Tłusty czwartek – 5 wskazówek jak łączyć wino z pączkami
Pączki i wino? Wine not?
Tłusty czwartek. Poniżej znajdziesz 5 naszych propozycji jak parować najbardziej popularne pączki i wino.
Wszyscy są z pewnością zgodni, że pączki i kawa to mariaż doskonały, ale są również pewne połączenia potraw, które są równie dobre, ale mniej oczywiste. Odkryj nasze propozycje i zrelaksuj się wieczorem z ulubionym serialem lub książką, pączkiem i kieliszkiem wina. W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku!
1. Glazurowany pączek (bez nadzienia) i Chardonnay
Klasyczny glazurowany pączek stanowi doskonały dodatek do kieliszka delikatnie dębowego, nowoświatowego Chardonnay. Lekkie i puszyste dobrze skomponują się z lekko dębowym Chardonnay – i to nie tylko dlatego, że oba produkty są „proste”. Bogactwo Chardonnay odpowiada bogactwu tych pączków, a nuty owoców tropikalnych przeniosą to połączenie na wyższy poziom. Koniecznie spróbuj naszego Carmen Inisgne Chardonnay z klasyczną „oponką”:
2. Pączek z konfiturą (najlepiej różaną) i półsłodkie Rosé
To bardzo eleganckie połączenie pączka z konfiturą różaną i wina różowego. Owocowy, delikatny smak wina różowego fantastycznie skomponuje się z pączkami nadziewanymi konfiturą (najczęściej różaną). Spróbuj klasycznego, polskiego pączka w zestawieniu z naszym półsłodkim, niemieckim winem różowym. Z pewnością nie pożałujesz!
3. Pączek z nadzieniem budyniowym i Prosecco
Musująca słodycz ukryta w Prosecco doskonale skomponuje się z bogactwem nadzienia budyniowego. Pozwól bąbelkom wydobyć to, co najlepsze z najbardziej kremowego pączka ze wszystkich! Najlepiej, jeśli wybierzesz Prosecco z wyraźną słodyczą typu Extra Dry jak nasze:
4. Pączki z nadzieniem czekoladowym i Primitivo
Primitivo spełnia wszystkie wymagania do bycia odpowiednim partnerem czekolady: owocowe, treściwe i zawierające wystarczającą ilość cukru, aby zachować słodycz czekoladowego pączka (dodatkowa zawartość alkoholu też nie zaszkodzi). Jeśli jesteś fanem czekolady spróbuj pączka w połączeniu z naszym Primitivo La Casada:
5. Pączki z nadzieniem pistacjowym na tłusty czwartek
Nadzienie pistacjowe ma orzechowy smak, trochę podobny do migdałów, ponieważ wiele tych samych składników smakowych znajduje się w obu rodzajach orzechów. Dlatego nadzienie pistacjowe nie jest tak słodkie jak niektóre inne smaki, więc proponujemy je połączyć z trochę wytrawniejszym winem musującym jak np. nasza hiszpańska Cava: