wino na grilla
inne okazje, które mogą ciĘ zainteresować
Wino na grilla. Grillowanie to nasz „sport narodowy”. Polacy kochają grillować i zaczynają biesiadować na zewnątrz grillując niemal wszystko, gdy tylko zaczyna się robić ciepło. Najczęściej oczywiście jest to kiełbasa, kaszanka i karkówka. Od jakiegoś czasu jednak coraz częściej na grilla trafiają warzywa, sery, ryby i owoce morza. Jak dobrać wino na grilla? Jako aperitif dobrym wyborem będą lekkie, łagodne wina białe, które można zaserwować wszystkim w czasie oczekiwania na dania z grilla jak np. nowoświatowe Sauvignon Blanc czy portugalskie Vinho Verde. Do niezbyt ciężkich dań z grilla takich jak warzywa, drób czy owoce morza świetnym rozwiązaniem będzie wino różowe. Natomiast do dań z czerwonego mięsa nadadzą się wina z przyzwoitą ilością taniny i ciała jak hiszpańskie wina z Rioja, Robera del Duero, francuskie Bordeaux czy argentyński Malbec. Jeżeli urządzamy grilla w bardziej plenerowej opcji dobrze sprawdzą się jako wino na grilla tzw. „bag in box” czy też butelki o niestandardowej wielkości np. 1,5l Trebbiano La Casada. Takie rozwiązania pozwolą na tzw. „samoobsługę” i pozwolą nam się skupić na relaksie i grillowaniu potraw zamiast ciągłego szukania korkociągu.