Marques de Murrieta: 10 rzeczy, które każdy miłośnik wina powinien wiedzieć o tej winnicy
Marques de Murrieta. Ta historyczna winiarnia Rioja i największa posiadłość w regionie Rioja ma epicką historię. Poniżej znajdziesz zebrane przez nas najważniejsze fakty, z którymi powinieneś kojarzyć tą legendarną winnicą. Jedno jest pewne – od początku jej istnienia można ją utożsamić z następującą frazą – niestrudzone poszukiwanie doskonałości.
1. Początki winnicy
Luciano de Murrieta, który miał nadać swoje imię (a następnie uzyskać arystokratyczny tytuł) jednej z najsłynniejszych i historycznych winnic Rioja, urodził się w 1822 roku w ówczesnej rozpadającej się hiszpańskiej kolonii w Peru. W wieku dwóch lat, po zdecydowanym zwycięstwie sił niepodległościowych Simona Bolívara, jego rodzina wyjechała do Londynu. Jedną z kluczowych postaci w życiu Murriety – a pośrednio także w historii Rioja – był generał i polityk Baldomero Espartero. Murrieta zaciągnął się do armii w wieku 16 lat i walczył pod dowództwem Espartero w pierwszej wojnie karlistowskiej (1833-39), zostając jego adiutantem. Generał następnie rządził Hiszpanią jako regent od 1840 do 1843 roku, ale kiedy został obalony, on i jego asystent uciekli do Londynu. To właśnie podczas ponownego znalezienia się w Londynie Murrieta wpadł na pomysł wejścia w biznes winiarski. Karierę wojskową kontynuował do 1860 roku, jednak już bezpośrednio po swoim powrocie do Hiszpanii w 1848 roku coraz bardziej interesował się produkcją wina. Murrieta wielokrotnie odwiedzał Bordeaux, aby uczyć się nowego rzemiosła. Ale gdzie miał je praktykować? Po raz kolejny z pomocą przyszedł mu Espartero – teraz noszący tytuł księcia Zwycięstwa. Po ślubie z bogatą dziedziczką przeprowadził się do Logroño i użyczył Murriecie winogrona oraz piwnicę. Pierwszy rocznik z 1852 roku – którego data do dziś widnieje na beczkach Marques de Murrieta – powstał w obiektach książęcych.
2. Własna winnica
Murrieta od początku był bardzo innowacyjny w swojej branży. W Bordeaux dostrzegł znaczenie starzenia najlepszych czerwonych win w dębowych beczkach i był pierwszą osobą, która zastosowała ten proces w hiszpańskiej Rioja, podczas gdy większość lokalnych win w ówczesnych czasach była produkowana i sprzedawana w roku swojej produkcji. Murrieta był także pionierem eksportu poza Europę. Jego pierwsza zagraniczna wysyłka z 1852 roku została równo podzielona między Kubę i Meksyk, chociaż beczki przeznaczone na rynek meksykański nigdy nie dotarły i zniknęły podczas sztormu u wybrzeży portu Veracruz. Pomimo wielu niepowodzeń zmiana kariery Murriety z wojskowej na winiarską była coraz bardziej udana. W 1860 roku Murrieta był już gotowy porzucić służbę wojskową i zostać pełnoetatowym winiarzem. W 1872 roku Murrieta nabył posiadłość Ygay na wschód od Logroño i przeniósł tam swoją działalność. W tym samym roku król Amadeo I nadał mu imię Marques de Murrieta, a w wieku 50 lat stał się on również częścią ziemiaństwa. W Ygay produkował oliwę z oliwek, miód i winogrona, ciesząc się znacznym i ciągłym uznaniem ze względu na swoje wina.
3. Związek winnicy z regionem Galicja
Marquesowie zmarli bez bezpośrednich potomków w 1911 roku, pozostawiając majątek drugiemu siostrzeńcowi, José Manuelowi Olivaresowi Bruguerze. Marques de Murrieta pozostawał w rękach tej samej (ale dalszej) rodziny aż do 1983 roku. Wina nadal cieszyły się dużym szacunkiem, ale po II wojnie światowej Murrieta podupadła w dużym stopniu z powodu braku inwestycji. Losy winnicy zaczęły się poprawiać w 1983 roku, kiedy posiadłość kupił dynamiczny, przedsiębiorca Vicente Cebrián-Sagarriga, znany również jako hrabia Creixell. Hrabia był właścicielem winnicy w Galicji – Pazo Barrantes w Rías Baixas – i chciał rozszerzyć swoje zainteresowania. Zaniedbana, ale historyczna Murrieta była idealnym wyborem. Cebrián-Sagarriaga, podjął się przywrócenia blasku Murriecie, modernizacji piwnic, odnowienia beczek i sprzętu, a co najważniejsze, zasadzenia nowych winnic, aby winnica była samowystarczalna pod względem winogron. Don Vicente zmarł w 1996 r. w wieku 48 lat, ale jego następcami zostali jego równie oddani, wizjonerscy synowie, Vicente Dalmau Cebrián-Sagarriga i Suárez-Llanos, którzy z kolei pomogli przywrócić Murrietę na czoło producentów Rioja.
