z regionu Abruzji (Montepulciano). Wino o wyrazistym kolorze i niewysokiej kwasowości. Aromaty czerwonych owoców z dominująca wiśnią i śliwką. Warto dopełniać nim wszystkie dania bazujące na makaronach. Montepulciano jest także idealnym dopełnieniem prawdziwej włoskiej pizzy. Pij to Montepulciano także do burgerów wołowych bądź burgerów z czerwonej fasoli.
La Calla Appassimento Rosso to czerwone, skoncentrowane, wytrawne wino włoskie wyprodukowane z odmian Negroamaro, Merlot, Primitivo. Odpowiednio późne zbiory winogron nadają charakterystyczne nuty dojrzałych i suszonych owoców, zwłaszcza takich jak śliwki i rodzynki. Dodatkowo lekkie starzenie wina w dębowych beczkach uzupełnia nos o przyjemne nuty czekolady i przypraw, które czynią to wino harmonijnym i zrównoważonym, przyjemnym i dojrzałym.
Castel Firmian Nerofino Rosso. Bardzo przyjemny blend szczepów Teroldego i Lagrein pochodzący z północnych Włoch. Wino dojrzewało 12 miesięcy w dębowej beczce. Żywy bukiet o aromatach porzeczki, jeżyny i jagód w połączeniu z nutami kakao i czerwonej marmolady. Bardzo zrównoważone, pełne, niezwykle przyjemne. Idealne do podania podczas luźnych spotkań z przyjaciółmi lub do kolacji we dwoje, w towarzystwie dań kuchni włoskiej. Saluti!
Castel Firmian Teroldego Rotaliano Riserva. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Wino wyprodukowane w całości z endemicznego szczepu winorośli Teroldego Rotaliano. Nos bogaty w aromaty owoców leśnych, jeżyn, malin. Wspaniałe do mięs, lasagne, spaghetti bolognese, makaronów z pesto, pizzy. Idealna propozycja dla tych, którym znudziły się już międzynarodowe, popularne szczepy i szuka czegoś „nieodkrytego” na rynku win.
Mottura Negroamaro Del Salento. Wino pochodzące z włoskiego regionu Apulia („obcasik” na rzucie mapy Włoch). Region znany głównie z produkcji Pirmitivo, ale warto wiedzieć, że Primitivo nie ma monopolu na produkcje wina w tym regionie. Poznaj brata tego szczepu – wspaniałe Negroamaro. Grono o podobnej do Primitivo charakterystyce, ale posiadające trochę niższą kwasowość. Wino dojrzewające przez 6 mięsięcy w beczce z dębu francuskiego. Wyraźne aromaty dojrzałych owoców (rozgotowana konfitura), dymu tytoniowego, czekolady, wanilii, orzechów laskowych. Ciesz się tym winem w towarzystwie dań kuchni włoskiej – lasagne, risotto, wszelkich makaronów, serów czy pizzy.
Chianti Pattini. Włoskie klasyczne Chianti wytwarzane z gron Sangiovese z dodatkiem Canaiolo. Wspaniały aromat wiśni, czarnej porzeczki z delikatną nutą przypraw. Doskonale sprawdzi się jako towarzysz różnorodnych dań kuchni włoskiej – antipasti, makaronów, risotto, pizzy, caponaty, arancini, bruschetty czy serów. Pij je podczas wieczornych spotkań z rodziną lub przyjaciółmi.
Chianti Classico San Felice. Klasyczne włoskie wino ze słynnej apelacji Chainti położonej w cudownej Toskanii. Wino dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z debu slawońskiego. Aromaty wiśni, maliny, fiołków, beczki, wanilii z delikatnym tchnieniem skóry i aromatów ziemistych. Subtelne taniny i żywa kwasowość. Podawaj do przekąsek, czerwonych mięs i tradycyjnych dań kuchni włoskiej.
Anterra Nero D’Avola. Dobre sycylijskie wino na co dzień wyprodukowane ze szczepu Nero d’Avola. Aromaty czarnej porzeczki, wiśni, konfitur. Świetna relacja jakość-cena. Ciesz się nim podczas romantycznego wieczoru lub podczas niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi w towarzystwie różnorakich przekąsek. Bardzo dobra propozycja do grilla. Zakrętka dodatkowo ułatwi konsumpcję na wszelkiego rodzaju plenerowych spotkaniach latem.
