Louis Jadot – krótki przewodnik po Burgundii
Chcesz się czuć bardziej pewnie kupując wina burgundzkie? Ten prosty przewodnik pozwoli Ci poznać najważniejsze fakty na temat pięciu głównych podregionów Burgundii. Dowiedz się, które regiony są lepsze dla Chardonnay oraz Pinot Noir – najważniejszych szczepów uprawianych w regionie na przykładzie największego négociant z regionu czyli Louis Jadot.
Francuski region winiarski Burgundia (znany również jako „Bourgogne”) może nie jest wielki, za to wielki jest jego wpływ na świat wina. Złożoność Burgundii może onieśmielić nawet doświadczonego profesjonalistę winiarskiego, ale nie obawiaj się – region musi być aż tak skomplikowany. Jest to miejsce pochodzenia jednych z najdroższych win na świecie, ale znajdziecie tu również wina dobrej jakości w rozsądnej cenie.
Szczepy
W regionie liczą się dwa podstwowe szczepy – Pinot Noir jeśli chodzi o wina czerwone i Chardonnay jeśli chodzi o wina białe. Uprawia się tam również inne szczepy, takie jak Aligoté, Pinot Gris, Gamay, ale stanowią one mały procent upraw. Głównym celem produkcji w Burgundii jest Pinot Noir dla Bourgogne Rouge i Chardonnay dla Bourgogne Blanc. Chyba nigdzie na świecie termin terroir nie będzie miał aż takiego znaczenia, termin który najlepiej wyraża charakter win – elegancki, aromatyczny i złożony. Co to jest terroir? Terroir to symbioza winogron, gleby, klimatu, umiejscowienia winnic i ludzkiego dotyku w jednym.
Klasyfikacja win burgundzkich
W Burgundii istnieje ponad 100 „apelacji” – zatwierdzonych obszarów uprawy winorośli, podzielonych na 4 poziomy jakości.
- Grand Cru stanowiący jedynie ok 1% produkcji (np. Grands-Echézeaux, Montrachet itp.) Wina z najlepszych działek Burgundii (tzw. climats). To najbardziej prestiżowe wina świata, za które konsumenci są skłonni zapłacić najwyższą cenę. Mocne, złożone i przeznaczone do długiego przechowywania w piwnicy. W Burgundii są łącznie 33 winnice Grand Cru.
- Premier Cru – około 10% produkcji. Wina z wyjątkowych terroir w Burgundii. W regionie znajduje się 640 parceli, które przynależą do tej kategorii. Wina „Premier Cru” pochodzą ze specjalnych obszarów winnic w danej wiosce i dają wina, które są nieco intensywniejsze niż te z klasyfikacji „villages”. Wynika to z rodzaju gleby znajdującej się w danej parceli, sposobu, w jaki winnica jest zwrócona w stronę porannego słońca czy dłuższego starzenia się w dębie. Na etykiecie widnieje informacja „Premier Cru” lub „1er Cru”.
- Villages – około 37% produkcji – wina z wsi lub gminy Burgundzkiej. W regionie znajdują się 44 wioski, w tym Chablis, Nuits-St-Georges i Mâcon-Villages. Wina „Village”, których nazwy pochodzą od miast położonych w pobliżu źródeł winogron. Wina te są nadal świeże i owocowe, z niewielką ilością dębu lub bez niego, ale są odrobinę bardziej złożone. Poszukaj nazw takich jak „Pouilly-Fuissé”, „Santenay”, „Givry” lub „Mercurey”.
- Wina regionalne – około 52% produkcji (np. Crémant de Bourgogne, Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc). Wina regionalne mogą być produkowane z winogron uprawianych w dowolnym miejscu w Burgundii i zwykle są świeże i lekkie. Znajdziesz je z etykietą „Bourgogne Rouge” (czerwony) lub „Bourgogne Blanc (biały).
Etykiety od producenta Louis od zawsze sa takie same – przedstawiają Bahusa – boga wina.