4. Wszystkie winogrona z własnej posiadłości
Dziś Murrieta jest największą pojedynczą posiadłością w regionie Rioja. Nadal stosunkowo rzadko zdarza się, aby czołowy producent z Rioja, zwłaszcza tej określonej wielkości, uprawiał samodzielnie wszystkie winogrona, ale obecny właściciel Vicente Cebría uważa, że daje to Murriecie dodatkową kontrolę nad jakością swoich win. Posiadłość o powierzchni 300 hektarów (750 akrów) jest podzielona na 28 oddzielnych działek o wysokości od 400 do 485 metrów i podzielona na dwie nierówne części (100 ha i 200 ha) przy drodze Logroño do Saragossy. Uprawiane odmiany to głównie Tempranillo, z mniejszą ilością Garnacha, Viura, Mazuelo, Graciano i Cabernet Sauvignon. Niektóre winorośle pochodzą z 1950 r., chociaż większość winorośli została przesadzona i pochodzi z 1983 r.
5. Klasyczna Rioja w najlepszym wydaniu
Producent obecnie słynie z produkcji najwyższej jakości Rioja w klasycznym stylu.
Marques De Murrieta Finca Ygay Tinto Reserva to wino o wielkiej mocy, złożone, eleganckie, o niezwykle trwałym finiszu. Aromaty dojrzałych ciemnych owoców takich jak jagody, czarna porzeczka, wiśnia, śliwka, jak również czekolady, balsamico, tytoniu, dębu, skóry, ściółki leśnej. Idealne z jagnięciną, wołowiną, grillowanym warzywami, daniami na bazie grzybów i starzonymi serami. Świetny wybór na prezent lub na elegancką kolację – jest to synonim dobrej jakości, który doceni każdy.
Marques De Murrieta Gran Reserva to wino długo dojrzewające bo aż przez 25 miesięcy w barrique z amerykańskiego dębu, a następnie kolejne 36 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Murrieta Gran Reserva jest produkowana tylko w najlepszych latach i jest mieszanką 80% Tempranillo, 9% Mazuelo, 8% Garnacha, 3% Graciano. Murrieta Gran Reserva Limited Edition ma jaskrawoczerwony kolor z rozwiniętymi niuansami. W nosie zaskakująco czerwone i czarne owoce, ale po odrobinie tlenu w bukiecie pojawiają się również nuty przypraw, skóry i drewna cedrowego.Idealne do czerwonych mięs, twardych serów, intensywnych makaronów.
6. Biała Rioja
Być może było to historyczne powiązanie z Albariño w Rías Baixas, pochodzące z posiadłości należącej do rodziny od 1511 roku, ale Cebrián-Sagarrigas szczególnie upodobali sobie białe wina. W galicyjskiej winnicy oprócz prostego Pazo Barrantes producent wytwarza również Albariño ze starej winorośli fermentowanej w beczkach o nazwie La Comtesse, które zostało wyprodukowane po raz pierwszy w 2009 roku.
W regionie Rioja Murrieta produkuje dwa białe wina. Pierwsze z białych win to Capellanía – wino najwyższej klasy. Jest to wspaniały przykład złożonej, strukturalnej białej Rioja. Wino wyprodukowane z gron Viura zebranych z 60-letnich krzewów o niskiej wydajności. Wino niezwykle złożone o aromatach dojrzałych gruszek, jabłek, brzoskwini, cytrusów oraz wanilii, tostów, migdałów, toffi i masła. Będzie odpowiednim partnerem do tłustszych ryb, risotto, chudego mięsa w kremowym sosie, grillowanego foie gras. Wybitne białe wino do wypicia przy eleganckiej kolacji czy spotkaniu z partnerem biznesowym.
Pierwsze z białych win to Capellanía – wino najwyższej klasy. Jest to wspaniały przykład złożonej, strukturalnej białej Rioja. Wino wyprodukowane z gron Viura zebranych z 60-letnich krzewów o niskiej wydajności. Wino niezwykle złożone o aromatach dojrzałych gruszek, jabłek, brzoskwini, cytrusów oraz wanilii, tostów, migdałów, toffi i masła. Będzie odpowiednim partnerem do tłustszych ryb, risotto, chudego mięsa w kremowym sosie, grillowanego foie gras. Wybitne białe wino do wypicia przy eleganckiej kolacji czy spotkaniu z partnerem biznesowym.