Anterra Pinot Noir. Dobre włoskie Pinot Noir – młode lekkie wino na co dzień. Zachwyć się aromatami truskawek, malin, wiśni i śliwek z delikatnym akcentem białego pieprzu i goździków. Ciesz się nim podczas romantycznego wieczoru lub podczas niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi w towarzystwie różnorakich przekąsek. Zakrętka dodatkowo ułatwi konsumpcję na wszelkiego rodzaju plenerowych spotkaniach latem.
Castel Firmian Cabernet Sauvignon. Dobre cabernet Sauvignon czyli charakteryzujące się świetną relacją jakość-cena. Wino pochodzące z północnych Włoch, regionu położonego u stóp Dolomitów – Trentino, który kojarzony jest głównie z zimowymi wyjazdami na narty. Warto wiedzieć, że Dolomity to nie tylko tysiące kilometrów imponujących tras narciarskich, ale również tysiące imponującyh win. Wino dojrzewałó 6-10 miesięcy w dębowej beczce. Bardzo dobrze zrównoważony, klasyczny przykład Cabernet Sauvignon o typowych aromatach szczepu: czarnej porzeczki, jagód, czarnej wiśni, przypraw. Wino nada się do desek serów (brie, Camembert, Gorgonzola), dań mięsnych, wegetariańskich burgerów, grzybowego risotto, grillowanych warzyw lub deserowej czekolady. Zaplanuj kolację, zaproś przyjaciół i ciesz się życiem z tym Cab Sauv!
Feudo Arancio Rosso Riserva. Absolutny bestseller. Wino pochodzące z Sycylii, z gron Nero d’Avola pochodzących z dwóch różnych regionów (Ragusa, Agigento). 30% wina dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej, a 70% we francuskim dębie przez 8-10 miesięcy. Bukiet niezwykle bogaty o aromatach jeżyn, wiśni, dymu tytoniowego, wanilii. Eleganckie, przyjemne wyważone. Z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słynnego Primitivo. Gdy spróbujesz tego wina to z bardzo dużym prawdopodobieństwem zostanie ono Twoim ulubionym wyborem na wiele okazji. A piękna etykieta z motywem arabeski dodatkowo sprawia, że jest to dobry kandydat na elegancki prezent.
Barolo Batasiolo. O Barolo mówi się, że jest „królem win i winem królów” – jedno z najszlachetniejszych tradycyjnych, czerwonych win włoskich z regionu Piemont, gdzie niegdyś rezydowali monarchowie Królestwa Włoch. Wino Barolo nie jest wytwarzane ze szczepu o tej samej nazwie w, produkuje się je ze szczepu Nebbiolo. Barolo od producenta Batasiolo dojrzewało przez 24 miesiące w beczkach z dębu slawońskiego i dodatkowo przez 4 miesiące w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Wino niezwykle eteryczne, intensywne, o aromatach suszonych owoców oraz przypraw. Pełne ciała, surowe, ale równocześnie bardzo aksamitne. Zalecana dekantacja. Wino do medytacji, celebracji, cieszenia się życiem. Idealne wino na prezent, który z pewnością zostanie doceniony.
Il Grigio Chianti Classico Riserva. Wino wyprodukowane jedynie z najlepszych gron Sangiovese zebranych z winnic Chianti Classico od znakomitego producenta San Felice. Wino dojrzewa 24 miesiące w beczce z dębu slawońskiego, a następnie rok w butelce. Złożone aromaty z dominacją leśnych owoców jagodowych, malin, wiśni, fiołków, drewna dębowego, tytoniu i skóry. Znakomite Chianti Classico Riserva, które jest wysoko oceniane zarówno przez ekspertów (Wine Enthusiast, James Suckling, Wine Spectator, Robert Parker, Wine Advocate, Decanter) jak i konsumentów (Vivino).
Amarone Della Valpolicella Falceri. Amarone to obok Barolo i Brunello jedno z najbardziej prestiżowych włoskich win (wino należące do „wielkiej włoskiej trójcy”). Wino to pochodzi z regionu Veneto, apelacji Amarone della Valpolicella DOCG. Blend szczepów Corvina Rondinella i Corvinone, który poddawany jest procesowi zwanemu apassimento. Polega on na podsuszaniu zebranych winogron w celu koncentracji cukrów i smaków. Wino bardzo złożone i skoncentrowane. Aromaty słodkich konfitur, fig, czekolady i blasamico i skóry. Znakomity balans między słodyczą, a ciężką taninową strukturą. Wino podawaj do ciężkich dań takich jak gulasz, wołowina, dziczyzna, jagnięcina, twardych serów lub jako digestif.