Louis Jadot – czołowy dom winiarski w regionie
Louis Jadot jest właścicielem ponad 132 hektarów winnic w całej Burgundii, w tym 90 oddzielnych winnic, 84 hektarów w Beaujolais Crus i 18 hektarów w Mâconnais. Spośród 23 Grand Crus na Wybrzeżu Nuits, Maison Louis Jadot produkuje wina aż z 14. Maison Louis Jadot produkuje 15 win Premier Cru z Côte de Nuits. Największa obecność Louisa Jadota znajduje się w Côte de Beaune, gdzie wyprodukowano oszałamiającą liczbę 50 Premiers Crus z regionu.
Wszystkie winnice są uprawiane w sposób zrównoważony, co ma na celu promowanie różnorodności biologicznej i utrzymanie zdrowia gleby poprzez minimalizację stosowania zabiegów chemicznych.
Produkcją wina w Louis Jadot zarządza Frédéric Barnier, który jest głównym winiarzem w Jadot od 2010 roku. W Louis Jadot zarówno wina czerwone, jak i białe produkowane są dokładnie w ten sam sposób, niezależnie czy są to wina typu Villages czy Grand Crus, dzięki czemu różne wyrazy terroir są równomiernie widoczne.
Podział na regiony
Burgundia, położona w środkowo-wschodniej części Francji, posiada 5 głównych obszarów uprawy winorośli (nie licząc Beaujolais i Châtillonnais), na które składają się:
Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais.
Jeżeli chcesz rozpocząć swoją przygodę z „Burgundią” i mieć jakikolwiek punkt odniesienia jakiego typu wina się tu produkuje proponujemy rozpocząć od win pochodzących z całej apelacji. Ze względu na to, że proces produkcji win z tego regionu nie jest aż tak ściśle kontrolowany tzn. winogrona nie musza pochodzić np. z konkretnego zbocza w konkretnej wsi, to cena takich win jest dużo bardziej przystępna.
Zdecydowanie polecamy poniższe produkty od renomowanego domu winiarskiego Louis Jadot:
Bourgogne Chardonnay Louis Jadot.
Wino od prestiżowego producenta Louis Jadot. W procesie winifikacji połowa wina dojrzewa w dębowych beczkach, a połowa w kadziach ze stali nierdzewnej co daje nam świetnie zrównoważone wino, łączące świeżość z dobrą strukturą. W nosie aromaty moreli, agrestu, gruszki, brzoskwini i limonki, w połączeniu z zapachem pudełka po cygarach, masła, beczki. Eleganckie, wytrawne – esencja francuskich win. Doskonale skomponuje się z tłustszymi rybami, makaronami z sosami kremowo-jogurtowymi, curry na bazie mleka kokosowego z limonką czy daniami na bazie fasoli i pomidorów.
Bourgogne Pinot Noir Louis Jadot.
Lekkie Bourgogne Pinot Noir Couvent des Jacobins od Maison Louisa Jadot – jednego z najsłynniejszych i najlepszych producentów win z Burgundii. Wino odmianowe wyprodukowane w 100% z gron Pinot Noir. Typowe wino dla regionu o aromatach czerwonych owoców, które wraz z dojrzewaniem uzupełnione zostają pikantno-leśnymi nutami. Idealne wino do grillowanych czerwonych mięs, gulaszy, dania na bazie grzybów. Klasycznym paringiem jest Beef Bourguignon. Jako że jest fascynująco lekkie będzie idealne również lekko schłodzone latem na tarasie, dla tych którzy są spragnieni czerwieni.
Region Chablis
Słynnie on z lekkiego, rześkiego, niedębowego Chardonnay. Chablis to region upraw położony najdalej na północ i geograficznie oddzielony od reszty Burgundii. Przez obszar przepływa rzeka Serein (Serene), która łagodzi klimat, a winogrona uprawia się tu od czasu, gdy mnisi cystersi założyli winnice w XII wieku. W rzeczywistości jest bliżej Szampanii, zarówno pod względem lokalizacji, jak i klimatu, z surowymi, mroźnymi zimami, wiosennymi przymrozkami i gorącymi latami. Dominującą tu glebą, podobnie jak w Szampanii, jest wapień zwany „kimmerydzkim”. Jego biała, kredowa konsystencja doskonale zatrzymuje i odbija ciepło słońca, tak potrzebne na dalekiej północy, co pomaga również dojrzewać winogronom i nadaje winom czystość i rześkość. Wszystkie wina są białe i produkowane z winogron Chardonnay. Spróbujcie naszych propozycji od Louis Jadot – w wersji ogólnej apelacji Chablis, jak również kategorii Premier Cru.
Chablis Louis Jadot. Chablis – jedno z najsłynniejszych i najlepszych białych win świata. Chablis pochodzące z prestiżowej winnicy Louis Jadot. Wino gwarantujące niezapomniane doznania smakowe, odzwierciedlające terroir (siedlisko/podłoże) typowe w regionie i oddające jego mineralność. Aromaty typowe dla Chablis takie jak zielone jabłko, cytrusy, mineralne. Podawać z owocami morza (krewetkami, ostrygami), rybami, kozimi serami, daniami kuchni wegetariańskiej.
Chablis Premier Cru Beauroy Louis Jadot. Chablis Premier Cru Beauroy to wyjątkowe wino, które z pewnością zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających miłośników wina. Pochodzi z prestiżowdego regionu Burgundia, a jego intensywny smak i aromat są efektem starannego procesu produkcji. Wino to jest starzone w dębowych beczkach skąd pochodzą delikatne aromaty wanilii i orzechów, co idealnie komponuje się z wyrazistymi nutami mineralnymi i charakterystyczną kwasowością. Chablis Premier Cru Beauroy to doskonały wybór dla miłośników eleganckich i wykwintnych win oraz idealny towarzysz dań z owocami morza.
Region Côte de Nuits
W Côte de Nuits znajdują się 24 winnice Grand Cru i jedne z najdroższych winnic na świecie. Obszar zaczyna się na południe od Dijon i kończy w wiosce Corgoloin. 80% produkowanych tu win to Pinot Noir, a pozostałe 20% to Chardonnay lub Rosé – specjalność Marsannay. Winnice Grand Cru utworzyły mozaikę na wschodnich zboczach zwróconych w stronę doliny rzeki Saony, zaczynając od wioski Gevery Chambertin, obok Morey St-Denis i na południe do Vougeot i Vosne Romanée. Większość z nich jest niewielka i może mieć wielu właścicieli ze względu na strukturę praw spadkowych po rewolucji francuskiej. Te słynne odmiany Pinot Noir mogą starzeć się przez dziesięciolecia. Wina pochodzące z tego regionu głównie wyprodukowane z odmiany Pinot Noir, charakteryzują się klasycznymi, pełnymi burgundowymi nutami czyli czerwonymi owocami jak wiśnia, czereśnia, malina, porzeczka w połączeniu z ziemistymi aromatami – grzybów, trufli, skóry, ściółki leśnej i przypraw. Oferty z kategorii Premier Cru mogą być zarówno dobrym zakupem inwestycyjnym, na wyjątkowy prezent czy winem dedykowanym na specjalne okazje.
Spróbuj naszych propozycji z tego regionu od Louis Jadot:
Cote De Nuits Villages Louis Jadot. Wina pochodzące z apelacji Côte de Nuits, w związku z wysoką zawartością kredowej gliny w glebie, są bardziej złożone, ziemiste i taniczne w porównaniu do tych, które pochodzą z apelacji Côte de Beaune. Wino Côte de Nuits-Villages wyprodukowane przez Maison Louis Jadot posiada aromaty wszelkiego rodzaju czerwonych i czarnych owoców, uzupełnione niuansami zapachu ziemi, skóry. Finiszowi towarzyszą nuty mineralne pochodzące z gleby, w której dominują wapień i margiel. Wspaniały przykład burgundzkiego Pinot Noir – idealny do wieczornego relaksu.
Region Côte de Beaune
Ten region jest kojarzony z bogatym, złożonym Chardonnay o aromatach delikatnych białych kwiatów, świeżych jabłek i gruszek, a czasem nutą orzecha laskowego czy suszonych owoców. Z tego regionu pochodzi również wiele niesamowitych win czerwonych. Wina charakteryzują się aromatami śliwki, pestek wiśni, tytoniu oraz charakterystyczną dla Burgundii ziemistą mineralnością i dobrą kwasowością. Doliny w tym regionie są otwarte i pagórkowate, winnice mają wystawę bardziej południowo-wschodnią, a Chardonnay odgrywa ważniejszą rolę w 7 na 8 winnic kategorii Grand Cru produkujących białe wino – Corton, Corton Charlemagne, Montrachet, to niektóre z dobrze znanych apelacji.
Spróbuj naszych propozycji z tego regionu od producenta Louis Jadot:
Meursault Louis Jadot. Wino z prestiżowej apelacji Mersault od Maison Louis Jadot – jednego z najsłynniejszych i najlepszych producentów win z Burgundii. Wyprodukowane z gron Chardonnay, dojrzewało 15-18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Dojrzałe aromaty orzechów laskowych, migdałów, kompotu jabłkowego z subtelnymi niuansami przypraw. Bardzo treściwe, gęste, o długim mineralnym finiszu. Sprawdzi się idealnie jako wyjątkowy prezent. Będzie to dobry wybór również na randkę bądź kolację z przyjaciółmi gdzie zaserwujemy krewetki królewski w sosie czosnkowo-maślanym, grillowane bądź pieczone ryby, drób lub cielęcinę w białym, risotto z grzybami czy pieczony kalafior. Świetnie pasują wszelkie sosy na bazie masła (takie jak holenderski lub béarnaise).
Pommard Louis Jadot. Wino klasy premium. Burgundzkie Pommard często uważane jest za najbardziej „męskie” czerwone wino Côte de Beaune. Mocne, złożone wino, które jest jednocześnie finezyjne i subtelne. Wino dojrzewało przez 12-15 miesięcy w dębowych beczkach. Aromaty maliny, skóry, ziemi. To wino można określić jako wino Starego Świata w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu. Imponujące – na każdą okazję, która takiego partnera potrzebuje.
Region Côte Chalonnaise
Region położony jest pomiędzy miastami Chagny i Saint-Vallerin, gdzie możemy znaleźć świetne w przystępnej cenie Pinot Noir i musujące Crémant. Nie ma tu winnic Grand Cru. Książęta Burgundii skupiali się w Dijon i lubili trzymać swoje posiadłości blisko domu. Uważali, że te obszary na południu są bardziej wiejskie i przeznaczone dla chłopów.
Region Mâconnais
Najbardziej wysuniętym na południe i największym regionem Burgundii jest Mâconnais. Położone pomiędzy miastami Tournus i St. Veran, leży na skrzyżowaniu północnej i południowej Francji. Klimat jest zdecydowanie cieplejszy niż na północy regionu co odzwierciedla mocno moment zbiorów winogron, który rozpoczyna się tutaj pełne dwa tygodnie wcześniej niż w Chablis. Wpływ cieplejszego klimatu widać w dobrze skonstruowanych Chardonnay z nutami dojrzałych pestkowców, jabłka, ananasa, wiciokrzewu, skórki cytrusów i ziół. Główny i najbardziej znany obszar znajduje się na południu: Pouilly-Fuissé.
Pouilly Fuisse Louis Jadot. Burgundzkie wino od prestiżowego producenta Louis Jadot, jednego z najsłynniejszych i najlepszych producentów z Burgundii. Ręcznie zbierane winogrona Chardonnay, fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie leżakowane na osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane. To wino ma aromat czerwonych jabłek, miodu i białych kwiatów z eleganckimi i bogatymi smakami prażonych orzechów laskowych, palonych migdałów i cytrusów. Jeden z najczystszych wyrazów tego typowego burgundzkiego szczepu.