Drugim białym winem produkowanym w tej winnicy jest Castillo Ygay Blanco, którego ostatni rocznik to 1986 (tak, 1986!). Obok Tondonii Lópeza de Heredii jest to jedno z dwóch wielkich tradycyjnych białych win z Rioja.
To niesamowite wino dojrzewało przez prawie 30 lat w używanych beczkach przed wypuszczeniem na rynek i ma przed sobą długą żywotność, zachowując jednocześnie świeżość. Wyprodukowano go jedynie 8125 butelek. Nie bez powodu Robert Parker – pionier w ocenach wina, uznawany za najbardziej opiniotwórczego w branży – przyznał temu winu 100/100 punktów. Zdaniem innego bardzo wpływowego krytyka Wine Advocate Luisa Gutiérreza wino tak doskonałe zdarza się na rynku rzadziej niż raz na dekadę. Blend szczepów Viura (97%) i Malvasia (3%). Aromaty dojrzałych jabłek, cytrusów, anansów, kwiatów, orzechów, miodu. Bardzo kremowe, złożone. Świetnie zachowana kwasowość. Naprawdę coś wyjątkowego, jedynego w swoim rodzaju. Na próżno szukać na rynku odpowiednika, bo go nie znajdziemy.
7. Dalmau wchodzi do gry
Co ciekawe, choć winnica Murrieta jest tak klasycznie kojarzona, nie skupia się ona wyłącznie na tradycji. Od 1994 roku tworzy wino „wysokiej ekspresji” o nazwie Dalmau.
Jest to mieszanka głównie Tempranillo z Cabernet Sauvignon i Graciano, pochodząca z jednej konkretnej parceli winorośli zwanej „Canajas”. Fermentowana i dojrzewająca we francuskim dębie, z winogron zebranych później niż inne czerwone winogrona z Bodegi, aby uzyskać wyższą zawartość alkoholu. Bardzo nowoczesna w stylu Rioja zamknięta w ciężkiej butelce. Nawiasem mówiąc, Cabernet Sauvignon jest tutaj stosunkowo tradycyjny, ponieważ został zasadzony 56 lat temu. To coś w rodzaju Saint-Estèphe z Rioja – gęste, dębowe, pełne smaku i tanin czerwone wino, które potrzebuje czasu, aby pokazać się z najlepszej strony. Pewne jest, że jakość jest tak dobra, jak nigdy dotąd, a prawdopodobnie nawet lepsza. Jeżeli chodzi o aromaty, jakie znajdziemy w tym winie to dominują ciemne owoce, czekolada, wanilia, ocet balsamiczny, przyprawy, lawenda, tost. Pij je w towarzystwie jagnięciny, wołowiny, dziczyzny, trufli, dań z dodatkiem ciemnej czekolady. Zalecamy dekantację 20 minut przed podaniem. Wielkie wino na wielkie okazje. Idealne na prestiżowy prezent.
8. Pierwiastek kobiecy
María Vargas jest jedną z najbardziej znanych twarzy wśród wine makerów w Rioja i w dużym stopniu uczestniczy w transformacji Murriety. Dołączyła do winnicy jako asystentka winiarza w 1995 r., a najwyższe stanowisko objęła w 2000 r. Vargas genialnie blenduje szczepy, jest bardzo wrażliwą winemakerką, biegłą w łączeniu winogron pochodzących z różnych parceli winnic Murrieta o powierzchni 300 hektarów.
9. Castillo Ygay – najlepsze wino świata
Flagowym produktem winnicy jest Castillo Ygay Gran Reserva Especial, mieszanka Tempranillo pochodząca z trzech działek zasadzonych w latach 60. XX wieku: Plana Sur, Plana Norte i La Plana. Degustacja starych roczników Murriety to jedna z największych przyjemności winiarskiego świata – wszystkie Rioja z lat 1985, 1968 i 1959, 2005 to legendarne wina – ale to wino z rocznika 2010 zostało uznane wg. Wine Spectator w 2022 roku za najlepsze wino świata.
Castillo Ygay Red Gran Reserva Especial. Rocznik 2010 został uznany za najlepsze wino świata wg. najbardziej opiniotwórczego amerykańskiego magazynu i poświęconemu wino Wine Spectator w roku 2022. Gran Reserva Especial produkowana tylko w najlepszych latach z pojedynczej winnicy „La Plana” w winnicy Finca Ygay położonej w Rioja. Wino dojrzewające przez 24 miesiące w dębowej beczce. Wino wielkie, o mocnej barwie i masywnej strukturze, cudownie złożone, o niezwykłej trwałości. Aromaty czarnej porzeczki, jagody, lukrecji, tytoniu, kawy, grzybów, ściółki leśnej, skóry, orzechów uzupełnione mineralnymi nutami. Zalecamy dekantować około 30 minut przed serwowaniem. Wino gwarantujące niezapomniane doświadczenie, wino które się pamięta na całe życie.
Murrieta zawsze szczyciła się zdolnością do produkcji win dojrzałych. W ciągu ostatnich dwóch dekad flagowy produkt Castillo Ygagy Gran Reserva Especial był przedmiotem sprzedaży w londyńskich domach aukcyjnych za bajońskie kwoty W piwnicach producenta znajdują się nawet jedna lub dwie butelki pierwszego rocznika (1852). Tak naprawdę jedynym rocznikiem, którego nie ma w piwnicach, jest rocznik 1972, który został w całości wyprzedany hurtowo. Co ciekawe, producent ma dedykowaną część w swojej ogromnej., zmodernizowanej winnicy, gdzie składuje stare roczniki Castillo Ygay jako coś na kształt funduszu przyszłych pokoleń – dbając o to, aby przyszłe pokolenia miały szanse kontynuować tradycję i poznać smak najstarszych roczników legendarnego wina.
10. Enoturystyka
A na koniec podróżniczy tip – gdybyście byli w regionie Rioja to winnica Marques de Murrieta jest totalnym MUST VISIT.
W 2021 roku winnica zakończyła renowację, inaugurując nowy obszar winiarski o powierzchni ponad 25 000 metrów kwadratowych, zachowując przy tym oryginalną XIX-wieczną architekturę. Ten nowy kompleks do produkcji i dojrzewania wina otoczony jest nowymi ogrodami o powierzchni 50 000 metrów kwadratowych. Winnica Marques de Murrieta w wyrafinowany sposób łączy w sobie dziedzictwo historyczne, szlachetne materiały i najnowsze technologie, przekształcając najstarszy budynek przemysłowy w Europie w punkt odniesienia nowoczesności i równowagi. Ze względu na swoje historyczne znaczenie dla świata wina, dziedzictwo i architekturę samego budynku, Castillo de Ygay, a co za tym idzie siedziba Marques de Murrieta, zostało w 2019 roku oficjalnie uznane za muzeum.
W swojej 170-letniej historii winiarnia Rioja otrzymała dziesiątki nagród, a ostatnio została światowym zwycięzcą nagrody Best of Wine Tourism w dziedzinie architektury i krajobrazu. Nagroda ta stanowi wyraz uznania dla ciągłych innowacji winnicy i zaangażowania jej entuzjastycznego zespołu. Jest to świadectwo ich filozofii nieustannego dążenia do doskonałości i dążenia do doskonałości.
W nadchodzących latach Marques de Murrieta planuje uzupełnić swoją ofertę turystyczną, czyniąc z niej cel podróży miłośników wina na całym świecie. Dzięki swojej bogatej historii, oszałamiającym winnicom i zaangażowaniu w jakość, ta winnica jest prawdziwym klejnotem Rioja, regionu obdarzonego geografią i klimatem sprzyjającym produkcji wina. Zespół Marques de Murrieta będzie w dalszym ciągu niestrudzenie pracować, aby utrzymać swój status zwycięzcy Best of Wine Tourism i udostępnić światu swoją wyjątkową wizję świata wina.
Na miejscu winnica organizuje wine tatingi i doświadczenia kulinarne na poziomie gwiazdkowych restauracji. Uwierzcie, że będzie to jedno z najlepszych doświadczeń dla Waszego zmysłu smaku i węchu, jakie w życiu można doświadczyć!
Gdybyście zdecydowali się odwiedzić winnicę będąc w regionie tutaj znajdziecie pomocne w organizacji wycieczki wskazówki.
PSSSSSt…
Winnica w tym roku obchodzi swoje 170 urodziny. Z tej okazji przygotowała wyjątkowy, kolekcjonerski zestaw win Marques de Murrieta Reserva przeznaczony do wertykalnej degustacji. W skład zestawu wchodzi 6 butelek wina z roczników 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 oraz 2017 zapakowane w elegancką drewnianą skrzynkę. Jest to niezwykła okazja dla koneserów wina, aby dostrzec delikatne różnice między konkretnymi rocznikami. Taka degustacja będzie z pewnością stanowić niezapomniane doświadczenie.
Spróbuj wertykalnej kolekcjonerskiej serii. Ilość mocno limitowana.