Casa Lunardi Merlot. Włoskie niezobowiązujące Merlot pochodzące z regionu Veneto. Aromaty wiśni, czereśni, fiołków, ciemnej czekolady i dębu. Umiarkowana kwasowość. Podawaj do makaronów, pizzy, lasagne, talerza przekąsek. W smaku pełne z dobrze zrównoważoną kwasowością. Wino sprawdzi się podczas wieczornych kolacji i spotkań ze znajomymi.
Feudo Arancio Syrah. Wspaniała czerwona Sycylia, w której się zakochasz. Wino będące synonimem dobrej relacji jakość-cena. Wino wyprodukowane ze szczepu Syrah dojrzewające przez 6 miesięcy w beczce. W nosie aromaty odzwierciedlające sycylijski słoneczny klimat – dojrzałe owoce leśne, jagody, tymianek, czarny pieprz uzupełnione delikatną nutą dębu i czekolady. Wino, które rekomendujemy mieć zawsze w zanadrzu w domowych zasobach, bowiem jest przyjemne, niezobowiązujące, zrównoważone i niezwykle uniwersalne. Piękna etykieta z motywem arabeski jest tylko dodatkowym argumentem, aby podarować je bliskiej osobie na prezent.
Le Difese Tenuta San Guido. Jedno z najlepszych win włoskich. Wino z prestiżowej winnicy Tenuta San Guido (producent słynnej Sassicai). Blend Cabernet Sauvignon z Sangiovese dojrzewający 12 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie. Wyraziste aromaty jeżyn, jagód, wiśni, malin uzupełnione aromatami pochodzącymi z beczki takimi jak palone drewno, tytoń, cedr. Ma potencjał do leżakowania. Będzie idealnym pomysłem na prezent, na wyjątkową randkę czy eleganckie spotkanie biznesowe.
Barbera D’Alba Batasiolo. Wino pochodzące z regionu Piemont, winorośli uprawianych na wzgórzach miasta Alba ze szczepu Barbera. Intensywny aromat czarnych i czerwonych owoców, z dominująca wiśnią oraz delikatnym aromatem przypraw. Wysoka kwasowość i świeżość. Podawać z daniami kuchni włoskiej (makarony, risotto, duszone i grillowane potrawki bądź mięsa). Barbera uwielbia się z czosnkiem, pomidorami i oliwkami.
Amarone Della Valpolicella Tenuta Santa Maria. Wino klasy premium. Amarone della Valpolicella Classico Riserva od znakomitego domu winiarskiego Tenuta Santa Maria. Blend szczepów winogron Corvina, Rondinella i Corvinone. Winogrona są zbierane ręcznie i dokładnie selekcjonowane, a następnie poddane metodzie apassimento czyli specjalnemu suszeniu na matach bambusowych aby uzyskać większa koncentrację smaków i aromatów. Wino dojrzewa przez 5 lat w dębowych beczkach. Eleganckie, złożone aromaty wiśni, śliwki, cynamonu, pieprzu i płatków róży. Zdobywca bardzo wielu prestiżowych nagród (Vinous – Antonio Galloni,95 pkt. IWSC 2021, 94 pkt. Falstaff – Amarone Trophy, 95 pkt. James Suckling, 93 pkt. Wine Advocate – R. Parker, 90 pkt. IWC 2021, Asia Grand Gold Asia Wine Trophy 2021, Gold Medal – Mundus Vini 2022, Gold Medal – The WineHunter Award 2021, Gold Medal – Berliner Wein Trophy 2021). Wino bardzo wysoko oceniane również przez konsumentów (ocean 4.4 na Vivino). Wino zapadające w pamięć. Wino wegańskie.
Ocra Bolgheri Strozzi. Ocra oznacza „krew ziemi” i wspaniale określa charakter tego wina. Złożone, ciężkie wino pochodzące z prestiżowej, toskańskiej apelacji Bolgheri słynącej z wyjątkowego mikroklimatu. Blend Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot dojrzewający przez 12 miesięcy w dębowej beczce. Zachwyci Cię aromatami jeżyn, borówek, skóry. Pij je do kolacji, gdzie podasz czerwone mięso, cięższe dania kuchnio wegetariańskiej lub twarde sery. Znakomita propozycja na elegancki prezent dla konesera win.